Slovenija
360 ogledov

Glavina odhaja s čela SDH

Lidija Glavina mediaspeed
Lidia Glavina s 1. aprilom odhaja z mesta predsednica uprave SDH.

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina se je z nadzornim svetom dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave holdinga. Začasno bo vodenje upravljavca državnega premoženja prevzel Igor Kržan, so povedali po današnji seji nadzornega sveta.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje poudaril Kržan, je SDH v obdobju, ko ga je vodila Glavina, beležil zelo dobre rezultate, ki imajo trende izboljševanja. "Kljub odprodaji nekaterih ključnih naložb je SDH lani po preliminarnih podatkih dosegel 6,3-odstotni donos kapitala, kar presega zastavljene cilje," je povedal.

Zatrdil je, da se po poteku začasne funkcije predsednika uprave ne bo prijavil na razpis. Pričakuje, da bo novi predsednik s polnim mandatom imenovan v največ dveh mesecih. Kot najresnejši kandidat za ta položaj se v javnosti že nekaj časa omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga.

Lidija Glavina Slovenija Na čelo SDH s polnimi pooblastili začasna šefinja Lidia Glavina

Glavina še ne ve, kje bo delala

Glavina je v izjavi za medije dejala, da SDH zapušča v odličnem položaju in z rekordnimi rezultati. "Na svoje delo v tej instituciji sem ponosna, a je napočil čas, da grem novim izzivom naproti in najdem nekaj drugega," je dodala. Poudarila je, da bo novo vodstvo nadaljevalo z odprtimi projekti.

Na novinarsko vprašanje, kam jo bo vodila nadaljnja poklicna pot, je odgovorila, da še ne ve. Ni pa izrecno zanikala možnosti, da bi lahko ostala v SDH. Ne bo pa se prijavila na razpis za enega od članov poslovodstva državnega upravljavca nepremičnin DSU, je povedala in tako odgovorila na informacije iz medijev.

Abanka Slovenija Prodaja zadnje državne banke, to se dogaja s "popolnoma novim scenarijem"

Odhaja po skoraj treh letih 

O njenem odhodu se je sicer ugibalo že kar nekaj časa. Na čelu SDH je bila od julija 2016, ko je najprej kot nadzornica holdinga - v nadzorni svet jo je DZ imenoval spomladi 2015 - začasno prevzela vajeti upravljavca državnega premoženja, nato pa je februarja 2017 dobila tudi poln mandat.

Vodenje holdinga je poleti 2016 prevzela sredi vročega dogajanja v Luki Koper z delavskim uporom, ki je s položaja odnesel njenega predhodnika Marka Jazbeca. Vstopila je torej v zgodbo o nesoglasjih med vodstvom upravljavca koprskega pristanišča in SDH, ki se je zaključilo leto pozneje z razrešitvijo predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića.

Njen mandat je sicer najbolj zaznamovala privatizacija NLB, v njenem času pa je bil zaključen tudi zahteven postopek reševanja in prodaje koprskega Cimosa italijanski družbi TCH Cogeme oz. skladu Palladio Finanziaria.

Glavina je bila tretja predsednica uprave SDH od njegove uradne vzpostavitve junija 2014, ko se je preoblikoval iz Slovenske odškodninske družbe. Pred njo sta bila na tem položaju Jazbec in Matej Pirc. Kržan bo tako vsaj začasno četrta oseba na čelu upravljavca državnega premoženja.

denar, euro, bankovci Državno podjetje Slovenija Preobrat pred imenovanjem direktorja, ki bo upravljal milijardo in pol

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sam50 10:14 28.marec 2019.

    S polnim kufrom,pa sinoči komaj zadržala solze,čeprav je morala govoroti po naročilu,če hoče še harati po družbenem premoženju-drugače pa ji ne bi zaupal niti svoje čredice ovčic na čuvanje.

  • maresem 18:15 27.marec 2019.

    In s polnimi žepi, oz. kufri.... ne gat, ampak denarja.