Slovenija
1470 ogledov

Dobrih deset kilogramov na drobni deklici

Šolska torba
Večina jih nosi pretežke. Tako so jih zmanjšali na OŠ v Mariboru.

Društvo IndiJanez je danes izvedlo akcijo tehtanja šolskih torb v 4. razredu na Osnovni šoli Martina Konšaka Maribor, kjer so danes predstavili svoj projekt. "Ugotovili smo, da sta le dva od 20 učencev imela vzorno šolsko torbo, medtem ko jih je kar 18 imelo pretežko šolsko torbo, glede na dovoljene normative," so povedali pri KD MC IndiJanez.

Pojasnili so, da so na prvi ackiji tehtanja šolskih torb, ki so jo izvedli v aprilu 2017 skupno stehtali 123 otrok in ugotovili, da je kar 88 odstotkov otrok nosilo torbo, težjo od desetih odstotkov njihove telesne mase. "Presenetil pa nas je podatek, da kar 49 odstotkov otrok nosi torbe težje od 15 odstotkov njihove telesne mase, kar lahko resno ogrozi otrokov telesni razvoj," pojasnjujejo pri IndiJanezu. 

Povprečna teža šolske torbe je na dan akcije znašala 5,21 kg, kar pomeni, da so otroci v povprečju na ramenih nosili 15,80 odstotkov njihove telesne mase, kar je za zdravje otrok že ogrožajoče, saj po podatkih strokovnjakov takšna teža šolske torbe predstavlja visoko tveganje za okvaro hrbtenice in posledično prihaja do glavobolov, motenj koncentracije, nazadnje tudi slabšega šolskega uspeha.

deklica s torbo Kaj pravi ministrica? Slovenija Sedem kilogramov na suhljati deklici

10 kilogramov za 30 kilogramov težko deklico

Najtežjo torbo med vsemi, ki smo jih na prvi akciji merili, je nosila osemletna deklica, katere šolska torba je tehtala 10,2 kg in je pri njenih 31,7 kg predstavljala 32,18 odstotkov njene telesne mase.

Največji tovor glede na njeno telesno maso je nosila sedemletna deklica, ki je imela 23,7 kg, njena torba pa je tehtala 7,94 kg, kar predstavlja 33,50 odstotkov njene telesne mase.

Šolska torba | Avtor: Profimedia Profimedia

Šolska torba mora biti všeč tudi otroku, saj mu bo polepšala dneve ob knjigah. ( Šolarji Zdravje Torbe krive tudi za glavobole

Opazovali in beležili so tudi način nošenja šolskih torb ter obliko in ugotovili, da večina oz. 88 odstotkov otrok pravilno nosi šolsko torbo, štirje odstotki so uporabljali torbo na koleščkih, osmim odstotkov otrok pa so torbo prinesli njihovi starši. 

Na seji sveta staršev in učiteljskega zbora so predstavili ugotovitve akcije, z namenom, da bi stanje izboljšali. "Starše smo želeli podbuditi k nakupu lahkih šolskih torb ter pomoči pri pripravi torb v skladu z urnikom," so zapisali pri IndiJanez. "Dodatno smo jih želeli spodbuditi, da bi enkrat tedensko skupaj z otroki pregledali vsebino šolske torbe in odstranili vse nepotrebne stvari." 

Z vsakim tehtanjem lažje torbe

Že v akciji tehtanja torb, ki so jo ponovili maja 2017 so se izkazali boljši rezultati. Torbo, težjo od 10 odstotkov njihove telesne mase je zdaj nosilo 73 odstotkov otrok, 28 odstotkov otrok pa je bilo takih, ki so imeli torbo, težjo od 15 odstotkov.  

Pred pričetkom letošnjega šolskega leta so otrokom razdelili zloženke s priporočili za lažjo šolsko torbo in akcijo tehtanja spet ponovili v marcu 2018. 

Barbara Perko nihče ne ukrepa Slovenija Vsi vedo, da so pretežke, ne zgodi se pa nič!

"Na tretji akciji tehtanja šolskih torb osnovnošolcev smo skupno stehtali 165 otrok in njihovih torb ter ugotovili smo, da je 68 odstotkov otrok nosilo torbo težjo od desetih odstotkov njihove telesne mase," razlagajo pri IndiJanezu. "29 odstotkov otrok je nosilo torbo, težjo od 15 odstotkov njihove telesne mase."

Povprečna teža šolske torbe je na dan akcije znašala 4,75 kg, otroci so tako v povprečju na svojih ramenih prenašali breme, ki predstavlja 12,60 odstotkov njihove telesne mase, kar še vedno ogroža zdravje otrok.

deklica s torbo Magazin Izberite pravo velikost torbe

"Na podlagi pridobljenih podatkov vseh treh akcij ugotavljamo, da je delež otrok, katerih šolske torbe so bile glede na njihovo telesno maso pretežke za več kot 10 odstotkov, padel za približno 20 odstotkov," razlagajo pri IndiJanezu. "Povprečna teža šolskih torb je pri naši prvi akciji znašala 5,21 kg, pri tretji akciji pa 4,75 kg, kar je približno 10 odstotkov manj kot pri prvem tehtanju."

Akcije so imele največji vpliv na zmanjševanje teže torb pri učencih začetnih razredov osnovne šole. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • McClain 12:43 08.april 2018.

    da, te 10-12 kilske torbe na 25 kilskih otrocih so največji dosežek Maje Makovec Brenčič. Sam za dva dni bi ji prheftal na hrbet en tak rukzak, da se malo zbudi iz svojih komunajzarskih blesavih sanj.