Slovenija
115 ogledov

Desus se še kar ni izjasnil glede svoje vloge

Karel Erjavec Saša Despot
Kakšne so razmere v stranki DeSUS po pogovorih med poslanci in predsednikom stranke, ni jasno.

Poslanci DeSUS in predsednik stranke Karl Erjavec po današnjih pogovorih o razmerah v stranki po neuspešni konstruktivni nezaupnici z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade molčijo. Več o vsebini pogovorov in prihodnjem delovanju stranke oz. načinu njenega morebitnega sodelovanja z vlado je pričakovati po sredini seji izvršnega odbora DeSUS.

Erjavec se je v skladu z napovedjo danes pogovoril s poslancema DeSUS Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom, ki v javnosti ne skrivata kritik na njegov račun. Hršak je za Planet TV v ponedeljek ocenil, da je bil izstop DeSUS iz vlade Janeza Janše in vstop v Koalicijo ustavnega loka (KUL) napaka. Simonovič pa se med drugim tudi ni podpisal pod januarski predlog konstruktivne nezaupnice.

Na današnjem pogovoru Erjavca s Simonovičem in Hršakom je bil prisoten tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša. Z njim in s poslancem Jurijem Lepom se je sicer Erjavec o delovanju stranke že pogovoril, je prvak DeSUS pojasnil minuli četrtek po seji vodstva stranke.

Opozicijska stranka z ministrom v vladi?

Izjav po današnjih pogovorih niso dajali. Tako za zdaj ostaja odprto tudi vprašanje, na kakšen način utegne DeSUS kot opozicijska stranka sodelovati z vlado Janeza Janše, v kateri še vedno dela kmetijski minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek, oz. če sploh namerava sodelovati z njo. Prav tako ni znan razplet današnjih pogovorov po ugibanjih, ki so se pojavljala v minulih dneh, da naj bi si Erjavec želel izključitve Simonoviča in nekaterih drugih iz stranke.

Simonoviča je sicer po njegovih besedah v njegovi dosedanji drži podprl tudi izvršni odbor DeSUS Izola, ki je zasedal v petek. Zaključkov odbora o tem, kako bi moral delovati DeSUS po neuspeli konstruktivni nezaupnici, Simonovič javnosti ni razkril, je pa napovedal, da jih bo danes predstavil Erjavcu.

Karel Erjavec Temni oblaki Slovenija Primorski upor v Desus?

Zorčič obvestilo prejel, a se bo še pogovoril

Erjavec je sicer minuli četrtek po seji vodstva stranke napovedal, da bodo predsednika DZ Igorja Zorčiča posebej obvestili o tem, da so opozicijska stranka. Zorčič je danes za STA pojasnil, da je prejel njihovo obvestilo po elektronski pošti. Preden bo v skladu s tem ukrepal tudi glede ponovne razdelitve mest v delovnih telesih v DZ, pa se bo pogovoril z vodjem poslanske skupine DeSUS Juršo, je navedel.

Tudi v opoziciji si želijo, da se DeSUS čim prej odloči. Koordinator Levice Luka Mesec je danes dejal, da bo DeSUS moral z glasovanji pokazati, na kateri strani so, saj ne morejo sedeti na dveh stolih. "Če bodo rekli, da so opozicija, pričakujemo, da bodo tako tudi glasovali. Za nas ni sprejemljivo, da bi rekli, da so opozicija, podpirali pa vladne zakone in njihove ministre," je Mesec poudaril v izjavi v DZ. Po njegovem mnenju so trenutno štiri opozicijske stranke, in sicer LMŠ, SD, Levica in SAB.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je dejal, da sočustvuje z DeSUS, ker imajo resno težavo, kako rešiti svoje težave.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • tudbognasvečnereši 20:03 23.februar 2021.

    Ne bojte se za Korlna, on bo v politiki Desusa do penzije. Globoka država ga krvavo rabi, zato bodo vsi drugi prej odstavljeni kot ta kr..en.

  • nostradamus 19:34 23.februar 2021.

    v samem desusu vre kot v loncu in jasno je da bo karl dobil nogo vsi to vedo le karl se vedno goni svojo (ex predsednik upokojencev vozi porsha ima vikend na hrvaskem 5000e place ter vse ostale privilegije za ...prikaži več upokojence ga po domace boli ..... ) ali neslaven odhod erjavca ali kataklizma desusa na volitvah izbira je povsem logicna.