Slovenija
22 ogledov

Pahor in Türk v petek na štiri oči

Gregor Golobic Zares Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk se bo z Borutom Pahorjem sestal v petek. Prvak Zaresa Gregor Golobič kot najbolj realno možnost vidi, da predsednik države v enem tednu razpusti parlament.

Türk se bo iz New Yorka, kjer se mudi na zasedanju Generalne skupščine OZN v Slovenijo vrnil v petek. Takrat se bo tudi sestal z Borutom Pahorjem, ki mu je državni zbor v torek izrekel nezaupnico, so za STA pojasnili v Türkovem kabinetu.

Predsednik države se bo nato sestal z vodji poslanskih skupin v državnem zboru in predstavniki parlamentarnih strank. Z njimi se bo pogovarjal o možnih rešitvah po padcu vlade.

Predsednik republike ima pristojnost, da razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, če državni zbor v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega mandatarja, lahko pa tudi sam predlaga kandidata za novega predsednika vlade.

"Do dogovorov med SD in SDS je že prišlo"

"Pred Slovenci je zelo težko desetletje. Situacija ni dosti drugačna od ameriške," je dan po padcu vlade prepričan Gregor Golobič, predsednik stranke Zares, ki je koalicijo zapustila junija.

Kot najverjetnejšo možnost vidi, da predsednik države Danilo Türk v enem tednu razpusti parlament, volitve bi v tem primeru bile že novembra.

Po volitvah pa bo po njegovem mnenju nastopil trenutek resnice.

"Ko si na takem položaju, ni vprašanje, ali si se ves predal, ampak to, kakšen vpliv je to imelo na državo," pa je po včerajšnji izglasovani nezaupnici komentiral besede Boruta Pahorja o svojem delu.

Kako bo Pahor ravnal naprej in ali bo šla SD z njim na volitve, pa prepušča njim.

Ženjenje SDS in SD

Že včeraj so se pojavili namigi, da v ozadju med največjima strankama, SD in SDS, potekajo dogovori. Tudi Golobič je o morebitni veliki koaliciji dejal, da je bilo včeraj slišati nekaj koketiranja v razpravah poslancev.

Meni, da je do nekaterih dogovorov med največjima rivaloma že prišlo, kar je po njegovem povsem legitimno.

Lahko bi do tega prišlo, vendar ga skrbi, kakšna bi bila vsebina, na podlagi katere bi se ti dve politični opciji združili. Ta po njegovem mnenju ni prava.

Na volitvah bodo konkurenčni

Golobič ne dvomi, da ne bodo konkurenčni na volitvah. Njihov namen je ponovnemu sklicu državnega zbora "zagotavljati prisotnost glasu, ki se mora slišati".

Spomnimo: različne javnomnenjske raziskave kažejo, da Zares na volitvah ne bi dosegla parlamentarnega praga.

Komentarjev 11
  • principiumnovum 20:26 22.september 2011.

    Gulazn eldeesarska!

  • privat 20:08 21.september 2011.

    podpišem...samo njim ni to v interesu..oni morajo nas revne in butaste delat!

  • privat 20:03 21.september 2011.

    res lepo...samo tako zopet ne bo šlo!!!