Slovenija
14617 ogledov

Glas ljudstva ostro udaril po Loredanu in koaliciji

stavka pacientov Anže Petkovšek V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva je na Trgu republike v Ljubljani potekala velika stavka pacientov, ki jo pripravljajo v okviru kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva.
Vlada po njihovem prepričanju ni postavila jasne ločnice med javnim in zasebnim zdravstvom.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so ogorčeni in zaskrbljeni nad predstavljenimi zaključki koalicijskega vrha o načrtovani zdravstveni reformi. Prioritetni ukrepi, ki jih je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan javnosti predstavil danes, po njihovi oceni ne upoštevajo ključnih zavez iz koalicijske pogodbe, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predstavljeni ukrepi po oceni iniciative ne upoštevajo niti zahtev, ki so jih pacienti izrazili na t. i. stavki prejšnji teden. Bešič Loredan po njihovem prepričanju na današnji novinarski konferenci in sredinem koalicijskem vrhu ni naslovil konflikta interesov, ki ga predstavlja dvojna praksa oz. popoldansko delo zdravnikov, prav tako ni naslovil finančnih neravnovesij, ki spodbujajo prehajanje zdravnikov iz javnih zavodov med koncesionarje.

Javnost ostaja brez zagotovila, da se bo delo v dvojnih praksah prenehalo. Celo nasprotno, v načrtu je bilo omenjeno, da se "ob objektivnem pomanjkanju kadra" dela zdravnikov ne bo omejevalo, kar lahko razumemo edino kot odobravanje nadaljnjega dela v dvojnih praksah, so navedli v iniciativi.

Minister ni naslovil niti zavarovanj, ki omogočajo preskakovanje vrst in s tem rušijo enakopravnost javnega zdravstva, prav tako ne povsem jasnih predvolilnih zavez vseh koalicijskih strank, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukine brez krčenja košarice pravic, so dodali.

Vlada tako po njihovem prepričanju ni postavila jasne ločnice med javnim in zasebnim zdravstvom, reforma Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa odpira možnost političnega prevzema.

Nejasno ostaja, kdaj in kako bo vsem zavarovancem zagotovljen dostop do izbranega zdravnika, vlada ob tem nima načrta, kako povečati število zdravnikov, so še zapisali v iniciativi. Ob tem so koalicijske stranke in vlado zopet pozvali, naj se opredelijo do stavkovnih zahtev iniciative.

Bešič Loredan je analizo stanja v slovenskem zdravstvu v sredo najprej predstavil na koalicijskem vrhu, nato pa na današnji novinarski konferenci še javnosti. Vlada namerava pri reformi slovenskega zdravstva slediti zgledu Finske in Estonije, je napovedal.

Danijel Bešič Loredan | Avtor: Vlada RS Vlada RS

 
Komentarjev 25
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 12:54 21.januar 2023.

  Golob in Svoboda so prvi , ki so se resno lotili problema z zdravstvom.Pričakovati , da bo to rešeno čez noč je neumnost in laž , ki jo zmožna producirat sekta z nameni rušenja avtoritete te vlade in brezmožganski bedaki jim verjamejo

 • Stane Adamič 08:08 21.januar 2023.

  Kakšen glas ljudstva. To so otroci udbovcev, priviligirancev, bogatih staršev in bi radi prevzeli pobudo protestiranja, da se nič ne naredi. Bojijo se pravih protestnikov. Res ne vem zakaj to novinarji podpirate. To so režimski protestniki.

 • Avatar Leon
  Leon 07:29 21.januar 2023.

  Pajade vlada dr.Goloba je bila kriva za poletno sušo saj so kmetje OBUBOŽALI ,decembra je bila kriva ker ni bilo snega in so bili žičničarji OBUPANI ,sedaj so krivi za 100.000 zavarovancev ,ki sploh niso vedeli ,da nimajo svojega zdravnika ...prikaži več ....Kdaj bodo začele ŠTRAJKAT železnice ker njihovi vlaki zamujajo ?