Slovenija
49 ogledov

Očetovi zastopniki objavljajo dokaze

zloraba punčka iStockphoto
Očetovi zastopniki so objavili prvo serijo dokazov, ki so po njihovem ključni za "razumevanje celotne zadeve 'koroške deklice'". Primer obravnaval tudi odbor za notranjo politiko, a sejo prekinil brez zaključkov.

Opozarjajo, da je bilo v tožbi za dodelitev deklice navedenih "pet velikih neresnic, ki se nikoli kasneje niso dokazale". Med neresnice uvršča trditev, da oče preprečuje stike, da je CSD mati prisilil v podpis sporazuma, da se je mati iz izvenzakonske skupnosti odselila zaradi "nasilja", da se deklica dobro počuti pri materi, ter da oče izvaja "psihični teror" nad materjo. Za omenjene trditve naj ne bi obstajal niti en sam dokaz. Med stvarmi, ki primer spremljajo že od začetka, je omenjeno tudi izvedensko mnenje, v katerem naj bi med drugim bile protislovne trditve.

Organom pregona med drugim očitajo, da so preiskavo suma spolne zlorabe začeli šele pol leta po prijavi in sum zavrgli ne da bi zaščitili dokaze, opravili razgovore ali zaslišanja z udeleženimi.

Odbor končal sejo po dveh urah

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se je za zaprtimi vrati lotil obravnave delovanja organov pregona in pravosodja v primeru "koroške deklice". Po približno dveh urah je odbor sejo prekinil, kdaj pa se bo nadaljevala, pa zaenkrat še ni znano.

Zahtevo za sklic seje je 27. septembra podala poslanska skupina SDS, ki pričakuje, da bo odbor pozval pristojni ministrstvi, naj poskrbita za neodvisno revizijo celotnega postopka.

Z nujno sejo želijo v poslanski skupini SDS obravnavo na odboru razjasniti, ali je v primeru koroške deklice prišlo do napak in nedoslednosti, ki so posledica pomanjkljive zakonodaje, ter do nestrokovnega obravnavanja primera, in ali je v ozadju še kak drug interes.

Predlagali so sprejetje sklepov, s katerimi bi odbor ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za pravosodje pozval, naj poskrbita za neodvisno revizijo celotnega postopka, pa tudi, naj se sojenje zaradi splošnega nezaupanja prenese na drugo sodišče.

Na sklic seje se je odzvala tudi mati deklice, ki je zapisala, da njena osebna tragedija ne sodi na politični parket. Dodala je, da razume interes SDS, da želi pravno državo izboljšati, ne razume pa, kako bo njena osebna tragedija in osebna tragedija njene hčerke pomagala doseči ta cilj.

Nato je poslanec SDS Miro Petek še isti dan v sporočilu za javnost vnovič pojasnil, zakaj so zahtevali sklic nujne seje odbora. Kot je zapisal Petek, v poslanski skupini SDS ocenjujejo, da je nedosledno delovanje pristojnih organov pripomoglo k temu, da se je primer tako zapletel.

Oče že od junija v priporu

Primer takrat triletne deklice iz Raven na Koroškem je javnosti postal znan novembra lani, ko so mediji objavili novico, da želi sodišče deklico, katere starša sta se ločila, dodeliti materi kljub temu, da je ravenski center za socialno delo sodišče opozoril, da policija v zvezi s tem preiskuje sum spolne zlorabe deklice.

Oče deklice trdi, da jo je spolno zlorabljal njen dedek po materini strani. Zaradi tega kljub pravnomočni odločitvi sodišča deklice ni želel predati materi. V priporu je že od 23. junija letos. Deklica je medtem neznano kje že od marca letos.

Komentarjev 1
  • 1111 08:48 04.oktober 2011.

    ...do sedaj so bili tiho, zdaj, ko nabirajo volilne točke, pa se oglašajo...sramota....toliko je SDS-u do človeka in skrb za njega!!! če ne bi bilo predčasnih volitev, bi reagirali ??????? sram vas bodi!

Sorodne novice