Slovenija
9469 ogledov

Znana usoda Karla Erjavca

Karl Erjavec na Svetu stranke DeSUS
1/10
Saša Despot
Svet stranke DeSUS je izglasoval usodo Karla Erjavca.

Karl Erjavec ostaja šef stranke DeSUS. Proti odstopu je glasovalo 44 od 57 prisotnih članov sveta stranke. Erjavec je po glasovanju dejal, da je zadovoljen z rezultatom. "Rezultat glede zaupnice je dobra popotnica za nadaljnje delo v stranki," je dejal Erjavec. Izzive vidi predvsem v sestavljanju nove vlade in lokalnih volitvah. Po oblikovanju nove vlade pa se bo treba spopasti z vprašanji stavk v javnem sektorju, prodajo NLB "in še nekaterih drugih zadev, ki bodo gotovo povzročale težave, ko bo treba iskati enotno rešitev znotraj koalicije, zlasti, če bo sodelovalo pet ali več strank". 

Vnovič je poudaril, da se DeSUS vidi le v levosredinski vladi in da desna opcija ne pride v poštev. A kot pravi, bodo pogajanja naporna. "Upam, da ne pride do predčasnih volitev," je dejal. Obžaluje, da tudi druge stranke, ki se nagibajo v levo, niso podpisale sporazuma za levi blok. "Mislim, da bi bil potem rezultat drugačen."

"Mislim, da bodo ljudje šele čez čas spoznali, kako dobra in uspešna je bila Cerarjeva vlada."

Karl Erjavec, DeSUS

Karl Erjavec na Svetu stranke DeSUS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odgovoril je tudi na komentar, da zdaj hvali Cerarjevo vlado, po odstopu Mira Cerarja pa je bil do nje kritičen. "Takrat sem kritiziral odstop samega predsednika, ker je govoril, da bo ta vlada zaključila mandat. Presenečen sem bil, da je obrnil ploščo in podal odstop, ne da bi nas seznanil," je pojasnil. Zmotilo ga je tudi to, da je Cerar krivdo usmeril v koalicijska partnerja, "vemo pa, da so bili razlogi povsem drugi". 

Vlada je bila po njegovih besedah uspešna, kar je vidno po gospodarskih in drugih kazalcih, je poudaril Erjavec. "Ne smemo zanemariti, da je stranka DeSUS morala poskrbeti, da ni prišlo do kakšne politične krize, kar bi takoj pomenilo zvišanje obrestnih mer in slabšanje bonitetnih ocen. Dolžni smo bili podpreti tudi kakšno slabo odločitev, da ne bi bilo politične nestabilnosti. Stranka DeSUS je zagotavljala večino tej vladi. Če bi SD zapustila to vlado, to ne bi imelo hujših političnih posledic," je ocenil Erjavec. Spomnil je tudi, da je SMC na volitvah izgubila 26 poslanskih sedežev, DeSUS pa le pet. 

"Želel bi si boljšega rezultata. V politiki pridejo zmage in pridejo porazi, a važno je, da se iz porazov nekaj naučiš."

Karl Erjavec

Svet stranke DeSUS o predsedniku Karlu Erjavcu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pomisleki ostajajo

Tomaž Gantar je dejal, da tako pri njemu kot pri mnogih drugih določeni pomisleki ostajajo. "Mislim, da so se rezultati kopičili na dolgi rok, da niso samo posledica kampanje," je ocenil in dejal, da bi bilo nekorektno naprtiti odgovornost samo predsedniku stranke. Ocenil je, da so k slabemu rezultatu pripomogli predsednikovi nastopi, podpora oz. nepodpora določenih zakonov v državnem zboru. Sodelovanje z Zoranom Jankovićem je bilo po njegovem mnenju kaplja čez rob. "Ta odločitev se je sprejela, ko je bil rajting DeSUS že zelo slab," je dejal. 

Po slabem rezultatu ponudil odstop

Erjavec je ponudil odstop, po tem, ko je stranka na tokratnih državnozborskih volitvah precej poslabšala svoj rezultat, osvojili so pet poslanskih mest, pred štirimi leti pa je bilo na njihovi listi izvoljenih deset poslancev.

Pred današnjim sestankom je bilo iz stranke slišati, da je treba razčistiti, kaj točno je krivo za slab volilni rezultat in kolikšna je pri tem odgovornost predsednika stranke. 

Karl Erjavec Magazin Karl Erjavec po volitvah zaprl svoj Instagram račun

Erjavec obžaloval nekatere poteze

Erjavec je priznal, da je v kampanji naredil nekaj napak. Poleg povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je izpostavil tudi svoje čustvene odzive na soočenjih. Povedal je, da je pričakoval boljši rezultat, da pa je vesel, da DeSUS ostaja parlamentarna stranka. 

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus Slovenija Zoran Janković po volitvah: Po bitki so vsi generali pametni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:02 15.junij 2018.

    Zanimljivo!! Karel bo stranko DESUS popeljal iz parlamenta!! Vse druge stranke so za upokojence naredile bistveno več!! Desusovi poslanci so samo vlekli plače in obljubljali kaj bodo naredili vensar z figo v žepu!!

  • dragec 20:23 15.junij 2018.

    DESUS je stranka mutibaričev

  • Avatar čavez
    čavez 19:09 15.junij 2018.

    V svetu stranke DESUS so sami dementni člani, kaj drugega ni za pričakovat.

Sorodne novice