Slovenija
15566 ogledov

Jutri bi lahko razglasili epidemijo, to bo sledilo

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Število potrjenih primerov ni več pomembno, saj smo ta kriterij že zdavnaj izpolnili, za razglasitev epidemije bi moralo biti več kot 250 bolnikov v bolnišnicah (včeraj jih je bilo 250) in več kot 50 bolnikov na intenzivni negi, včeraj jih je bilo 43, presenetljivo pa se je število celo znižalo.

Danes je hospitaliziranih 265 bolnikov s covidom-19, 32 so jih včeraj sprejeli v bolnišnico, enajst pa odpustili, trije so umrli. Na intenzivni negi je 49 bolnikov, kriterij za razglasitev epidemije je več kot 50. Šest so jih na oddelke intenzivne nege sprejeli, odpustili pa niti enega. 

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj jasno povedal, da bo epidemija razglašena praktično takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji. "Razglasitev epidemije je odvisna od številk, ne od našega razmišljanja, določila jih je zdravstvena stroka glede na kapacitete, ki jih imamo v bolnišnicah. Ko bomo prišli do teh parametrov, bo epidemija razglašena, avtomatsko," je povedal Janša. Kacin pa je dejal ravno nasprotno, da tudi če bi Slovenija danes izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo.

Krizni del vlade bo skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje danes pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj. Ker pa gre za posvetovalni organ, ki le pripravlja delovno gradivo, v nedeljo sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati, je dejal Kacin. "Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strah. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe," je dodal.

Je pa zadovoljen, da so ljudje ukrepe vzeli pozitivno in se jih vse bolj držijo: "Praktično ne srečaš več človeka, ki ne bi imel maske, pa če hodi ali se vozi na kolesu. To kaže, da ljudje razumejo, da je treba naraščanje okužb zaustaviti in zmanjšati, ker zdravstvo enostavno ne zmore".

To prinaša prva faza rdečih ukrepov

V primeru razglasitve epidemije se začne tako imenovana prva faza rdečih ukrepov. Ukrep, ki ga bomo najbolj občutili, je najbrž zaprtje trgovskih centrov. Šolanje na domu za študente in dijake je vlada zaradi hitrega naraščanja števila okuženih že uvedla, prav tako bo prpeoved verskih obredov na novo uveljavljena le za oranžne regije, v rdečih prepoved že velja.

V prvi fazi rdečih ukrepov se zaprejo tudi kulturne ustanove, ki pa so zaradi prepovedi zbiranja več kot desetih ljudi večinoma že same zaprle vrata.

Razglasitev epidemije je pomembna za delodajalce, ki lahko delavcem zaradi višje sile enostransko odredijo delo od doma, zdaj velja, da je potreben aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim se določi kraj dela, ta je namreč bistven sestavni del pogodbe. 

V nekaj dneh najbrž že drugi paket rdečih ukrepov

Že zelo kmalu bodo lahko sledili ukrepi iz drugega rdečega paketa, ki je predviden, potem ko število bolnikov v bolnišnicah preseže 300. To se bo predvidoma zgodilo že v nekaj dneh po razglasitvi epidemije.

Drugi paket predvideva šolanje od doma za vse, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, zaprtje športnih objektov za amaterje, prepoved vseh javnih prireditev in omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj.

Vsi našteti ukrepi se ne uveljavijo samodejno potem, ko so dosežene meje, ampak o uveljavitvi odloča vlada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ender3 13:20 18.oktober 2020.

    Vzrok in posledica ! Vsega je kriva nesposobna vlada, ki se ne zaveda ne stanja ne odgovornosti. Gantar je ključ problema !

  • lulibuc 13:08 18.oktober 2020.

    Vi epidemijo, mi vsedržavni upor proti terorju in laži.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:34 18.oktober 2020.

    tak lažni cirkus zaradi smrtonosnega cepiva, ki prihaja. Upam, da se bodo vladni predstavniki toliko časa cepili s covid-19 cepivom dokler jih ne bodo obšle mokre sanje in jih bo srečala zdrava pamet

Sorodne novice