Slovenija
55 ogledov

"Strokovno povsem zgrešeno"

munc markač Boštjan Tacol
Seznam nepravilnosti na strani policije dolg: neizkušeni preiskovalci, ignorantski odnos vodij, strokovno povsem zgrešeno delo, neustrezni interni odnosi… Vse to je pokazal interni nadzor. Policija: ne zatiskamo si oči pred posamičnimi napakami.

Policija je po opozarjanju na številne nepravilnosti v primeru tako imenovane koroške deklice izvedla interni nadzor, ki je pokazal na vrsto hudih nepravilnosti, ki so jih preiskovalci storili pri obravnavi primera.

"Preiskava je bila vodena nestrokovno in površno, in to na škodo štiriletne deklice, kar je zdaj črno na belem. Seveda sledijo kazenske ovadbe proti javnim uslužbencem, prav tako pa se je tožilstvu v prah sesula obtožba proti očetu, zaradi katere je v priporu 126. dan. Zahtevamo ukrepanje pristojnih nemudoma," je poudaril Matic Munc, ki je v okviru Svetovalnice Akcija! od oktobra lani do danes opozarjal na nepravilnosti.

Poleg kazenskih ovadb vseh odgovornih bodo zahtevali tudi takojšnjo odpravo pripora za očeta.

Deklico zasliševala kar mama

Očitkov konkretnim policistom s strani Svetovalnice Akcija! je bilo kar nekaj. Eden se je nanašal tudi na kriminalista Jožeta Bračka, da je nestrokovno zaslišal koroško deklico kar v prisotnosti njene mame. Pri tem je treba opozoriti, da vloga mame pri sumu spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, ni bila jasna.

"Takšno zbiranje obvestil oziroma opravljanje razgovora z otrokom je strokovno povsem zgrešeno," je zapisano v policijskem poročilu o nadzoru. Dejansko se je izkazalo, da se deklica s kriminalistom ni želela pogovarjati, zato je pogovor z otrokom opravila kar mama, kriminalist pa je le prisostvoval.

"Glede na spol otroka in glede na občutljivost preiskave bi bilo smotrno, da bi razgovoru prisostvovala izkušena kriminalistka ali inšpektorica," je še zapisano v poročilu; razgovor bi moral izvesti v prisotnosti obeh staršev in socialne delavke. Bračko tudi ni opravil razgovora z vsemi osebami, ki bi lahko karkoli vedele o zadevi. Ni se pogovarjal niti z osumljenim spolnega napada, "kar je povsem nesprejemljivo in nestrokovno".

Preiskoval začetnik brez osnovnih strokovnih znanj

Nepravilnosti na strani policije pa tu še nikakor ni konec. Svetovalnica Akcija! je tedanji vodji oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tatjani Mušič očitala, da je ovadba, ki jo je podal oče koroške deklice, v predalu ležala kar šest mesecev.

Mušičeva je bila določena za vodjo delovne skupine, ki se je ukvarjala s preiskavo suma ponarejanja listin Centru za socialno delo Ravne na Koroškem. Med nazorom so ugotovili, da dokumentacije dejansko ni preučila, niti ni sodelovala pri načrtu dela. Vse te naloge je prenesla na Sama Ftičarja, ki pa je bil na tem področju popoln začetnik.

"Ftičar je dejansko imel samo en mesec delovnih izkušenj na področju preiskovanja kaznivih dejanj, kar pomeni, da je bil začetnik, brez osnovnih strokovnih znanj s področja preiskovanja kaznivih dejanj," piše v poročilu. Ob tem pa je Ftičar jasno opozoril, da je kot kriminalist začetnik brez potrebnih izkušenj in da se od njega pričakuje preveč. 

Delovna skupina je imela le en sestanek, Mušičeva pa se tudi po pozivu nadrejenega ni aktivneje vključila v preiskavo oziroma je to storila šele decembra 2010, ko je napisala končno poročilo. Večkrat jo je pozvala na pogostejše poročanje o zadevi in pravočasen zaključek, "česar pa ni upoštevala".

Neustrezno je bilo tudi komuniciranje z Okrožnim državnim tožilstvom Slovenj Gradec, ki ga niso obvestili, da vnovič zbirajo obvestila o primeru.

