Slovenija
63 ogledov

Gazela z dolgovi

Marko Rondič, Lesimpex, podjetje Nace Novak
Lesimpex. Obrtnikom dolguje že več kot eno leto. Možno izigravanje prek italijanskih računov.

"Podjetje Lesimpex, gazela primorsko-notranjske regije leta 2005, našim članom dolguje plačilo za opravljeno delo že leto in več," nas je opozoril Marko Rondič, sekretar ajdovske obrtno-podjetniške zbornice.

Doma blokirani

Devet ajdovskih malih podjetnikov s terjatvami okrog 130 tisoč evrov – po Slovenji je upnikov še veliko – je že izkoristilo vse pravne možnosti, njihove izvršbe pa so pravnomočne že eno leto. Toda Lesimpex, ki izdeluje montažne lesene hiše, ima od avgusta blokiranih vseh pet računov. Kljub temu v Sloveniji normalno posluje in – tako vsaj kaže letno poročilo za lani – zaposluje 40 ljudi ter je lani imel minimalni dobiček.

Rondič zato opozarja na njihove sume, da podjetje nezakonito posluje prek neprijavljenih transakcijskih računov v Italiji. Kot pravi, imajo dokumentacijo, ki potrjuje, da so nekateri upniki delna plačila prejeli z računov v Italiji.

Z evropskim še nič

Ali na ta način tudi zaposleni prejemajo plače in zlasti, ali jim Lesimpex redno plačuje vse prispevke, še nismo izvedeli. Območni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Bojan Kramar nam je zagotovil, da bo stanje preveril. Na naša vprašanja se ni odzval lastnik in direktor Lesimpexa Miran Mladovan, odgovorov pa še nismo dobili niti z inšpektorata za delo.

Nam je pa Rondič povedal, da so na pristojnem sodišču že novembra vložili vlogo za evropski izvršilni nalog, a se ni zgodilo še nič. Prav tako se na pozive upnikov in zbornice za dogovor o rešitvi problemov ni odzval Mladovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.