Slovenija
3819 ogledov

Diametralno nasprotni sodbi Janezu Janši

Janez Janša Anže Petkovšek
Diametralni razsodbi dveh sodišč.

Senat Višjega sodišča v Celju je potrdil odločitev Okrajnega sodišča v Velenju, da mora prvak SDS Janez Janša novinarki Mojci Šetinc Pašek plačati 6000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita. Janša bo moral Paškovi povrniti tudi stroške pritožbenega postopka.

Velenjsko okrajno sodišče je že oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janez Janša novinarki in urednici RTVS Mojci Šetinc Pašek plačati šest tisoč evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki. "Na neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š," je zapisal nekdanji predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

Carlova in Paškova pa sta Janšo tožili še zasebno. Janša je bil v zadevi leta 2016 obsojen z zamudno sodbo. Ker se ni odzval na poziv sodišča, da poda odgovor na tožbo, je sodišče tožnicama prisodilo zahtevani znesek, a se je Janša pritožil. 

Diametralno nasprotni sodbi

V primeru Carlove so na višjem sodišču v Celju odločili, da se mora primer vrniti na prvostopenjsko sodišče v Velenju, ki bo še enkrat presodilo, ali je poštar, ki je Janši vročal sodni poziv, ravnal pravilno. Razlog, da je višje sodišče sodbo razveljavilo, je to, da nižje sodišče ni ugotovilo, ali je poštar Janši na obvestilo napisal tudi, da je tožba na sodišču.

Glede Šetinc Paškove je Janša trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila pravilno vročena. Prav tako se ni strinjal, da bi njegov tvit pri Šetinc Paškovi povzročil takšne duševne bolečine, da bi upravičevale tako visoko odškodnino.

Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo in podrejeno, če sodišče temu predlogu ne bo sledilo, pritožbo zoper zamudno sodbo. Pritožbo je sicer maja 2017 še dopolnil, a ker je bila dopolnitev vložena po izteku pritožbenega roka, je sodišče ni upoštevalo.

Sodišče prve stopnje je 22. avgusta 2017 zavrnilo predlog za vrnitev v prejšnje stanje, na kar se je Janša pritožil, a je pritožbeno sodišče 28. marca 2018 pritožbo zavrnilo.

Sodišče: Tožba je bila vložena pravilno

Višje sodišče je tako zdaj odločilo še o pritožbi na samo zamudno sodbo. V njej je pritrdilo ugotovitvi sodišča prve stopnje, da je bila tožba pravilno vročena. Ugotovili so, da Janša v pritožbi ni izpodbijal dejstva, da je v predalčnik dobil obvestilo o tem, kje se nahaja pisanje, in da ima 15 dni, da ga dvigne. Prav tako ni izpodbijal dejstva, da ga v 15 dneh ni dvignil. To pa je tudi ključno, saj fikcija vročitve nastopi že s samim potekom 15-dnevnega roka za dvig pisanja. S tem datumom je tudi začel teči 30-dnevni rok za odgovor na tožbo, v katerem pa Janša odgovora ni podal. Kaj se je dogajalo po tistem, ali je bilo pisanje puščeno v predalčniku ali ne in zakaj ne, pa je pravno nepomembno, piše senat.

Janez Janša Slovenija Sodba Janši: Plačati mora šest tisočakov odškodnine

Tako se vsebinsko sploh niso ukvarjali z Janševimi navedbami, da bi mu morali po tem roku pisanje pustiti v predalčniku. Ta je bil po mnenju vročevalca namreč premajhen, po mnenju Janše pa dovolj velik.

"Žaljive trditve, katerih edini namen je bil tožnico žaliti v širši javnosti".

Višje sodišče se s prvostopenjskim tudi strinja, da je bil omenjeni Janšev tvit objektivno žaljiv in da izrazito izstopa iz okvira svobode govora. Pri Šetinc Paškovi pa da "je povzročil poseg v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva in bil še toliko bolj intenziven zaradi velike medijske odzivnosti". "S takšnim zapisom toženec tožnici odreka spoštovanje in ji jemlje ugled," je zapisalo sodišče in še, da gre za "žaljive trditve, katerih edini namen je bil tožnico žaliti v širši javnosti".

Že obsojen na pogojno kazen

Janez Janša Razžalitev Slovenija Janez Janša obsojen na pogojno zaporno kazen

Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi kazensko. Novembra je celjsko okrožno sodišče Janšo zaradi razžalitve novinark obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Janšev zagovornik Franci Matoz je nemudoma napovedal pritožbo.

Komentarjev 10
  • Brnica 22:45 14.januar 2019.

    Pri Janši je problem morala. Če bi bil vsaj malo moralen, bi odstopil od vseh političnih funkcij. Tako delajo v drugih državah zlasti v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britianij.....Tisto, kar je napisal na tvitu, se vidi, da iz njega izžareva hudobija.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:00 10.januar 2019.

    očitno gre JJ že precej slabo, da si mora za brezplačno reklamo izbirati žalitve novinark

  • ana19 07:45 09.januar 2019.

    Laddispley, mogoče pa bi se kateri komenter moral dobiti epilog na sodiscu.