Preučevali kompetentnost

"Pri sodelovanju preiskovalcev Sektorja kriminalistične policije uprave Slovenj Gradec  in Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je v toku preiskave prišlo do medsebojnih nesporazumov in trenj v smislu kdo je boljši, kdo je nadrejen, neustrezni odnosi pa so bili zaznani na obeh straneh," še piše v poročilu.  Mušičeva se je prekomerno vpletala v zadolžitve nosilcev preiskave.

Izkazalo se je tudi, da je na oddelku za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi (GPU), ki ga je vodila Mušičeva vladalo veliko nezadovoljstvo, prihajalo je do trenj med njo in podrejenimi. Ker se odnosi niso izboljšali so kar trije od štirih zaposlenih inšpektorjev na oddelku zaprosila za premestitev.

Izvajalci nadzora so za izboljšanje razmer med drugim predlagali, naj se preuči kompetentnost Mušičeve. Slednja od julija letos sicer ne vodi več oddelka za mladoletniško kriminaliteto.

Na GPU so takrat poudarili, da gre za višjo kriminalistično inšpektorico z bogatimi strokovnimi in delovnimi izkušnjami na svojem področju dela. "Z namenom čimprejšnje odprave zaznanih odklonov je vodenje Oddelka za mladoletniško kriminaliteto UKP GPU z julijem 2011 prevzela nova oseba. Iz oddelka sta bila premeščena še dva strokovnjaka, nadomestila sta jih dva nova, ki bosta s svojimi izkušnjami in znanjem okrepila delo policije na tem področju," pa se je glasil današnji odgovor z GPU na vprašanje, kakšni ukrepi so bili sprejeti po izvedbi nadzora.

Ni bilo voliva na končno poročilo

"Nadzor je pokazal nekatere odklone; predvsem organizacijske in časovne. Poudarjamo pa, da le ti pa niso bili take narave, da bi lahko vplivali na sam rezultat konkretne preiskave oziroma na odločitev tožilstva in sodišč.   Policija je namreč primer predala v nadaljnjo obravnavo okrožnemu državnemu tožilstvu v Slovenj Gradcu s celovitim in strokovnim dokumentom, ki je vseboval kar 259 različnih prilog," je za zuranl24.si sporočila Vesna Drole, Vodja Sektorja za odnose z javnostmi na GPU.

Poudarja, da se zelo posvečajo izpopolnjevanju in izobraževanju policistov ter  kriminalistov, obravnavi dobrih praks in tudi primerov, "kjer svoje vloge morda nismo odigrali najboljše".


Komentarjev 2
  • Žurnalček 22:42 26.oktober 2011.

    Svinjaria ! Ne zatiskate oči pred manjšimi napakami , ki jih je pa toliko , da je vse ena velika vaša SLOVENJEGRAŠKA policijska nesposobnost in ne nesposobnost SLO policije. Sramota, kako te piozdun polciski, sploh ni sram kaj tekega izjavit ...prikaži večit v tako občutljivem primeru, kot je ta. To da je oče pa v arestu , se pa tebe zgleda in tvojih malih napak ne tiče . ODSTOPI NAJ VODJA KRIMINALISTIČNE POLICIJE v SG, ta Bračko naj gre pa za pozornika na cesto . Sploh pa kaj čakate in ga še niste zamenjali. Ja pa lepo na tožilstvo pišite, da je vaša preiskava čista šlamastika oz. bodimo precizni , čista LAŽ in da naj umaknejo obtožbre in pripor očetu, ki ga je SLO policija lažno obtožila in naj vrne cel predmet na začetek. Jaz kot državljan , ne mislim plačevati odškodnin ljudem , ki so neupravičeno zaprti , zaradi slaboumnosti in arogance polcajev !!!!!!

  • Igor Đukanović 14:43 26.oktober 2011.

    Meni (a verjamem, da tudi drugim, ki imajo osebne izkušnje) se zgodba z vsemi zapleti zdi kar verjetna. Ja, res izgleda, da v Sloveniji ni kompetentnega kadra za razreševanje najhujših travm v družinah. Gotovo jih primanjkuje že med pedopsihiatri kaj ...prikaži večaj šele med represivnimi organi (za katere v Sloveniji itak na vseh področjih krožijo šale o nesposobnosti, kar je v gostilniških šalah še prikupno pri (zlasti družinskem) nasilju pa niti najmanj). V Angliji o bobijih ne krožijo podobne šale. Očitno so bolj prijazni in bolj usposobljeni (ob manjših pristojnostih za kaznovanje). Koliko bi nas stalo, da podoben sistem prekopiramo v Slovenijo vsaj na področju zaščite otrok???