Slovenija > Črna kronika
3080 ogledov

Avte predelali, nato prodajali drogo na Obali

droge Koper zaseg PU Koper
Organi pregona so stopili na prste dvema kriminalnima združbama, ki sta služili s prepovedanimi drogami.

Koprski policisti so v sodelovanju s kriminalisti predstavili rezultate dveh uspešno zaključenih preiskav. Ena od obravnavanih kriminalnih združb je bila aktivna v mednarodnem prostoru, zato je bilo vzpostavljeno intenzivno sodelovanje z italijansko policijo. Predkazenski postopek so usmerjali slovenski in italijanski državni tožilci ter tožilci iz Urada za evropsko pravosodno sodelovanje (Eurojust), so sporočili iz Operativno komunikacijskega centra slovenske policije.

V kriminalistični preiskavi mednarodne kriminalne združbe je bilo ugotovljeno, da so slovenski člani kriminalne združbe v Sloveniji zagotavljali registrirana osebna vozila, ki so bila v tujini naknadno predelana tako, da so imela prikrit prostor (bunker) za varen prevoz in tihotapljenje prepovedanih drog. Eden od članov kriminalne združbe, ki se nahaja  na prestajanju zaporne kazni v Sloveniji, je deloval iz zapora, kar je bil v preiskavi poseben operativni izziv. Vodja mednarodne kriminalne združbe - albanski državljan, je bil v času kriminalistične preiskave umorjen v Južni Ameriki.

Italijanski preiskovalci so na njihovem območju v kriminalistični preiskavi zasegli skupno več kot 80 kg prepovedane droge kokain in 7 kg prepovedane droge konoplje v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov. V zaključni akciji, ki je potekala v Italiji, je bilo prijetih 11 oseb, državljanov Italije, Albanije in Poljske.

Koprski  kriminalisti so v času izvajanja kriminalistične preiskave zasegli osumljencem skupno 20 gramov heroina, 2.300 gramov kokaina, 1.100 g konoplje in hašiša, avtomatsko  puško M 70, 128 nabojev kalibra 7,62 mm, 30.000 evrov gotovine in več naprav za komuniciranje.

droge Koper zaseg | Avtor: PU Koper PU Koper

Na podlagi pridobljenih odredb koprskega okrožnega državnega tožilstva in okrožnega sodišča so koprski kriminalisti z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov zbrali dokaze zoper 21 osumljencev, ki so storili skupno 179 kaznivih dejanj.

Preiskava je bila zaključena 7. aprila 2022, istočasno v Sloveniji in Italiji. V Sloveniji je bilo prijetih sedem osumljencev, eden od osumljencev pa že prestaja večletno zaporno kazen zaradi predhodne storitve kaznivih  dejanj s področja prepovedanih drog. Koprski kriminalisti in policisti   so v sodelovanju s kriminalisti in policisti iz drugih policijskih uprav opravili sedem hišnih preiskav na Obali in Dolenjskem. Skupno je v zaključni akciji sodelovalo 60 policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav in Generalne policijske uprave.

Našli še eno skupino

Koprski kriminalisti so v nadaljevanju z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov dodatno ugotovili, da na območju Obale deluje še ena kriminalna združba, ki je občasno sodelovala s člani zgoraj opisane mednarodne kriminalne združbe, katere člani so bili prijeti  v  mesecu  aprilu.

Kriminalisti so na podlagi pridobljenih tožilskih in sodnih odredb z uporabo prikritih preiskovalnih  ukrepov zbrali dokaze zoper enajst osumljencev, ki so storili skupno 96 kaznivih dejanj. Dodatno pa so bili zbrani dokazi še za tri osumljence, ki so storili kaznivo dejanje izsiljevanja. Kriminalistična preiskava te združbe je bila zaključena 21. junija 2022, ko so bili prijeti štirje osumljenci in sicer 35-letni, 39-letni, 38-letni in 21-letni slovenski državljani z Obale. 

Koprski  kriminalisti so v času izvajanja preiskave zasegli osumljencem skupno 402 gramov heroina, 2.080 gramov kokaina, 1.150 gramov konoplje, 500 gramov hašiša, 35.000 evrov gotovine in več naprav za komuniciranje.

droge Koper zaseg | Avtor: PU Koper PU Koper

V  letu  2021  je  slovenska  policija  obravnavala  1.592 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami (186. člen in 187. člen KZ), za katera je bilo osumljenih 1.828 oseb.

Za  kaznivo  dejanje  Neupravičene  proizvodnje  in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora od 1 do 15 let zapora.

Komentarjev 2
  • kapibara1 17:09 24.junij 2022.

    Uni za 500€ pa manjkajo- za to so jih pa vzeli iz prometa, da je veliko šodra: Radi tega je to naredil Nixon, da je vse bankovce višjih od 100 $ vzel iz prometa. Za to pa so slike palet ...prikaži več šodra $$, kadar ujamejo kakega ta višjega dilarja

Sorodne novice