Slovenija
73 ogledov

Elektra Maribor ne vodi več Kosmačin

Andrej Kosmačin Daša Purgaj
Na seji nadzornega sveta Elektra Maribor so iz "krivdnih razlogov" razrešili prvega moža uprave Andreja Kosmačina.

O kadrovski menjavi se je govorilo že dlje časa. Jedro spora naj bi bilo v tem, da uprava ni želela skleniti pogodbe za posle, ki so bili izbrani na razpisu za gradbene posle za potrebe Elektra Maribor, ker so ti med drugim predmet kriminalistične preiskave in na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) še predmet interne izredne revizije. Iz Društva malih delničarjev so sporočili, da naj Kosmačin po njihovih nepreverjenih, a dokaj zanesljivih informacijah ne bi želel sporazumno odstopiti.

Delničarji želijo izsledke revizije

V Društvu MDS se sprašujejo, čemu naglica NS Elektra Maribor, saj naj bi bili rezultati izredne revizije znani v 14 dneh po besedah predsednika NS Romana Ferenčaka. Delničarji zato od nadzornega sveta pričakujejo, da jih takoj po prejemu izsledkov z njimi seznani.
Delničarji nadzorni svet in morebitno začasno upravo pozivajo, naj pogodbe do dokončnega poročila o izsledkih revizije ne sklenejo.

AUKN: pričakujejo transparentne postopke

Iz AUKN so sporočili, da so nadzorni sveti vseh družb v delni ali večinski lasti države pri svojih odločitvah popolnoma neodvisni. Vsi člani nadzornega sveta so glede sprejetih kadrovskih in drugih odločitev neodvisni in morajo ravnati skrajno odgovorno ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo. AUKN njihovo delo spremlja in ocenjuje skozi dosežene rezultate.

Pričakujejo, da bodo vsi izborni kadrovski postopki javni in transparentni. Agencija tudi pričakuje, da bodo vsi izsledki revizije konkretnega posla poslani v ukrepanje pristojnim državnim organom in da se nemudoma in brez izjem sprožijo odškodninski postopki v spornih zadevah.

Napovedali so, da bodo natančno preučili potencialne nepravilnosti in izpeljali odločne ukrepe iz svoje pristojnosti za izboljšave poslovanja tako Elektro Maribor, kot tudi drugih elektrodistribucijskih družb. Tako bo od nadzornih svetov nemudoma zahtevala natančen in sistematičen pregled poslovanja v preteklosti ter izdala ustrezna priporočila za povečanje transparentnosti poslovanja v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.