Slovenija
1724 ogledov

Generalna direktorica policije bo Mahniča prijavila

Žan Mahnič Saša Despot
Bobnarjeva bo podala prijavo zoper Mahniča zaradi napada na njeno čast in dobro ime ter integriteto.

"V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice," so sporočili z Generalne policijske uprave. "Policija v skladu z načelom legalitete vedno preveri razlog za sum kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, in to smo včeraj in danes jasno sporočili, da smo tako postopali tudi v konkretnem primeru, da se potrdi ali ovrže sum kaznivega dejanja."

"Generalna direktorica policije bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete podala prijavo oziroma predlog za pregon."

Drago Menegalija, GPU

Dodajajo, da je uvedba predkazenskega postopka še daleč od utemeljenega suma in ni možna zaradi nečesa, 'kar je že dolgo znano', kot navaja poslanec. "Ob tem lahko navedemo, da eden od oškodovancev iz konkretnega primera ni želel podati
predloga za pregon, ki je procesna predpostavka za uvedbo kazenskega postopka, kar nam je sporočil danes,"
pojasnuje Drago Menegalija, tiskovni predstavnik Policije. "Na to dejanje se je tudi nanašala naša včerajšnja in današnja izjava o predkazenskem postopku."

tatjana bobnar policija Slovenija Policija potrdila, da preiskuje vohunjenje za politiki

tatjana bobnar policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poudarjajo, da je generalna direktorica Tatjana Bobnar poslancu ob zadnjem nadzoru KNOVS, kljub žuganju glede njene prihodnosti, pojasnila, da kljub javno objavljenim izmišljotinam verjame v integriteto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije Matjaža Jerkiča, kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistk in policistov. "Povedala pa mu je tudi, da pa lahko v KNOVS sami podajo sum kaznivega dejanja na posebni oddelek SDT, ki preiskuje kazniva dejanja uradnih oseb, v kolikor imajo dokaze o nasprotnem," pravijo pri Policiji. "Pri tem je s sodelavci omogočila nadzor pooblaščeni skupini v okviru njihovih zakonskih pristojnosti, kljub nenehnemu zatrjevanju poslanca o njegovem onemogočanju."

Mahnič Bobnarjevo poziva k odstopu

Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da "so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka". Poleg tega je "protizakonito onemogočila nadzor", je na Twitterju ponovil Mahnič.

Žan Mahnič Slovenija Hitra rešitev za Mahničeve strahove

"Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora," je zapisal. Generalna direktorica policije naj "zavoljo integritete policije nemudoma odstopi", je dodal.

Bobnarjeva je sicer danes potrdila, da policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. Kot je poudarila, gre za preiskavo zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja, posebej pa je izpostavila, da predkazenski postopek vodijo zoper osebe izven policije.

Žan Mahnič, Anja Bah Žibert | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Policija vztraja, da je Mahnič grozil, Janša odgovarja

Knovs je namreč nadzor izvedel po objavah, da naj bi za politiki vohunili kriminalisti, za njimi pa naj bi stal državni sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec. Zato so člani pooblaščene skupine Knovsa, ki jo je vodil Mahnič, želeli seznam tistih, ki naj bi vpogledovali v mape s preteklimi grehi politikov strank, ki se dogovarjajo o podpori morebitni novi koaliciji pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Bobnarjeva pa jim seznama ni želela dati.

Šarec: "En velik larifari"

Tudi po mnenju premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca, so očitki o domnevnem vohunjenju, ki naj bi ga izvajali kriminalisti, lažne novice. Kot je Šarec danes dejal ob robu izrednega vrha EU v Bruslju, so takšne navedbe "en velik larifari", namenjene pa temu, "da bi verjetno po mojem mnenju tudi lahko vpogledali, kako daleč je preiskava glede Dijane Đuđić in financiranja stranke SDS oz. na splošno financiranja".

Žan Mahnič Slovenija Mahnič grozil direktorici policije

Kot je ocenil Šarec, je Knovs v tem mandatu "že večkrat zlorabil svoja pooblastila v politične namene". Tudi tokrat se je po njegovem mnenju pokazalo, da gre za "kvazi afero", pri kateri se krivdo skuša naprtiti Črnčecu in kabinetu predsednika vlade. Je pa žalostno, da je "tudi kakšen predsednik kakšne stranke te koalicije, ki smo jo imeli", nasedel in ali celo sam začel govoriti o tem, je dodal premier.

Na koga natančno je meril, Šarec ni pojasnil. Sta pa prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec v sredo izrazila zaskrbljenost zaradi navedb o vohunjenju. Kot je dejala Pivčeva, je treba navedbe, če te držijo, preveriti in ukrepati. Počivalšek pa je dodal, da verjame, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali.

"Sume o vohunjenju je treba raziskati"

Dogajanje v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija 30. januarja je med drugim komentiral predsednik DZ in SD Dejan Židan, ko je v odzivu na prikazani televizijski prispevek dejal, da je treba sume o morebitnem vohunjenju, ki jih je prispevek omenil, raziskati.

Janez Janša, Žan Mahnič in Tomaž Lisac na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mahnič je sicer v poznejših javnih nastopih večkrat omenil te Židanove besede v kontekstu parlamentarnega nadzora nad policijo, češ da s tem nadzorom le sledijo Židanovi želji. Vendar pa so iz DZ danes sporočili, da je Mahnič besede predsednika DZ interpretiral "neresnično in zavajajoče".

Podpis koncesijske pogodbe za drugi tir med vlado in družbo 2TDK. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, direktor 2TDK Marko Brezigar. Slovenija To o nenavadnem postopku s sinom Bratuškove pravi policija

Kot so navedli, predsednik DZ Knovsu ali njegovemu podpredsedniku Mahniču ni naročil kakršnegakoli nadzora na policiji, ampak se je zgolj odzval na poročanje novinarja. V oddaji je pozval, da "je treba sume o morebitnem vohunjenju raziskati, saj gre za nedopustni pritisk na slovenske politike, nikakor pa ni nikomur dajal navodil ali naročil kako mora to izvesti", so sporočili.

Policisti ustavili sina Bratuškove

Šarec je sicer v Bruslju odgovoril tudi na pomisleke glede domnevno nenavadne policijske kontrole sina predsednice SAB Alenke Bratušek. Očitke, da bi šlo za nenavaden nadzor, so sicer že v sredo zavrnili na policiji. Tudi premier, ki opravlja tekoče posle, je danes ocenil, da v tem dogajanju "res ne moremo iskati nekih zarot". Kot je dejal, je policija nedavno ustavila tudi notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je varovana oseba, niti ni sam vozil. "Pa so ustavili in opravili kontrolo. In kaj potem?" je pripomnil.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
 • Avatar praufo
  praufo 13:21 21.februar 2020.

  generalna direktorica ga bo prijavila ? ja komu ? bolj drek mešaš, bolj smrdi ... he, he

 • Avatar praufo
  praufo 13:18 21.februar 2020.

  mahnič naj gre v zapor, če je pameten, pa potem naj državo toži za milijon evrov ... to je naš sistem najprej zapor, potem pa odškodnina, medtem ko kriminalci, ki so v policiji lepo služijo z drogo ... ma dejte ...prikaži več se s tem ukvarjat ... ilegalni prehodi, šverc folka, ... kaj še manjka ... pa to je že višek

 • rogixl 09:49 21.februar 2020.

  Pa kdo voli takšne bebce?