Slovenija
56436 ogledov

Če ne boste ujeli te ure, boste čakali do jutra

Meja med Hrvaško in Slovenijo Profimedia

24 ur na dan le na prehodu Obrežje

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, kako poteka pregledovanje dokumentacije in kontrola na mejah. "Karantenske odločbe tekom celega dneva zdravstveni inšpektorat izdaja le na mejnem prehodu Obrežje. Na maloobmejnih prehodih jih inšpektorji ne izdajajo, na drugih mejnih prehodih, kot so Jelšane, Metlika, Gruškovje in Pince pa jih izdajajo med 6. in 22. uro," je pojasnil. 

Osebe, ki prihajajo iz Hrvaške in izpolnjujejo pogoje za karanteno, policisti na meji napotijo do uslužbenca ministrstva za zdravje. Ta pripravi karantensko odločbo in jo osebi izda. Če bo na mejni prihod prišel takrat, ko tam ne bo zdravstvenega inšpektorja, ga bodo napotili na Obrežje, ali pa ga bodo zaprosili, da počaka na prihod inšpektorja. 

Račun za kavo ne šteje kot dokaz

Vsaka oseba, ki prihaja iz Hrvaške, bo morala predložiti dokaz, da ni bila v državah na rdečem seznamu. Kot dokazila štejejo izpisi iz zemljiške knjige, računi za nepremičnine, hotelski računi, računi, ki smo jih plačali za apartma ali za bivanje v kampu, lahko tudi turistična taksa. "Stroka svetuje, naj ne hodimo kar tako na Hrvaško, če nimamo rezervacije," je dodal Pečjak. Vseeno lahko kot dokaz šteje tudi plačana parkirnina ali cestnina, če že gremo na Hrvaško za krajši čas. Ne šteje pa kot dokazilo denimo račun za kavo ali za kosilo, je poudaril Pečjak. 

"Resda račun dokazuje, da je bila oseba na Hrvaškem, a ne dokazuje, da ni bila prej kje drugje. Dokazilo more biti poleg tega vezano na konkretno osebo," je dejal Pečjak.

Spremljajte dogajanje na mejnih prehodih

Obrežje | Avtor: PIC PIC
Pričakujejo nekaj zastojev, zato vse potnike, ki bodo prečkali mejo, prosijo, naj že pred mejnim prehodom pripravijo vsa dokazila. Pečjak predlaga tudi, naj spremljamo stanje na mejnih prehodov in si izberemo tistega, kjer je gneče najmanj. Recimo - če vemo, da zagotovo ne bomo dobili karantenske odločbe, ker imamo dovolj dokazil, ni pametno, da mejo prestopimo na prehodu Obrežje, kjer bo najbrž več takšnih, ki bodo prejemali karantenske odločbe.

"Če bo policist kaj posumil oziroma presodil, da ni dovolj jasno dokazano, da oseba prihaja iz varne države, jo bo napotil k inšpektorju, da se ji izda odločba o karanteni," je pojasnil.

Bodo pa manj strogi do nekaterih drugih izjem v odloku, recimo do dvolastnikov, ki živijo na mejnem območju. Zanje je doslej veljalo, da so za prehod čez mejo potrebovali negativen test na covid-19, star manj kot 36 ur. Tega pogoja z novim odlokom več ni, bo pa, kot je dejal Pečjak, policija na mejnem prehodu preverjala, s kakšnim namenom je nekdo prišel v državo - torej, da prihaja recimo obdelovati polja in ne zgolj po nakupih.

Včeraj so sicer izvedli preko 450 nadzorov in zelo tvorno sodelovali z inšpektoratom, je še povedal Pečjak.

dezurni@zurnal24.si

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Slovenija Vlada spremenila odlok o karanteni
 

 

Komentarjev 12
  • Laznivi 07:01 09.julij 2020.

    Seveda tem nadljudjemi ki bodo tam garali par ur na dan za spisat pet papirjev je treba podeliti ,krizni dodatek ,dodatek na preobremenjenost ,dodatek za tezke pogoje dela ,mastno dnevnico ,sluzbeno vozilo in nagrado za uspesnost ,ker to so nadljudje ...prikaži več ,zasluzni vseh pohval...policija ki je tam zraven 24 ur petek in svetek pa je tam itak samoumevna in ji dodatki ne pripadajo ali ce ze kaj minimalnega ker so pac samo policisti. Nevem kako da tega obrazca ni sposobna spisati vsaka cistilka ?

  • Laznivi 06:51 09.julij 2020.

    Moja in marsikaterega drugega podjetnika ura je 45€ ,stvar se bo sestelo in poslalo racun drzavi. V podjetnistvu je cas denar , V pisarnah inspektorckov in drugih fikusov je cas cakanje odhoda iz sluzbe. Drzava naredi nek zakon ki ga ...prikaži več ni sposobna izvajat ,balkan je balkan in bo stal gnil balkan.

  • Avatar Krilestessa
    Krilestessa 01:44 09.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Xmiss.pw