Slovenija
1010 ogledov

Franci Matoz si je prislužil še en položaj

DUTB Anže Petkovšek
Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janeza Janše, je od sredine julija predsednik nadzornega sveta Luke Koper. V nadzornem svetu Slovenskih železnic je namestnik predsednika.

Vlada je danes za nova neizvršna direktorja DUTB imenovala Francija Matoza in Gregorja Planteua. Mesti sta se izpraznili po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme. Neizvršna direktorja DUTB ostajata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša. Ti bodo iz svojih vrst izvolili predsednika upravnega odbora.

Matoza je predlagalo ministrstvo za finance

Vlada je na predlog ministrstva za finance z mesta neizvršnega direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala Doverja, na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Tišmo, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ministrstvo za finance je 20. julija prejelo Doverjevo odstopno izjavo ter na njegovo mesto predlagalo imenovanje Matoza. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je predlagalo razrešitev Marka Tišme in imenovanje Gregorja Planteua, so pojasnili.

Kot so dodali, sta nova neizvršna direktorja imenovana z današnjim dnem. Glede na to, da se življenjska doba DUTB zaključi 31. decembra 2022, se tudi mandat obeh zaključi s tem datumom.

Dover je s položaja neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora DUTB iz osebnih razlogov odstopil v sredo. Vlada ga je na to mesto imenovala februarja, potem ko je s položaja odpoklicala Borisa Novaka. Tišma je bil neizvršni direktor od 14. decembra 2018.

Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janeza Janše, je od sredine julija predsednik nadzornega sveta Luke Koper. V nadzornem svetu Slovenskih železnic je namestnik predsednika.

Planteu je v upravi Mercatorja od maja 2017 bdel nad posli družbe z Agrokorjem. S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je njegova vloga končala, od 19. maja pa ni več izredni član uprave Mercatorja.

Še vedno iščejo glavnega izvršnega direktorja

V DUTB sicer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Na razpis, ki je bil objavljen konec junija, iztekel pa se je 15. julija, je, kot so danes za STA povedali v DUTB, prispelo šest prijav. Postopek je v teku, so dodali.

Glavnega izvršnega direktorja DUTB bodo imenovali neizvršni direktorji. Mesti v izvršnem vodstvu zasedata Robert Rožič, ki je bil aprila imenovan za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja, in Matej Pirc. Še eno mesto se je izpraznilo po aprilskem odpoklicu Dimitrija Picige.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 06:49 23.julij 2021.

  Kaj počnejo v opoziciji ? Ali je izkoristila vsa pravna sredstva ? Takšna nesposobna opozicija deluje v prid vladi tako kot Pahor .

 • dusko89 23:00 22.julij 2021.

  Res dela Janševa vlada vse drugače kot prej. Malo morgen, eni so tako sposobni da bi lahko vodili 10 podjetij naenkrat in še 10 nadzornih svetov. In vse firme poznajo do popolnosti. Eno samo poštenje in demokracija. Res zelo sposobni, ...prikaži več ker ima njihov dan 72 ur, potem pa jih še 8 odspijo.

 • Orto 20:37 22.julij 2021.

  Multipraktik, vseved, lep kot rožica, pošten, da mu celo predsednik vlade zaupa - skratka pravi človek za vse naštete funkcije. Še za kakšno bi si našel