Slovenija
1671 ogledov

Erjavčeva usoda je nepredvidljiva

Karl Erjavec in Franc Jurša Sandi Fišer / mediaspeed.net
Burno bo, pravijo v stranki, kjer bodo morali sprejeti odločitev, kaj storiti z Erjavcem.

Kakšen bo izid petkovega odločanja o ponujenem odstopu prvaka DeSUS Karla Erjavca, ni mogoče napovedati. Iz stranke je namreč slišati, da je treba razčistiti, kaj točno je krivo za slab volilni izid in kolikšna je odgovornost Erjavca. Četudi so nekateri odločitev o tem že sprejeli, je razkriti ne želijo.

Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar je ocenil, da je Erjavec naredil pravilno potezo s tem, ko je ponudil odstop. Stranka je namreč na tokratnih državnozborskih volitvah precej poslabšala svoj rezultat, osvojili so pet poslanskih mest, pred štirimi leti pa je bilo na njihovi listi izvoljenih deset poslancev.

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ena napačna poteza ali več?

Po Gantarjevem prepričanju je treba razčistiti, zakaj je DeSUS na volitvah dosegla takšen rezultat in v kolikšni meri je za to odgovoren Erjavec, s tem pa torej, ali je njegov odstop smiselno sprejeti. Glede predvolilne povezave DeSUS z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki jo nekateri vidijo kot največjo napako, je Gantar dejal, da se gotovo odgovornost za to v največji meri pripisuje predsedniku stranke, toda da ta povezava ni zgolj njegova odgovornost. Je pa po Gantarjevem mnenju treba ugotoviti, ali gre zgolj za eno napačno potezo ali je bilo narejenih več napačnih korakov v daljšem časovnem obdobju. V slednjem primeru je prav, da se o Erjavčevem ponujenem odstopu tudi glasuje, je dejal.

Marjan Šarec Volitve 2018 Šarec po pogovoru s Toninom našel skupne točke

Alternativa vedno obstaja

Petkov izid na seji sveta stranke je po Gantarjevih besedah nepredvidljiv. Na vprašanje, ali v stranki vidi alternativo, če se Erjavec poslovi, je odgovoril, da vedno obstaja alternativa, a o tem ne želi špekulirati. Gantar je sicer eden od treh podpredsednikov stranke, ki bi lahko po morebitnem Erjavčevem odstopu začasno prevzeli vodenje stranke. Ker je Erjavca tudi doslej nadomeščal, se zdi ravno on logična izbira. Ravno zaradi tega pa, kot je poudaril, s svojim stališčem ne želi vplivati na razplet petkovega glasovanja.

Vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša pa alternative Erjavcu na čelu stranke ne vidi. Sam se je, že zdavnaj odločil, kako bo v petek glasoval, a svoje odločitve ne želi razkriti. Potrdil je, da je izvršni odbor stranke pred volitvami sprejel sklep, da se stranka poveže v t. i. levi blok z Jankovićem. Ponujeni odstop je po Jurševih besedah Erjavčeva osebna odločitev. Kakšno je stališče večine, pa se bo pokazalo v petek, je še dodal Jurša, ki pričakuje burno razpravo.

DeSus | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vajgl: Mogoče ne bo treba glasovati

Tudi po besedah evropskega poslanca iz vrst DeSUS Iva Vajgla bo Erjavčeva usoda stvar razprave in odločitve na svetu stranke. Kot je zatrdil, sam ne bo sodeloval v razpravi o nobenih personalnih vprašanjih, je pa pripravljen sodelovati v razpravi o programskih usmeritvah te stranke. Tudi vprašanje o odgovornosti Erjavca za povezavo z Jankovićem prepušča razpravi na svetu stranke, po njegovem mnenju pa sicer s tem dogovorom stranka ni niti pridobila niti izgubila. Na vprašanje, ali je že odločen, kako bo v petek glasoval, je odgovoril, da mogoče sploh ne bo treba glasovati.

Dosedanji minister za kulturo iz vrst DeSUS Tone Peršak meni, da je normalno, da je Erjavec v tem primeru ponudil odstop. Zdaj pa se je treba po njegovih besedah odločiti, ali se odstop sprejme, in če se, kdaj, saj v tem trenutku potekajo pogovori o sestavi nove koalicije. Prav tako je treba oceniti, ali v stranki obstaja kdo, ki bi bil Erjavčeva zamenjava. Sam, kot je dejal, je v stranki krajši čas in premalo pozna ljudi, v petek pa se seje sveta stranke ne bo mogel udeležiti in tako ne bo glasoval o ponujenem odstopu.

državni zbor Slovenija Zadnji glasovi premešali imena novih poslancev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mercedesb 20:12 12.junij 2018.

    To stranko obvezno prepovedat,kje ste videli,da upokojenci krojijo drzavno politiko in zavirajo razvoj drzave

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:33 12.junij 2018.

    Naj se spele,hinavc.Stare ljudi nafuka da je njegova rit varna.Kot njegov frend Zoki,postavil đamijo da dobi glasove muslimanov.