Slovenija
4490 ogledov

Policija potrdila, da preiskuje vohunjenje za politiki

tatjana bobnar policija Saša Despot
Policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, je potrdila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Kot je dejala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za preiskavo zoper osebe izven policije zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja. Do srede zbrane podatke so že posredovali državnemu tožilcu. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej denimo za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov.

Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. "Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov," je pojasnila.

Glede varovanja osebnih podatkov slovensko policijo nadzirata tudi informacijski pooblaščenec ter direktorat za policijo in druge varnostne naloge. "Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Z veseljem pričakujemo tudi nadzor informacijskega pooblaščenca v tem primeru," je poudarila.

Kot je še zatrdila, je policija, kadar koli je v preteklih letih odkrila kakršno koli odklonsko ravnanje, nanj ustrezno reagirala in zadevo prijavila informacijskemu pooblaščencu, ki je to ustrezno sankcioniral.

Alenka Bratušek Slovenija V SMC in DeSUS zaskrbljeni, v SAB ne verjamejo v naključja

"V Sloveniji delujejo mehanizmi nadzora, tako v policiji kot na ministrstvu za notranje zadeve," je potrdil minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar. Eden teh je nadzor informacijskega pooblaščenca. "Policija se tega ne boji. Ne nazadnje je policija najbolj nadziran državni organ v državi. Dobrodošli," je povedal.

Minister: direktorica policije je ravnala prav

Ponovno je obsodil ravnanje pooblaščene skupine komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije. Generalna direktorica je po oceni ministra ravnala zakonito, ko jim ni omogočila vpogleda v dokumentacijo.

Predstavniki Knovsa so namreč po njegovih besedah zahtevali zadeve, ki so v operativni obdelavi na policiji, v postopku, ki ga usmerja državno tožilstvo. "Nobenih pooblastil nimajo, da te zadeve pregledujejo," je poudaril.

Celotna Slovenija talka nekaj lažnivih portalov

Kot je zatrdil, slovenska policija svoje naloge izvaja v skladu z zakonom in svojimi pristojnostmi. V ta namen deluje v policiji tudi notranji nadzor. "Cela Slovenija je talka nekaj portalov, ki so naredili zgodbo, v kateri ni niti kančka resnice," je ocenil Poklukar. Minister verjame, da bodo mehanizmi nadzora to tudi dokazali in ovrgli vse sume. "Trdno stojim za zakonitostjo in strokovnostjo dela policije in tudi za vodstvom slovenske policije," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo policija priskrbela podatke, ki jih je po neuspehu Knovsa zahtevala preiskovalna komisija v zadevi Franc Kangler in drugi, je Poklukar odgovoril, da zahtevo za zdaj še preučujejo. Policija in ministrstvo za notranje zadeve nikoli nista skrivala podatkov, če so bile zahteve zakonite. "Se pa bojim, da bodo poslanci kmalu prišli na ministrstvo za notranje zadeve in na policijo ter zahtevali spisek tajnih sodelavcev. To je nedopustno, to je nedovoljeno in nezakonito," je opozoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 20:04 20.februar 2020.

    a menejhe tud nadzirajo, jest sem niko i ništa za tole udbovsko mafijo, lahko mi pa gate vzamejo, al pa štumfe

  • Avatar Leon
    Leon 15:30 20.februar 2020.

    Priznajmo si ,da vsi sedanji poslanci in šefi niso sposobni in vredni tega položaja . Mahnič ni izvoljenec ljudstva .......on je političen ligenj . Takšnega si ne želijo volivci SDS ! Tudi Bobnarjeva nima strokovnih operativnih sposobnosti in je politični ...prikaži več nameščenec tako kot bivša Gjerkešova in Ermenčeva v vojski . Vse so tam samo zaradi ženskih kvot ,da zadostijo neke EU norme . Slovenija nikoli ne bo samostojna in svobodna država .

  • Skira 15:08 20.februar 2020.

    Ima blond ta malo???