Slovenija
38599 ogledov

Direktor NIJZ: Vsak okuženi Slovenec okuži še najmanj ...

Milan Krek
Krek je Janševima dvema alternativama, kako se spopasti z naraščajočim valom okužb, dodal še tretjo.

Direktor NIJZ Milan Krek je sinoči kljub zelo slabim rezultatom, ko je bilo v soboto potrjenih kar 31 primerov oziroma največ po sredini aprila, ko je veljal še odlok o prepovedi prehajanja občinskih meja, zatrdil, da država za zdaj ne bo znova razglasila epidemije. 

"Še vedno zelo dobro obvladujemo situacijo, zato ni potrebe po razglasitvi epidemije," je Krek povedal za TV Slovenija. 

Glede učinkov novih ukrepov, kot je izdajanje odločb o karanteni na meji, ki je začel veljati v soboto, je pojasnil, da potrebujejo čas. Tako bodo učinki opazni šele po 10 do 13 dneh. Zato je po Krekovem mnenju trenutno največ, kar lahko naredimo državljani, da se spremenijo naše navade. Ponovil je potrebo po vzdrževanju higiene in vzpostavljanju varnostne razdalje, če pa to ni mogoče, na dosledno uporabo zaščitnih mask tako zunaj kot znotraj. 

Po njegovem se ne bi smeli rokovati in objemati, prav tako pa je Krek opozoril na zasebne zabave, na katerih se je v zadnjih dneh okužilo veliko ljudi.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva: "Če ne bo zaleglo, sledi zapiranje kot marca"

Vsak okuženi zdaj okuži dva nova

Na vprašanje novinarke, ali se strinja s premierjem Janezom Janšo, ki je dejal, da imamo le dve alternativi - zapiranje javnega življenja ali pa obvezno uporab aplikacije za sledenje, pa je Krek dodal tretjo možnost: "Trenutno vsak okuženi po naših izračunih okuži vsaj dva nova. To moramo zelo znižati, kar pomeni, da se mora vsak, ki je v karanteni ali izolaciji, dosledno držati vseh navodil proti širjenju okužbe."

Starejši, ne hodite na Hrvaško

"Najpomembnejše pa je, da zaščitimo populacijo, starejšo od 50 let. Naj ne hodijo vnuki in ostali mladi, ki so bili na zabavi ali na hrvaški obali ali pa celo v rdeči coni na jugu, k njim na obiske. Starejšim bi tudi odsvetoval obisk Hrvaške," je zaključil Krek pogovor za nacionalno televizijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • peter5 21:41 05.julij 2020.

    A bejž no. Kurba ti pa si legenda Krek lejga! Ka to si ti pogruntal al si opet z lista prebral kar ti Janezek napisal.. Čudn ko tak sestevaš ti to kolko jih lahk vsak okuži. Testirate jih tud vsaki ...prikaži veči dan prek 1000 to je na mesec prek 30.000 pa še nisem priš na vrsto. Pol nas je več kot 2000000 Slovencev. Ker zdaj bi nas moglo že po tvojem mnenju počas zmajkat . Ti si matematik na kubik. Vem pa se četrto mnenje za tebe, da poskrbiš mal za svoje zdravje. Glej se kaki telebajsek si.

  • peter5 21:32 05.julij 2020.

    A bejž no Krekec. Ti pa si legenda. A to si ti pogruntal al si z lista prebral kar ti napišejo. Jaz vem pa se četrto mnenje. Da najprej sebe spraviš v red in da gledaš mal na svoje zdravje telebajsek.

  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 19:47 05.julij 2020.

    ko je udaril virus Marca Šarec ni imel izkušenj zdaj jih ima Janša več kot zadosti pa počne 10x hujše napake........