Slovenija > Črna kronika
79 ogledov

Koliko otrok iščejo?

Pogrešana deklica. PU Celje
Pogrešani. Policija fotografije otrok, ki jih iščejo, objavi le, če to dovolijo starši.

Iskanje. Ker policija teh podatkov ne zbira, ni znano, kolikokrat so si policisti v zadnjih letih z objavo fotografij in razkritjem identitete pomagali pri iskanju pogrešanih otrok ali mladoletnikov, za katere se je denimo sumilo, da so ugrabljeni.

“Objava fotografij otrok in mladoletnikov se opravi v dogovoru in samo s soglasjem staršev ali skrbnikov,” zagotavljajo na policiji.

Nič kaznivega

S tem policija zavrača očitke zastopnikov očeta, ki naj bi marca ugrabil in neznano kje skril hčer, štiriletno deklico iz okolice Kotelj, da so z objavo njene fotografije v sredo presegli svoja pooblastila. “Morebitna objava fotografije je odvisna od značilnosti primera, od obstoječih okoliščin v tem primeru in od kriminalistične taktike preiskovanja,” dodajajo policisti. Trenutno sicer iščejo 53 pogrešanih ljudi, njihove fotografije in osebne podatke pa razkrivajo na spletni strani policije.

Pravniki: Lahko je sporno

Interpol, ki zagotavlja mednarodno policijsko sodelovanje, nam bo predvidoma v naslednjih dneh posredoval podatke, kolikokrat so že objavili fotografije pogrešanih otrok iz katerekoli države sveta. “Tako kot otrok ne more biti kazensko odgovoren za neko dejanje, je kaznivo tudi kar tako razkrivati podatke otrok. Objava brez utemeljenega razloga je nedovoljena,” opozarjajo pravniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.