Slovenija
31837 ogledov

Drnovšek je leta 2006 Šarcu napovedal tole ...

Marjan Šarec mediaspeed
Marjan Šarec o nenavadnem srečanju v radijskem studiu pred 12 leti.

Premier Marjan Šarec je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv spomnil, kaj mu je leta 2006 napovedal takratni predsednik države Janez Drnovšek. 

Šarec je na novinarsko vprašanje glede njegovega novega lika v satirični oddaji Radio Ga Ga na RTV dejal, da je to zanj kompliment, hkrati pa nenavadno, saj je nekoč sam sedel v istem radijskem studiu in kot komik imitiral vodilne slovenske politike. 

Nato pa je spomnil na dogodek, ko je bil v studiu na obisku nekdanji dolgoletni premier, nato pa predsednik države Drnovšek: "In tudi če bi kdo pred osmimi leti napovedal, da bom postal predsednik vlade, bi vsi rekli, da je ta človek nor. Da prideš tako daleč, da po letu 2006, ko sem se na radiu srečal z Drnovškom in je Drnovšek na vprašanje, ali bo še enkrat kandidiral in kdo bo kandidiral, rekel on, pri tem pa je pokazal name …"

"Komu pa naj naročim, ženi doma?"

V intervjuju je sicer Šarec opozoril na finančne in druge izzive, ki čakajo posamezna ministrstva. Med drugim je glede nedavnega dogovora s sindikati javnega sektorja glede zvišanja plač dejal, da tega ne jemlje kot "epohalen uspeh", saj je sicer vlada z njim resda preprečila stavke, a je hkrati z dvigom minimalne plače pri vodstvih javnih ustanov nastal velik izziv, kje najti denar za dvige plač.

Ministrstvo za delo Slovenija Vlada Marjana Šarca ugaša 65 delovnih teles

Šarec je ocenil, da bodo morale vse ustanove preveriti svoje delovanje in ga prilagoditi, saj zgolj višji transferji z ministrstev ne bodo dovolj. Med drugim je omenil, da od ministrstva za delo pričakuje predlog sprememb glede pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ter da bo potrebno preveriti sistem socialne pomoči, še posebej, "če vemo, da trenutno delovne sile primanjkuje."

"Mediji danes pišete o meni kot o nekem ne vem kakšnem presenečenju, jaz pa sem ves čas enak. Presenečenje sem lahko le za tiste, ki me ne poznajo. Nenazadnje – ko je v Rusiji odstopil Jelcin, kdo je vedel za Putina? Imel je triodstotno prepoznavnost!"

Premier Šarec za Objektiv

Šarec kot najbolj uspešnega ni želel izpostaviti nobenega ministra, priznal pa je tudi, da pogosto naroča ministrom, kako naj neko stvar naredijo. "Komu pa naj naročim, ženi doma?", se je vprašal premier in dodal, da se bo, dokler bodo to vlado imenovali Šarčevo, "vtaknil v vse".

Zanimiva je tudi njegova opazka glede Levice. Kot je dejal premier, v formalno opozicijski Levici "dobro poznajo finance," njihovi poslanci znajo biti konstruktivni, "manjka pa jim izkušnja vodenja kakšne institucije, bodisi občine bodisi vlade bodisi kakšnega podjetja. Zato včasih ne razumejo kakšne stvari, ki bi jo prej sprejeli, če bi tovrstne izkušnje imeli."

Janez Janša Slovenija Besedni dvoboj Janše in Šarca

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Lavdan 12:55 30.december 2018.

    A.L., če minimalno dvigneš vlado, ni treba dvigati plač.

  • Avatar vec
    vec 10:56 30.december 2018.

    Baba vanga style