Slovenija > Črna kronika
3334 ogledov

Pešca bi videl šele, ko bi ga zbil

Radar bralka
Kranj. Omejitev 50 kilometrov na uro je ignoriral in vozil 108 kilometrov.

Kranjski policisti so v nadzoru hitrosti na Savski cesti v Kranju ujeli dva voznika, ki sta na območju, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozila s hitrostjo, višjo od 70 kilometrov na uro. 

Prvi voznik je vozil 75 kilometrov na uro, drugi pa je po cesti divjal kar s 108 kilometri na uro. Policisti opozarjajo, da tako velika hitrost predstavlja zelo neodgovorno in nevarno početje. "Upoštevati je treba, da je že bila tema in da tam površine uporabljajo tudi pešci. Če bi se pred voznikom pri tej hitrosti pojavil pešec, ga voznik najverjetneje ne bi opazil, dokler ga ne bi zbil. Če bi ga, bi ta umrl," opozarjajo na policiji. Pri takšni hitrosti - dvakratnik dovoljene hitrosti - bi izguba nadzora nad vozilom v naselju imela zelo hude posledice. 

Policisti so vozniku odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. O njegovem prekršku bodo z nujnim obdolžilnim predlogom obvestili pristojno okrajno sodišče. Kdor v naselju prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 kilometrov na uro, dobi globo 1.200 evrov in kazen 18 kazenskih točk.

Radar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
 
Prehitri tudi na avtocesti

Gorenjski prometni policisti so včeraj hitrost merili na gorenjski avtocesti. Na relaciji Kranj zahod - Kranj vzhod proti Ljubljani so v večurnem nadzoru na omejitvi 130 kilometrov na uro ugotovili 30 prekoračitev hitrosti nad 150 kilometrov na uro. Najvišja izmerjena hitrost je bila 178 kilometrov na uro. V drugi smeri pa so hitrost merili pri počivališču Voklo. V enournem nadzoru so ugotovili šest prekoračitev hitrosti. Najvišja izmerjena hitrost je bila 169 kilometrov na uro.   

Lahko bi rešili življenja

Policisti opozarjajo, da bi z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti lahko obvarovali marsikatero življenje. Hitrost vožnje je treba prilagoditi omejitvi ter poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladujete svoje vozilo oziroma da ga lahko ustavite pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakujete.

Fotografija je simbolna. 

Avocesta Znižanje hitrosti Avto Mimo Kranja, Maribora in Celja pozimi omejitev hitrosti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Žurnalček 19:22 26.januar 2018.

    Vse radarje Slovenije ven in merit in samo deri ! In začnite kaznovati za nepravilno prižgane luči !!!!

  • ode 17:50 24.januar 2018.

    Vozila sta s hitrostjo, višjo od 70km/h, kjer je omejitev 50km/h. Se pravi, da je imel poli caj nastavljen hitromer na hitrosti, višje od 70km/h: 70km/h = 300 eur, 71km/h = 500 eur. Potem je bil pa še tako butast, ...prikaži več, da je metodo poli cajskega merjenja navedel v poročilu.

  • pikijakob 13:17 24.januar 2018.

    Na savski cesti je pločnik. Vožnja s tako hitrostjo pa je kretenizem kjerkoli v naselju.