Slovenija
55 ogledov

Spis naj bi se izgubil med prenašanjem

Minister Zalar na Twitterju Reševalni pas/Twitter
Izginuli spis v zadevi Patria, o katerem je na tiskovni konferenci spregovoril minister Zalar, ni povezan s postopkom zoper Janšo.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil, da so na sodišču v zvezi z enim od postopkov v zadevi Patria založili le del prilog k spisu in ne del spisa, kot je danes opozoril pravosodni minister Aleš Zalar. Po Panjanovi oceni je bil nastop ministra nenavaden, po vsebini pa zgrešen.

Panjan verjame, da je spis nekje založen, "kar ni nič nenavadnega in minister bi moral to vedeti". Zalar je namreč ljubljansko okrožno sodišče vodil več let. Panjan je poudaril, da sodišče posluje na sedmih lokacijah, zato se spise prenaša naokoli po mestu, zato se vsem tveganjem tudi ob zelo dobri organizaciji ne morejo izogniti. In prav ministrstvo za pravosodje mora zagotoviti primerne pogoje za poslovanje, je dodal.

Policijo zaprosili trikrat

Zalar je povedal, da gre za zadevo, ki sodi v pristojnost Okrožnega sodišča v Ljubljani in je še vedno v predkazenskem postopku. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi izginil del spisa, povezanega z Juretom Cekuto in Petrom Zupanom, ki naj bi se izgubil med prenosom iz ene v drugo zgradbo sodišča.

Na Generalni policijski upravi so nam potrdili, da so bili za določene dokumente, ki jih je policija sodišču predhodno posredovala, zaprošeni večkrat. Neuradno naj bi se to zgodilo trikrat.

Policija je dokumentacijo ponovno posredovala na državno tožilstvo. Vzroka izginotja dokumentacije policija zaenkrat ne pozna, so še dodali. Če se bodo potrdili razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, bo policija ukrepala v skladu z zakonskimi pooblastili.

Na ministrstvu za pravosodje so za Žurnal24 potrdili, da se izgubljeni del sodnega spisa nanaša na primer, ki ga obravnava ljubljansko okrožno sodišče in ne okrajno.

"Spis še ni obnovljen"

Zalar, ki je predsednika Višjega sodišča v Ljubljani že zaprosil za nadzor, je pojasnil, da ugotovitev, da manjka del sodnega spisa v omenjeni zadevi, za večino ni nova. Glede na današnje informacije, ki jih je prejel, pa "spis še ni obnovljen in del tega spisa morda ne bo nikoli obnovljen". Pojasnil je, da je sodišče za obnovitev spisa zaprosilo tožilstvo, to pa policijo. "Očitno je izginilo veliko listin," je dodal.

Zalar je sodišče zaprosil, naj mu odgovorijo, ali je sodišče glede na označeno stopnjo tajnosti na listinah pri hrambi listin ravnalo skladno z zakonom. Od sodišča pričakuje tudi odgovor, ali drži podatek, da spisa z listinami, ki so označene s stopnjo tajnosti, ni mogoče obnoviti, zakaj obnova spisa traja tako dolgo, in sicer od polovice oktobra.

Zalar je zadnje zaprosilo na sodišče oddal včeraj. Zanima ga tudi, ali je sodišče izgubilo tudi del spisa, ki ga je že obnovilo, ali je bil predsednik sodišča obveščen o izginotju in kako je ukrepal.

"Ko se razpolaga z gradivom, ki ima določeno stopnjo tajnosti, mora sodišče razpolagati z originalom in kopije ne sme biti. Če kopije ne obstajajo in je sodišče originale izgubilo, potem je tu lahko problem. In to mene zanima. Zanima me tudi, kdo vse je imel dostop do spisa, kam vse je spis potoval, kdaj in kako bi se lahko listine izgubile. Med drugim me zanima tudi to, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje."

Zalar zaskrbljen

"Kot ministra me preseneča tak način obnavljanja spisa, zaradi česar se poskuša zavlačevati trajanje postopka, v enem delu gre za 84 strani obremenilnega gradiva," je dejal Zalar. "Vsi vemo, da je zadeva Patria od začetka dvigovala veliko prahu. Preiskovanje te zadeve se je začelo na čuden način. Najprej so pristojni založili depeše, ki so bile podlaga za začetek preiskovanja, zdaj smo v podobni situaciji in to me kot ministra skrbi."

Peterica obtoženih na sodišču spet 12. decembra

V zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču sodijo obtoženim predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora, in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za političen proces. Sojenje se je začelo septembra letos.

Obtoženi bodo na sodišče morali vnovič 12. in 19. decembra. Na prihodnji obravnavi se bo nadaljevalo branje 86 strani dolge obtožnice.

Sojenje v zadevi Patria se bo predvidoma 18. januarja začelo tudi na Dunaju. Kot priče so povabljeni tudi Črnkovič, Janša, Krkovič in Zagožen.

Komentarjev 23
  • Žurnalček 10:34 12.december 2011.

    Sama sreča , da se v Avstriji dokumenti ne morejo zgubiti. Ja pa če dobro pomislim , sej bi lahko šli paravomovci zopet na kakšen izlet v Avstrijo, ne bi bilo prvič ne zadnjič.

  • Žurnalček 10:30 12.december 2011.

    Kako moreš kaj takega govoriti o svetovno znanem malarju , sodobniku Moneta.Kaj bi njemu bilo potrebno ukvarjati se z podkupninami, ko on iztrži za 6 slik , kot bi trenil 6 milj. €.Pa v Cristiu, so se Finci tepel ...prikaži več na aukciji za njegove slike , sami s sabo, kdo da več.

  • Žurnalček 10:25 12.december 2011.

    Končno ste sami ugotovil kaj je .