Slovenija
43 ogledov

Dva natega z dodatnim očetovskim dopustom

zivljenje 14.11.13. oce, depresija, foto: shutterstock Shutterstock
Prvič: večini je dodatni dopust odnesel nasvet centra za socialno delo. Drugič: za pet plačanih dni bodo očetje žrtvovali 25 dni neplačanega dopusta.

Nateg številka ena: zavedli so vas, zato vam dodatni dopust ne pripada

Zaradi novih petih dni očetovskega dopusta pregorevajo telefoni na centrih za socialno delo, očetje pa besnijo, saj jim dodatni dopust ne pripada, če so na vlogi za očetovski dopust označili, da želijo izkoristiti tudi neplačani dopust, pa čeprav niso izkoristili niti dneva. 

"Tisti, ki smo na vlogi označili, da bo lahko koristil tudi brezplačni dopust, tistim tistih pet dni ne pripada!!! Tudi, če se teh neplačanih dni ni koristilo," je pod objavo članka o dodatnem očetovskem dopustu na Facebooku komentirala bralka, druga pa dodala, da tega na centru za socialno delo tega niso prav prijazno pojasnili. 

Dodatnih pet dni plačanega dopusta namreč pripada tudi očetom otrok, ki še niso dopolnili treh let, a le, če niso dali vloge za neplačani dopust. Ti pa so le izjeme. Naj označijo tudi neplačani dopust, so namreč svetovali kar na centrih za socialno delo, najbrž da jim v primeru, če bi si oče premislil, ne bi bilo treba izdajati nove odločbe. Nekaterim pa naj bi rekli, da neplačani dopust propade, že zanj ne zaprosijo že takoj s plačanim očetovskim dopustom. 

Nateg številka dve: manj neplačanega dopusta

Ministrstvo je ves čas govorilo o dodatnih petih dneh očetovskega dopusta, zamolčalo pa je, da bo očetom pripadalo manj oziroma na koncu prehodnega obdobja sploh nič neplačanega dopusta. 

Lani je imel oče pravico do 15 dni plačanega dopusta in 75 dni neplačanega dopusta, letos pa ima pravico do 20 dni plačanega dopusta in 50 dni neplačanega, torej bo imel pet dni več plačanega dopusta in 25 dni manj neplačanega. 

Evidenca obstaja, možna je salomonska rešitev

Glede na to, da morajo centri za socialno delo po zakonu voditi evidenco izrabe dopusta, bi lahko vsem očetom, ki še niso izkoristili več kot 50 dni neplačanega dopusta, omogočili koriščenje petih dni plačanega dopusta, saj v tem primeru ne bi bili upravičeni do več dopusta kot očetje otrok, ki se bodo letos šele rodili. Bi bilo pa najbrž treba v tem primeru izdajati nove odločbe in razveljaviti stare.

Z ministrstva so medtem sporočili, da bodo pet dni dodatnega očetovskega dopusta priznali vsem očetom otrok, ki so bili rojeni po januarju 2013 oziroma otroci na dan oddaje vloge še ne bodo stari tri leta. Vse to ob pogoju, da očetje niso izkoristili več kot 50 dni neplačanega dopusta. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si


regionalna cesta v Spodnjem Logu pri Litiji v smeri Zagorja je zaprta
zaradi obravnave prometne nesreče, o kateri je bila Policijska uprava
Ljubljana obveščena okrog 7.40 ure. Do sedaj je znano, da sta v nesreči
udeležena tovorno vozilo in osebni avtomobil, ena oseba je zaradi posledic
poškodb na kraju umrla. Trenutno poteka ogled kraja nesreče, ki se ga bosta
udeležili tudi preiskovalna sodnica in dežurna tožilka. Obvoz je možen po
cestah Krtina - Moravče - Zagorje in Domžale - Trojane - Izlake - Zagorje.
Več informacij bomo posredovali ko bo zaključen ogled kraja nesreče.
Komentarjev 13
  • novispenjac 13:14 08.januar 2016.

    ČLANEK JE NAPAČEN. PRVA "NATEGA" JE NAPAČNA. GLEJTE URADNO POJASNILOhttp://www.mddsz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1966/7840/

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:28 08.januar 2016.

    Samo zato ker se ne reče bobu bob samo zato da se lepše sliši.

  • macola 21:34 07.januar 2016.

    Ma kaj jokate.....delat je treba! Koliko dni smo pa imeli mi, v devedesetih očetovskega dopusta???? Nič, zero, nula, njente....!!!!