Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Patria: Wolfa ni bilo na sodišče

Janševi podporniki pred sodiščem. Anže Petkovšek
V primeru Patria se je končalo branje obtožnice. Obdolčenci trijo, da je ne razumejo. Janša se bo predvidoma zagovarjal prihodnji ponedeljek.

Eden izmed obtoženih, poslovnež Walter Wolf se sojenja ni udeležil, medtem ko ostali štirje obtoženci zadeve pred začetkom obravnave niso komentirali.

Tožilec Andrej Ferlinc je na preteklem naroku ob branju večkrat omenjal političen vpliv, ki naj bi ga Patria potrebovala za zmago na razpisu za nakup oklepnikov 8X8. Sojenje obtoženim, predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Wolfu, na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je začelo 5. septembra. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za političen proces.

Že v uvodnih narokih sojenja je obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili na Finskem in v Avstriji pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Sodnica Barbara Klajnšek je zahtevo zavrnila, vendar so se nekateri odvetniki pritožili na višje sodišče, ki je pritožbo iz formalnih razlogov zavrglo.
Sojenje se je zato 21. novembra nadaljevalo. Tožilec Andrej Ferlinc je na naroku začel z branjem obtožnega predloga, a tedaj prebral le 56 od več kot 80 strani dolgega dokumenta.

Ferlinc je ob tem velikokrat omenil političen vpliv, ki naj bi ga podjetje Patria potrebovalo za zmago na razpisu za proizvodnjo osemkolesnikov.

Po pričakovanjih se bo branje obtožnega predloga danes nadaljevalo in morda tudi že končalo. Sojenje peterici obtoženih se je začelo 5. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.