Slovenija
16340 ogledov

Enotna vozovnica za vso Slovenijo. Takšne bodo cene.

lpp Saša Despot
S prvim junijem bodo v veljavo stopile nove integrirane vozovnice, ki bodo omogočale uporabo različnih vrst javnega potniškega prometa po celotni Sloveniji.

Od 1. junija bo v Sloveniji na pobudo ministrstva za okolje, podnebje in energijo na voljo nova enotna vozovnica za javni promet "Slovenija", ki bo za 70 evrov na mesec omogočala neomejeno uporabo avtobusov in vlakov po vsej državi. Te nove vozovnice bodo nadomestile enotne IJPP vozovnice. Pri tem je potrebno opozoriti, da je iz tovrstnih vozovnic izvzet mestni potniški promet.

Glavna sprememba je, da je pri vsaki vrsti vozovnice določena zgornja oziroma maksimalna cena vozovnice. Ko cena vozovnice glede na relacijo doseže maksimalno vrednost, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije. Najvišja cena enkratne vozovnice tako znaša 13 evrov, dnevne 15 evrov, tridnevne 20 evrov in tedenske 35 evrov.

Nova cena mesečnih in letnih vozovnic

Cena mesečnih in letnih vozovnic se razlikuje glede na to, ali so imenske ali ne. Tako bodo mesečne in letne neimenske vozovnice stale do 90 evrov oziroma do 720 evrov in bodo omogočale neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Pri tem je največja razlika ta, da bodo tovrstne vozovnice prenosljive.

Pri imenskih mesečnih in letnih vozovnicah pa bo cena segala do 70 evrov oziroma 560 evrov. Tudi ta bo potniku omogočala neomejeno število voženj po Sloveniji, vendar vozovnica ne bo prenosljiva.

avtobusna postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nova enotna IJPP vozovnica za otroke

Do sedaj so bili dijaki in študentje upravičeni do nakupa enotnih vozovnic po subvencioniranih cenah, kar znaša 25 evrov za mesečno oziroma 200 evrov za letno vozovnico. Tako ni bilo urejenih vozovnic za otroke od dopolnjenega četrtega leta starosti do statusa dijaka.

Sedaj se obeta novost, ki predvideva, da imajo otroci do šestega leta starosti omogočen brezplačeni prevoz. Za otroke starejše od šestih let do dopolnjenega 15. leta pa se bo upošteval 50 odstotni popust.

Obenem nov ukrep predvideva tudi popust za vikend in družinske vozovnice, katerih spremembe prav tako začnejo veljati 1. junija 2023.

Kaj to pomeni za potne stroške?

Pri tem se poraja veliko vprašanj, kakšen vpliv bodo nove tarife vozovnic imele za potne stroške. Kot so za portal N1 povedali na ministrstvu, je to odvisno od tega, na kakšni podlagi delodajalec izplačuje nadomestilo za potne stroške. Če je izplačilo vezano na kilometrino, ne bo nobenega vpliva na višino zneska. Če pa je nadomestilo vezano na mesečno vozovnico, bo do vpliva verjetno prišlo.

Obenem so še dejali, da razvoj javnega potniškega prometa ne sme biti talec nadomestil za prevoz na delo. "Ne moremo zavirati razvoja javnega potniškega prometa, ker bo nekdo dobil manjše nadomestilo za prevoz na delo," so še zapisali za N1.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Aqua 14:55 16.maj 2023.

    Veliko. Prevec. Glede na zamude tudi. Glede na to da imajo vsi upokojenci ne glede na dohodek zastonj. Cisto zastonj. Tristo letna bi se bilo sprejemljivo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:29 16.maj 2023.

    Glej in se čudi! Tole bo spet ena iz tistih ta pametnih, ki ne veš kakšen točno je njihov namen. Enako kot vozovnice zastonj za vse penziče, namesto, da bi rajši za šolajočo mladino poskrbeli.

  • vezuv 10:58 16.maj 2023.

    odlicno saj vsobotah in nedeljah imas sreco ce pripelje avtobus .na dolocenih lokacijah ji pa sloh ni .ce so polni sedezi te ne sprejme in tako lakho cakas na bozje usmiljenje .