Slovenija > Črna kronika
15142 ogledov

Glavnega osumljenca prijeli, ko je čakal plačilo

prepovedane droge policijska akcija
1/8
PU Koper
Koprski kriminalisti stopili na prste dobro organizirani združbi.

Koprski kriminalisti so zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper osumljence, ki so odjemalcem preprodajali prepovedani drogi heroin in kokain. Združba je skrbela za nabavo prepovedanih drog in distribucijo oziroma preprodajo slovenskim in italijanskim odjemalcem. 

Kriminalistična preiskava je stekla aprila 2017 na podlagi informacij pridobljenih z operativnim delom koprske policije in izmenjave podatkov z italijanskimi varnostnimi organi. Že na začetku so identificirali posameznike, državljane Slovenije, ki so dnevno preprodajali droge. 

Tekom preiskave so kriminalisti ugotovili, da je spremljana kriminalna združba oskrbovala, najmanj 21 italijanskih odjemalcev, ki so povečini kupljeno prepovedano drogo, preprodajali na območju Trsta v Italiji. Samo za enega izmed italijanskih odjemalcev je bilo ugotovljeno, da je v obdobju od meseca maja do avgusta 2017 od osumljenih kupil več kot kilogram heroina in okoli 140 gramov kokaina. Med preiskavo je koprskim kriminalistom v številnih primerih uspelo zaseči prepovedano drogo od odjemalcev, ki so jo kupovali od identificirane združbe, ki je delovala predvsem na območju koprske občine.

prepovedane droge | Avtor: PU Koper PU Koper

Identificirali so enajst osumljencev. 39-letni osumljenec z območja Kranjske Gore je skrbel za nakup večjih količin prepovedanih drog in za dobavo osumljenim iz obalnega območja. Na obalnem območju so štirje državljani Slovenije in en državljan Bosne in Hercegovine skrbelo za preprodajo prepovedanih drog, pet državljanov Italije pa za distribucijo le-teh na območju Italije. 

Kriminalisti so podali kazenske ovadbe zoper 49-letnika z območja Kopra, 54-letnico z območja Kopra, 28-letnika z območja Kopra, 38-letnika z območja Kopra, sicer državljan BiH, 39-letnika z območja Kranjske Gore oz. okolice Ljubljane, 45-letnika z območja Kopra, 51-letnika z območja Trsta, 46-letnika z območja Trsta, 26-letnika z območja Trsta, 20-letnico z območja Trsta in
28-letnika z območja Trsta, zaradi utemeljenega suma storitve skupno 43 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami.

26. marca so prijeli in pridržali šest osumljencev. Glavnega osumljenca kriminalne združbe, 39-letnika z območja Kranjske Gore, so prijeli na območju Svetega Antona pri Kopru v času, ko je čakal na plačilo za prepovedano drogo, ki jo je prav tega dne dobavil osumljencu z območja slovenske obale. Ostali osumljenci so bili prijeti na naslovih svojih bivališč. 

Koprski kriminalisti so v času izvajanja kriminalistične preiskave osumljencem skupno zasegli:
405 gramov heroina,
954 gramov kokaina,
nekaj gramov konoplje in hašiša,
revolver  znamke L.GASSER WIEN S. MARKE, kal. 9 mm,
gotovin0 v znesku  5.700 evrov in 17.000 švicarskih frankov,
motorno kolo znamke SUZUKI, za katerega je bilo ugotovljeno, da je bilo ukradeno na območju Italije in
več naprav za komuniciranje. 

denar gotovina | Avtor: PU Koper PU Koper

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s policisti iz drugih policijskih uprav opravili pet preiskav bivališč osumljenih na območja Kopra, Kranjske Gore in Vrhnike, preiskavo petih vozil, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj in preiskavo enega bančnega sefa v banki v Avstriji, ki so jo na podlagi zaprosila za mednarodno pravno pomoč opravili avstrijski varnostni organi. 

V zaključni fazi preiskave je sodelovalo okoli 100 kriminalistov in policistov policijskih uprav Koper, Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Novo Mesto, Murska Sobota in kriminalistov ter policistov Generalne policijske uprave ter Specialne enote Policije. 

Od šestih prijetih osumljencev, so bili trije osumljenci v sredo privedeni na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru. Istega dne je bil zoper 54-letno osumljenko in 39-letnega  osumljenca odrejen sodni pripor, za 49-letnega osumljenca pa odrejeno sodno pridržanje zaradi izvedbe zaslišanja naslednjega dne. Naslednji dan je bil tudi zanj odrejen sodni pripor. Vsi priprti osumljenci so državljani Slovenije. 

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi ugotavljanja izvora prodajanih prepovedanih drog. Prav tako teče finančna preiskava zoper osumljence, z namenom celovite ugotovitve protipravno pridobljene premoženjske koristi in odvzema le-te. 

Za kaznivo dejanje Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora od 1 do 15 let zapora. 

revolver | Avtor: PU Koper PU Koper
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:53 30.marec 2018.

    Koprski kriminalisti stopili na prste dobro organizirani združbi..............zelo pohvalno , vendar me zanima zakaj ni policija tako uspešna tudi pri odkrivanju in dokazovanju kraje državnega premoženja ? Pokradli so pet milijard denarja brez sledi ...................

Sorodne novice