Slovenija
9392 ogledov

Saj ni res: cerkev ostala brez zvonika!

Cerkev Marijinega imena, Dobova
1/3
Saša Despot
V Dobovi smo naleteli na zanimive prizore ...

Medtem ko smo se mudili v obmejnem kraju Rigonce in preverili stanje v zvezi z migrantsko problematiko, smo naleteli na zanimiv prizor. Ko smo prečili kraj Dobovo, je našo pozornost pritegnila farna cerkev Imena Marijinega. Natančneje, streha njenega zvonika, ki ni bila na svojem originalnem mestu, temveč je pokrita ležala na tleh.

Cerkev Marijinega imena, Dobova | Avtor: Saša Despot Saša Despot

To se nam je zdelo nenavadno, zato smo o razlogih povprašali domačine. Dejali so nam, da po neurju, ki se je v Dobovi odvijalo 19. julija, zvonovi v dobovski cerkvi ne zvonijo več, saj so jih preventivno ustavili. 

Cerkev Imena Marijinega je največja in edina troladijska cerkev v Občini Brežice.  Po legendi naj bi kip Marije priplaval na dobu in tam, kjer ga je voda naplavila, so takratni prebivalci zgradili cerkev. Prvotno je bila dobovska cerkev podružnica videmske prafare.

Zvonik se je med viharjem namreč poškodoval in opazno nagnil proti cerkveni ladji, zato so ga 21. avgusta 2023 odstranili. Omenjeni vihar je poškodoval tudi del opeke na strehi cerkve. Neurje je, kot je za Dolenjski list povedal župnik Užmah, po prvih ocenah na cerkvi povzročilo za več kot 200.000 evrov škode. 

Mozirski gaj pri nas Popotnik Ta priljubljena znamenitost pri nas popolnoma uničena, obnova bo trajala nekaj let

Zvonik so pred odstanitvijo na vrhu in spoodnjem delu strehe povezali z železnimi spoji in ga tako utrdili. Zahtevno delo je opravil Ivan Kovačič s sodelavci iz svojega krovskega podjetja, pri odstranjevanju pa je sodelovalo tudi avtodvigalo podjetja iz Logatca. 

dobovska cerkev | Avtor: Dolenjski list Dolenjski list

Zvonik sedaj čaka na boljše čase. Zanj so Kovačičevi delavci naredili leseno vodoravno streho, s katero so ga začasno pokrili in nanjo dali zaščitno folijo, ki jo ščiti pred dežjem. "Sedaj pride na vrsto sanacija. Najprej bo treba narediti načrt sanacije zidov, nato pa izdelati novo streho zvonika. Načrt za sanacijo bomo zaupali podjetju Elei iz Ljubljane. Za ostala dela še nimamo izvajalcev. Kdaj se bo popravilo začelo, točno ne vemo," nam je zaupal župnik Vlado Leskovar.

Kdaj bodo v cerkvi zopet doneli zvonovi, se torej še ne ve, svete maše pa tam ponovno potekajo. Doslej so jih namreč imeli v cerkvi na Mostecu in v dvorani Kulturnega doma Dobova.

Marijina cerkev Gorca pri Mariboru Poseben status Slovenija Po obisku te slovenske cerkve so vam odpuščeni vsi grehi

Prebivalci so obupani

Na boljše čase čakajo tudi krajani Dobove in ostalih bližnjih krajev, ki se dnevno soočajo z neljubimi prizori. Ti so postali del njihove nove realnosti. Potem ko se je Hrvaška pridružila Schengnu in je bila 1. januarja 2023 mejna kontrola po 32 letih ukinjena, se občani ponovno srečujejo z ilegalnimi prebežniki, ki prečkajo ozemlje. V obdobju od 1. januarja do 23. avgusta so policisti obravnavali 33.333 migrantov, medtem ko jih je bilo lani v enakem obdobju trikrat manj (10.337). Večina jih je prišla prek Hrvaške, in sicer 31.750, lani več kot 10.000.

begunci | Avtor: Bralec Bralec

Leta 2015, ko se je Evropa soočala z največjo migrantsko krizo doslej, so se tujci skrivali, domačini pa opažajo, da so sedaj manj previdni. Številne srečujejo sredi belega dne na glavnih cestah, določeni jih prosijo za kozarec vode ali hrane, marsikateri zaidejo tudi v tamkajšnje trgovine. To je med obiskom Dobove v fotografski objektiv ujel tudi naš fotograf.

begunci fotoreportaža Slovenija "Marsikdo ne verjame, kaj se pri nas dogaja"

Po pričevanjih tamkajšnjih prebivalcev naj bi določeni migranti sami poklicali slovensko policijo, s katero imajo boljše izkušnje kot s hrvaško. Policisti jih nato peljejo v azilne domove po Sloveniji, ki pa se prav tako soočajo s prenatrpanostjo, o čemer smo nedavno že pisali

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policija na tem območju stalno patruljira, zaradi česar se domačini počutijo bolj varne. Pri delu si pomagajo s številnimi kamerami, ki so jih s soglasjem z domačini postavili na več mestih po naselju. V času našega obiska smo opazili dve marici, ki sta krožili po naselju. Na zgornji fotografiji lahko tudi vidite cerkev Marijinega imena, ki je trenutno brez zvonika.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Yanez 08:29 31.avgust 2023.

    Upam, da ne postavijo minareta namesto zvonika

  • Luksi 08:18 31.avgust 2023.

    Izgleda, da ste se pisuni le prebudili in napišete kdaj pa kdaj tudi o migrantski problematiki, ki je vedno večja. Medtem pa ptič podira ograjo in vabi še dodatne migrante, da pridejo k nam...