Slovenija
33109 ogledov

Država uvaja podaljšano oskrbo za prebolele s covidom

Covid-19 Epa
Upravičenost do brezplačnih obrokov, pranja perila, pa tudi terapija v zdraviliščih. Izvajalce bo izbral minister.

Vse več bolnikov, ki so preboleli covid, predvsem tistih, ki so imeli težji potek bolezni in so bili na intenzivni terapiji, potrebuje podaljšano obravnavo. Ministrstvo za zdravje pripravlja pravilnik o zagotavljanju izvajanja podaljšane obravnave, pravico do te bodo imeli bolniki, ki se po zaključenem bolnišničnem zdravljenju zaradi nepopolne samooskrbe ne morejo vrniti v domače okolje. 

Petina hospitaliziranih bi potrebovala podaljšano obravnavo

V bolnišnicah se je zaradi covida doslej zdravilo 13 tisoč bolnikov, po ocenah zdravnikov pa bi jih podaljšano obravnavo potrebovala petina. "Podaljšano ali post covid obdobje bolezni pomeni zelo različno bolezensko simptomatiko, od možganskih kapi do globokih venskih tromboz, pljučnih trombembolij, to obdobje je za bolnike lahko zelo težavno," pravi Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Zdravljenje takih bolnikov lahko traja tudi do tri mesece. 

Približno 15 odstotkov tistih, ki so že preboleli covid, se jih vrne v bolnišnico: zaradi težav s pljuči, srcem ali z nevrološkimi težavami. 

Krito iz proračunskih sredstev

Pravilnik, ki je v javni obravnavi še do 25. februarja, določa, da bodo bolniki na podaljšani obravnavi 30 dni z možnostjo podaljšanja še za 30 dni.

O tem, ali so upravičeni do podaljšane obravnave, ki bo financirana iz proračunskih sredstev Slovenije oziroma Evropske unije, bodo odločali lečeči zdravnik, diplomirana medicinska sestra in diplomirani fizioterapevt. Pacient bo v času podaljšane obravnave prejel pet obrokov dnevno, izvajalec pa bo moral poskrbeti tudi za pranje bolnikovega perila. za vsakega bolnika bo moral biti izdelan individualni načrt podaljšane obravnave, ki se bo prilagajal glede na stanje in potrebe bolnika.

Po preboleli bolezni kar 75 odstotkov bolnikov izkusi naslednje simptome: mišična oslabelost, nespečnost, depresija in anksioznost.

Izvajalce bo izbral minister za zdravje, kandidirajo lahko tudi zdravilišča

Program za podaljšano oziroma post-covid oskrbo naj bi bil razpisan v naslednjih dneh. Izvajalce podaljšane obravnave ter izvajalce prevozov na podaljšano obravnavo bo določil minister za zdravje, ki naj bi postal sedanji direktor UKC Ljubljana Boštjan Poklukar. 

Minister bo izvajalce izbral na podlagi mnenja komisije, ki jo bo imenoval sam. Pogoj za izvajanje podaljšane obravnave je dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti za področje zdravstvene nege in rehabilitacije oziroma fizioterapije in delovne terapije ali zdraviliškega zdravljenja.
Izvajalec mora izpolnjevati še pogoje za izvajanje dejavnosti z nastanitvijo ter razpolagati z ustreznim zdravstvenim kadrom. 

Po ocenah Inštituta Jožefa Stefana je okužbo s covid-19 v Sloveniji prebolela že dobra tretjina državljanov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • softundsicher 14:29 21.februar 2021.

    In zmagovalec bodo, kako presenetljivo, Terme Olimia. Turistični boni iz gospodarskega ministrstva so bili premalo. Je treba preusmeriti še nekaj denarja iz zdravstvenega ministrstva.

  • jakec1575 12:54 21.februar 2021.

    Naj se pomaga vsem potrebnim, a ne za 16000€ na dan.

  • Mesija_se_vraca 10:19 21.februar 2021.

    Kaj pa za ostale bolnike? Aja, seveda, saj ostalih bolezni ni več, je sano še umetni covid bolnik 21. stoletja. Gamat mafijska.

Sorodne novice