Slovenija
5684 ogledov

Desnica izgubila vse mestne občine

Franc Kangler Fotosmedia
Štiri parlamentarne stranke popolnoma pogorele.

Po včerajšnjem drugem krogu lokalnih volitev je jasno, da nobene od 11-ih mestnih občin ne bo vodil župan, ki bi ga podprla ali kandidirala SDS. Med kandidati, ki jih je podpiral SDS (pa tudi SNS in SLS) je največ možnosti za zmago na predvolilnih anketah kazalo Francu Kanglerju, ki pa je včeraj gladko izgubil proti kandidatu SMC Saši Arsenoviču.

Saša Arsenovič Slovenija Prvi nagovor novega župana Maribora

V Sloveniji je 11 mestnih občin: Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenju Gradec in Velenje. 


Po tem, ko je v Celju dosedanji kandidat SLS Bojan Šrot kandidiral kot nestrankarski kandidat, na čelu nobene nobene od mestnih občin ne bo niti kandidata SLS. 

V mestnih občinah slavi SD

SD bo  Matjažem Rakovcem vodil mestno občino Kranj. Kandidat SD Aleksander Jevšek je v Murski Soboti gladko premagal kandidata SDS Bojana Petrijana že v prvem krogu. Kandidatka SD Nuška Gajšek je na Ptuju gladko premagala nekdanjega dolgoletnega župana Štefana Čelana. S podporo SD, DeSUS in SMC je v Slovenj Gradcu zmagal neodvisni kandidat Tilen Klugler. SD-jev Bojan Kontič ostaja župan Velenja.   

Vodilna v številu županov sicer ostala SLS, ki bo imela 26 županov, kar je pet manj kot po volitvah 2014. V SLS so vseeno lahko zadovoljni, saj je izvoljenih polovica predlaganih kandidatov. 

SDS predlagal 80 kandidatov, dobil jih je 17

SDS bo imela 17 županov, kar je dva manj kot doslej in 16 manj kot jih je bilo izvoljenih leta 2010. Svoje kandidate so predlagali sicer v 80 občinah. SDS je sicer druga po številu občin, ki jih bodo vodili njihovi kandidati in je tako SD, ki je na volitvah leta 2014 imela župana več kot SDS. SD bo letos imela 16 županov, predlagali so jih 58. 

Okrepila se je tudi NSi, ki je na volitvah 2014 dobila sedem županov, letos pa deset. NSi je imela v igri 28 kandidatov. SMC, ki je predlagala 24 kandidatov, je svojega župana dobila v drugem največjem slovenskem mestu, po enega župana imajo tudi DeSUS in Zeleni Slovenije.

Lokalne volitve Rezultati Slovenija To so župani in županje, ki so bili izvoljeni v drugem krogu

Med parlamentarnimi strankami njiti enega župana niso dobili LMŠ, SAB, Levica in SNS. Največ, 12 jih je v boj poslala SNS, Levica je imela 10 kandidatov, LMŠ devet in SAB 3. 123 županov prihaja iz neodvisnih list ali pa so kandidirali kot samostojni kandidati.  

 

Komentarjev 9
  • Avatar Zala
    Zala 12:43 03.december 2018.

    Na Vidmu pri Ptuju so si za župana izvolili Mariniča, ki so ga ujeli pri goljufiji pri izpitu iz nemščine. Bil je obsojen in je moral odstopiti kot poslanec SDSa. Resnično so v nekaterih občinah doma vinske mušice z življensko ...prikaži več dobo enega dneva.Če bi bili zlate ribice, bi se tega morebiti še spomnili in obsojenega goljufa ne bi postavili za prvega moža občine. Mogoče jim je pa ravno zato všečeDa ne omenjamo bodoča župana Leljaka, Balažica ... IQ prebivalcev v nekaterih občinah je res zelo nizek.

  • Avatar Leon
    Leon 12:12 03.december 2018.

    Še teden nazaj je Ivan razlagal ,kako uspešna je SDS na likalnih volitvah ? Morda je imel v mislih Madžare ?

  • maresem 11:32 03.december 2018.

    Nič čudnega, kje pa je največ ćefurjev in arabcev? V mestih.... sploh v najlepšem mestu na svetu.