Slovenija
47800 ogledov

DeSUS: Vendarle menjava v vodstvu stranke

Aleksandra Pivec Saša Despot
Člani sveta DeSUS v Ljubljani razpravljajo o razmerah v stranki in njeni drži v vladi. Potrdili so menjavo v vodstvu stranke.

Nekaj članov je pred sejo stranke izpostavilo nezadovoljstvo nad nekaterimi potezami največje vladne stranke in premierja Janeza Janše, danes pa pričakujejo sklepe za uresničitev zavez iz koalicijske pogodbe.

Kot je znano, Alesandra Pivec je v torek zatrdila, da vodstvo stranke deluje usklajeno. Zavrnila je namigovanja o razrešitvi generalne sekretarke DeSUS Nine Stankovič, a potrdila, da so govorili o določenih kadrovskih prerazporeditvah. Neuradno pa naj bi imeli člani sveta danes na mizi prav predlog za razrešitev Stankovičeve.

Kot je poročala STA, so v stranki Stankovičevo že razrešili, za pol leta pa na njeno mesto imenovali Damjana Stanonika, ki je sicer državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Pivčeva.

Aleksandra Pivec DeSUS Slovenija Aleksandra Pivec: #nedamoseprovokacijam

Prebil na stranki

V minulih dneh so mediji poročali tudi o vlogi poslovneža Andreja Prebila v stranki. Pivčeva je že poudarila, da ni član stranke in da ne ve, zakaj naj bi imel tak vpliv znotraj stranke. A danes se je Prebil mudil v poslanski skupini DeSUS, je pred sejo sveta potrdil poslanec Branko Simonovič. "Prišel se je predstavit, a ne vem, kaj je želel," je dejal.

Simonovič sicer pričakuje, da se bodo organi stranke danes poenotili o nadaljnjem delovanju, zlasti v času, ko se bodo občutile posledice epidemije novega koronavirusa. Izpostavil je pričakovano recesijo in rebalans proračuna, ob čemer pa je treba vnesti tudi ključne točke programa DeSUS.

Tudi nekateri drugi člani sveta danes pričakujejo sklep, s katerim bodo jasno zahtevali izpolnitev zavez iz koalicijske pogodbe, ki so za DeSUS prioritetne. Gre za zakone s področja zdravstva, ustanovitev urada vlade za demografska vprašanja in oblikovanje demografskega sklada.

Aleksandra Pivec Slovenija Desus sporoča Janši: Če se s tem ne neha, bomo odšli!

Kritični do Janše in Logarja

Še bolj pa jih, kot kažejo izjave, žulijo nekatere poteze SDS. Med drugim so kritični do Janševega zapisa z naslovom Vojna z mediji in tudi do spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji.

Prav tovrstne poteze naj bi botrovale nezadovoljstvu med člani stranke. Predsednik sveta Tomaž Gantar je že povedal, da so sklic izredne seje sveta sicer že pred nekaj tedni zahtevali predsedniki več pokrajinskih odborov.

Tomaž Gantar Slovenija Gantar grozi z odhodom Desusa iz Janševe vlade

dezurni@zurnal.si

 

Komentarjev 9
  • ginko 13:21 05.junij 2020.

    DESUS - živ dokaz da to ni stranka drugorazrednih upokojencev, ampak samih starih UDBAŠEV IN UPOKOJENIH PRVORAZREDNIH KOMUNISTOV.

  • ginko 13:17 05.junij 2020.

    janez00 - nimaš nobene možnosti, da bi te izpustili iz psihiatrije. Piši še naprej, s tem dokazuješ kam bodo prišli tvoji komunistični kameradi, tudi tisti z demenco o mafijskih poslih.

  • janez00 12:43 19.maj 2020.

    Prokleta janševa kurba spelji se iz desusa !!! Še osel ima več pameti kot ti !!!