Slovenija
12342 ogledov

Čeferin: "Tako so delali pred več kot 70 leti v Nemčiji"

čeferin Epa
Aleksander Čeferin pravi, da bo skušal Sloveniji pomagati na različne načine, a z internimi igricami ne želi imeti opravka.

Ko so Aleksandra Čeferina v času epidemije novega koronavirusa prosili za pomoč pri nakupi zaščitnih mask, se je povezal s podjetjem Alibaba, a do sklenitve posla ni prišlo. "Ko sem opravil svoje delo, se nisem več vmešaval v posel. Še dobro, da sem se umaknil, saj bi lahko z lažnim populizmom tudi meni očitali, da sem zaslužil z maskami. Čeprav je bila ponudba Alibabe bistveno cenejša od konkurenčnih ponudb, sem pravzaprav vesel, da tega posla niso izpeljali," je povedal v intervjuju za Dnevnik. 

Slovenija po njegovih besedah ne zna poskrbeti, da bi imela korist od njegovega vpliva, a je dodal, da je vesel, da ima čim manj opravka s politiko. Po zadnjem intervjuju je zaznal veliko jeze. Prijatelji so mu pošiljali odzive na intervju in med njihovim prebiranjem je ugotovil zelo zanimive značilnosti teh ljudi. "Pogovarjajo se samo med seboj in si predstavljajo, da ustvarjajo širok mnenjski krog, ki sploh ne obstaja. Opazil sem, da je globina njihovih misli absolutno obratno sorazmerna z njihovo primitivnostjo in grobostjo. Njihovi odzivi me ne morejo prizadeti. Pravzaprav bi me zaskrbelo, če bi me pohvalili tisti ljudje, ki delajo po naročilu. Verjetno bi bilo takrat z menoj nekaj narobe," je dejal. 

aleksander čeferin Dovolj ima Šport Čeferin obračunal s slovensko oblastjo: "Čim manj opravka z njimi!"

Nedopustno se mu zdi, da so na tapeti pravodosni sistem in novinarji. "Kdo kupi stališče, da sodišče deluje odlično samo takrat, ko dosodi tako, kot jaz hočem?" se je vprašal in poudaril, da je takšno stališče za državo zagotovo škodljivo. Zanj pravica in pravično sojenje ne obstajata samo za tiste, ki so mu blizu. Pred leti je nasprotoval odločitvi sodišča, ki je Janeza Janšo poslalo v zapor v zadevi Patria. Danes bi ravnal enako, pravi, saj v konkretnem primeru ni bilo dovolj dokazov za obsodilno sodbo. 

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

"Takega deljenja ni bilo od osamosvojitve"

Žalosti ga dejstvo, da ista retorika in isti ljudje delijo družbo že trideset let. "Dovolj je bilo obtoževanja, zmerjanja in poniževanja. Ni prav, da se stolčki v podjetjih v vseh vladah delijo po principu strankarskih kvot. To so podjetja države, ki je ravno toliko vaša kot moja," je dodal. 

Ocenil je, da je kultura dialoga vse slabša, k čemur pripomorejo tudi družbeni mediji. "Od zunaj sem spoznal, da bi lahko bili zelo uspešni, a očitno nikoli ne bomo, ker se neprestano delimo. Ko se nekomu zamerite, na tlesk prileti novih petdeset ljudi, ki vas napadajo. Tako so delali pred več kot  sedemdesetimi leti v Nemčiji. Takrat so ljudi pretepli na cesti, zdaj z njimi obračunavajo na Twitterju," je povedal v intervjuju za Dnevnik. "In ravno zato so neodvisni mediji ključni za demokracijo v državi. To še ne pomeni, da ste vsi novinarji nepristranski. Jasno mi je, da obstajajo tudi skorumpirani novinarji, tako kot obstajajo skorumpirani odvetniki, nogometni funkcionarji ali politiki. V trenutku, ko ne bo več neodvisnih medijev, smo končali."

Slovenska politika ga ne zanima, želi pa si, da se ne bi ponavljali isti vzorci. "Takega deljenja, kot se trenutno dogaja, vse od osamosvojitve nisem zaznal. Dejstvo je, da je treba prenehati z nesramno retoriko, obtoževanjem in iskanjem navideznih sovražnikov izpred sedemdesetih let ter usmeriti pogled v prihodnost. Dokler tega ne bomo razumeli, se ne bomo premaknili. Populisti z največjo odgovornostjo za razmere v državi najbolj škodujejo predvsem tistim prebivalcem, ki najtežje živijo, po drugi strani pa so običajno ravni ti ljudje njihovi najzvestejši volilci, ker jim s populizmom prikazujejo imaginarne nasprotnike. To je začaran krog, ki se neprestano vrti."

Slvoeniaj ima po njegovih besedah ogromno potenciala, a ga bo treba znati izkoristiti. Težavo vidi v tem, da se stvari pri nas ne premaknejo, dokler v posle niso vključeni točno določeni ljudje, pa tudi v tem, da mikroskopske stranke oblikujejo koalicije. Dodatno pa stvari otežuje prevlada negativcev.

čeferin Zažugal Šport Čeferin: Dovolj ustrahovanja in apokaliptičnih napovedi!
Komentarjev 22
  • AnGus 17:50 23.maj 2020.

    G. Čeferin, zakaj gledate le eno stran medalje? Ni vam všeč, če politik napade novinarje (pri čemer očitno ni pomembno, ali se brani), ne komentirate pa napada novinarjev na (desne) politike, pri čemer novinarji povečini pozabljajo, da je njihovo poslanstvo ...prikaži več posredovanje preverjenih, nepristranskih in dokazljivih informacije, ne pa ustvarjanje javnega mnenja!

  • Friderik1950 17:16 23.maj 2020.

    Najprej se mi je zdelo. da bo Aleksander zašel, zaradi višine, kjer se ti lahko zavrti, a pravzaprav ni. Med vrsticami je zaznati, da izraža iskreno bojazen, kot tudi jaz, da se Slovenčekom, zmešanim od politike slabo piše in da ...prikaži veča se tako Partizani kot tudi Domobranci obračajo v grobovih od sramu ob pogledu na Slovenijo danes. Res obstaja Slovenska (Ljubljanska) visoka družba(s člani sem se večkrat srečal na Brdu, ko so se vrnili iz kake prestolnice), ki ji je za Slovenijo prav malo mar.

  • Hi5 15:29 23.maj 2020.

    Čeferin, tvoje vodenje sej NZS na daljavo in avtoritativno vedenje napram vodilnim v NZS kot da si še vedno prvi človek NZS je avtokratsko vedenje brez primere. Ne vem zakaj to potem očitaš drugim, če si pa sam 10x hujši