Slovenija
14472 ogledov

Eni v šolo, drugi v marico ...

begunci
1/17
Saša Despot
Ponovno smo se podali ob slovensko-hrvaško mejo.

Ker fotografija pove več kot tisoč besed, smo poleg reportaže o ponovnem obisku obmejnega kraja Rigonce pripravili galerijo tamkajšnjega dogajanja, ki ga je na prvi šolski dan v objektiv ujel Žurnalov fotograf Saša Despot.

begunci fotoreportaža Slovenija "Marsikdo ne verjame, kaj se pri nas dogaja"

Zgolj v uri in pol smo bili priča trem policijskim akcijam in več kot tridesetim posameznikom, ki so na nezakonit način prečkali državno mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Republiki Sloveniji. Med njimi sta bili tudi družini z majhnimi otroki, ki so bili opazno utrujeni. Čeprav so želeli ohraniti pozitivno atmosfero, jih je večmesečno potovanje izmučilo.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najstarejši član odprave nam je s pomanjkljivim znanjem angleščine poskušal razložiti, da ima poškodovana stopala, kar mu otežuje gibanje.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A "daleč" niso prišli. Potem ko so otrpani z le najnujnejšimi potrebščinami prečili kraj Rigonce, jih je v civilnem avtu ustavila slovenska policija in jih odpeljala z maricami.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tamkajšnji policisti stalno izvajajo patrulje, v sklopu katerih obravnavajo tudi po 300 posameznikov na dan. Policisti so od petka, 25. avgusta 2023, zjutraj pa do ponedeljka zjutraj na območju Policijske uprave obravnavali 761 tujih državljanov. Domačini so obupani, saj se od 1. januarja, ko je Hrvaška vstopila v Schengen, ponovno dnevno soočajo z migranti in policijskimi akcijami. O tem so nam potožili že ob našem prejšnjem obisku. Od takrat se očitno veliko ni spremenilo.

Več v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • sandi76 19:59 03.september 2023.

    Kaj počne hrvaška policija ? Jih preprosto spušča naprej ?

  • Kmodri 13:30 03.september 2023.

    Če bi bi bili domoljubi bi strmoglavili lastne diktatorske vlada! A kaj ko je lažje pobegniti in priti v obljubljeno EU!

  • Luksi 08:57 03.september 2023.

    Lepo, da se je o tem končno začelo pisati, saj problem ni nekaj novega, posledično Avstrija že leta izvaja kontrolo na meji. Našim levakom pa še kar ne kapne, da počnejo nekaj narobe.