Slovenija
19 ogledov

Direktor domnevno zlorabil osebne podatke

Jurij Žurej Anže Petkovšek
Direktorju Urada RS za intelektualno lastnino ovaden zaradi neupravičene uporabe osebnih podatkov.

Proti Juriju Žureju, direktorju Urada RS za intelektualno lastnino (UIL) in strokovnjaku s področja varstva osebnih podatkov, je bila podana ovadba zaradi neupravičene uporabe osebnih podatkov, kar je kaznivo dejanje, in prijava informacijski pooblaščenki, varuhinji človekovih pravic in nadrejenemu ministru.

2. februarja 2012 je namreč v City hotelu v Ljubljani na javnem predavanju – vabilo zanj je bilo objavljeno v javnih glasilih – predaval Društvu pravnikov in brez zakonite podlage razkril osebne podatke o zaposlenih na UIL. Gre za informacije o bruto in neto plačah, bolniških odsotnostih, dopustih, prevozih in ostalih stroških brez njihovega soglasja in zakonske podlage. Podatke je javno predstavil v tabeli na zaslonu, ob čemer je dejal: "Sem hotel zakriti, da ne bi videli, ampak saj se načeloma ne vidi, no, da ne bo kaj ..."

Žureja nam še ni uspelo priklicati za komentar.

Jurij Žurej dobil "nemogoč" rok za odgovor na obtožbe

V četrtek popoldne je dobil pripombe na svoje delo, v petek obisk kriminalistov, jutri pa mora odgovoriti na četrtkove pripombe. "Nekdo je zelo dobro premislil, kako onemogočiti pripravo odgovora in zagotoviti razrešitev iz krivdnih razlogov," pravi Žurej in dodaja: "Klasično šikaniranje!"

Očitki podrejenih

Komisija ministrstva za gospodarstvo Žureju med drugim očita dviganje glasu, žaljenje podrejenih, omejevanje socialnih stikov podrejenim in nekorektno nalaganje novih nalog. Žurej odgovarja: "Iz prijav izhaja, da so jih dali tisti, ki so že bili v disciplinskem postopku, ali tisti, za katere sem zahteval pregled delovanja v preteklih letih in odgovornost."

Tožnik in sodnik hkrati

Pripombe so nekateri zaposleni na UIL že pred časom poslali gospodarskemu ministrstvu, zbrala pa jih je posebna komisija, ki bo odločala o Žurejevi krivdi ali nedolžnosti. Med tremi člani komisije je tudi eden, ki je poslal prijavo na Žurejevo delo ministrstvu. "Kadija tuži, kadija sudi," pravi Žurej, kar pomeni, da sta tožnik in sodnik ena in ista oseba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.