Slovenija
8028 ogledov

Fajon jo je že dvakrat pozvala naj odstopi, Švarc Pipan kljub temu vztraja

Dominika Švarc Pipan
1/8
Katja Kodba/STA; Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob se bo s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan sestal danes zvečer.

Pri predsedniku vlade Robertu Golobu so se danes dopoldne sestali predsedniki koalicijskih strank. Predsedica SD Tanja Fajon je za N1 poudarila, da je šlo za reden sestanek predsednikov strank in da so govorili predvsem o izhodiščih pokojninske reforme in o medijski zakonodaji. “Nas pa je predsednik vlade obvestil, da je pravosodno ministrico poklical in da se bosta zvečer srečala,” je dejala. Fajon je dejala, da bo Golob odločitev o usodi ministrice sporočil po večernem sestanku.

Dominika Švarc Pipan bi lahko odločitev že pred tem sprejela sama. "Jaz sem jo včeraj obvestila, vzela si je čas za razmislek. Mi smo objektivno odgovornost prevzeli, dali smo možnost državnemu sekretarju in ministrici, da zadevo pojasnita in sprejeli smo, da jo zaradi nakupa stavbe na Litijski, pozovemo k odstopu," je dogajanje opisala predsednica SD.

Matjaž Han Tanja Fajon | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

"V SD želimo vedeti več o okoliščinah tega posla, zdi se, da se je okoli njega dogajalo veliko nepravilnosti. Imamo organe pregona, ki preiskujejo krivdno odgovornost. Na stranki včeraj nismo govorili o krivdi, za to imamo pristojne institucije. Kot javni funkcionar pa, če nimaš zaupanja zaposlenih in javnosti, ne moreš opravljati svojega dela. Če se bo v nadaljevanju izkazalo, da je kdorkoli, tudi iz naše stranke, vpleten, bo treba prevzeti odgovornost. Za to je zainteresirana tudi javnost, ki si želi odgovore," je v pogovor za N1 povedala Fajon.

Zagotovila predsednika vlade, da bo sledil odločitvi predsedstva SD, ki je Dominiko Švarc Pipan pozvalo k odstopu, nima, če se je predsedstvo odločilo in sprejelo sklep, pričakuje, da bo premier sledil njihovi odločitvi.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: gov.si Dominika Švarc Pipan. gov.si

Na vprašanje, kaj če predsednik vlade ministrice ne odstavi in bi Svoboda tako kljubovala SD, Fajon odgovarja, da bi bilo narobe, če bi špekulirala. "Če bi ministrico želel obdržati v svojih vrstah, se še vidite v vladi," je novinar neposredno vprašal predsednico SD. "Zelo nehvaležna je situacija, da se stranka odreče ministru. Ko je vodstvo stranke izreklo nezaupnico, sem se z njo pogovorila in ji svetovala, naj se umakne. To ni enostavno. Jaz pričakujem, da se bo odločitev predsedstva spoštovala. Naprej pa nočem ugibati," je odgovorila Fajon.  

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vztrajanja Švarc Pipan na ministrskem položaju ni želela komentirati. Z njo se je srečala dvakrat in ji obakrat svetovala, naj odstopi: "Cenim in pozdravljam poteze ministrice in državnega sekretarja, da sta si vzela čas in nam pojasnila svojo plat zgodbe. Ministrica je na ministrstvu naredila neke poteze, a gre za več. Jaz jo zelo spoštujem, a v politiki smo tisti, ki smo imenovani s strani ljudstva, zelo hitro objektivno odgovorni."

Dominka Švarc Pipan je, kot vse kaže, zgodovina. Kdo bo po njej vodil pravosodno ministrstvo? "Eno so naše želje, drugo je odločitev predsednika vlade," poudarja Fajon in dodaja, da so za njihovo stranko evropske volitve zelo pomembne, zato ne želi, da bi bile kakor koli zmanipulirane in bi slovenske politične stranke tekmovale na domačem političnem parketu in mešali domače in evropske teme.

"Kot stranka smo svoje naredili, pričakujemo, da bo premier sledil naši odločitvi," je po današnjem sestanku koalicije dejal vodja poslancev SD Jani Prednik.

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levica medtem izpostavljata objektivno odgovornost ministrice. "Objektivna odgovornost je nesporna, treba je izpeljati postopke, ministrica pa mora sprejeti odločitev," je ocenil šef poslancev Svobode Borut Sajovic. Ko se ugotovi objektivna odgovornost, mora vsak v politiki to ponotranjiti, sprejeti odločitev, je še dodal.

V Levici ob tem poudarjajo, da bodo počakali na odločitev ministrice. "Vsekakor pa dogajanje ne meče dobre luči na celotno vlado," je poudarila koordinatorica Levice Asta Vrečko. Hkrati pa je ocenila, da bi bilo nenavadno, če bi minister ob odtegnjeni podpori matične stranke nadaljeval svoje delo v vladni ekipi. "Smo ministri koalicijskih strank. Koalicijske stranke so partnerice v tej vladi," je dejala. Želi pa si čimprejšnje odločitve ministrice.

Več o politični usodi Švarc Pipan bi utegnilo torej postati jasno po današnjem sestanku s predsednikom vlade. Švarc Pipan je sicer v zadnjih dneh vztrajala pri tem, da ne namerava odstopiti.

V opoziciji medtem ocenjujejo, da bi bila to edina logična poteza. "V danih okoliščinah kakšne druge možnosti niti nima," je ocenil prvak NSi Matej Tonin. Predsednik SDS Janez Janša je medtem danes dejal, da je premier v ponedeljkovih odgovorih na poslanska vprašanja v DZ dal vedeti, da "riba smrdi pri repu". "Vse stvari so postavljene na glavo, lahko se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • Idioti 18:21 31.januar 2024.

    fajonka in Han verjetno vesta , da sta od včeraj politično mrtva ¨Sedaj je samo vprašanje ali bosta odšla častno ali pa kot največa pezdeka ! Če ne bosta odšla , SD ne bo prestopila praga na naslednjih volitvah !

  • jezero 08:13 31.januar 2024.

    Ali ni v nakup vpletena stranka,ne ministrica?

  • Grof 17:52 30.januar 2024.

    Iz politike je pod nujno trba odstaniti Fajona in stranko SD, ….