Slovenija
937 ogledov

Golob čaka pojasnila

Robert Golob Vlada RS
Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je v zadnjih dneh znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi.

Premier Robert Golob od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava danes pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Pojasnila o političnih pritiskih naj bi premierju Golobu danes posredovala tudi Bobnarjeva.

Predsednik vlade je prvega moža policije Lindava sicer zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oziroma vplivati nanje, so v ponedeljek sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Golob se je ta dan sestal tudi z ministrico Bobnar, predsednik vlade pa je po sestanku sporočil, da se z ministrico "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije". Bobnarjeva je namreč po neuspelem predlogu za imenovanje Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom v izjavi za medije pretekli poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču pa bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je ob tem v zadnjih dneh znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi.

V koalicijskih vrstah Bobnarjevo delo podpirajo

V koalicijskih SD in Levici so ob tem njeno delo ocenili kot strokovno in izrazili željo, da se spor čim prej razreši.

Koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec je včeraj dejal, da se v spor med ministrico za notranje zadeve Bobnar in premierjem Golobom ne bo vmešaval, želi pa, da se "ta stvar čim prej uredi". Poudaril je še, da tudi Levica na kakršenkoli način ne bo udeležena v sporu, na vprašanje, ali bi morebiten odhod Bobnarjeve karkoli pomenil za odnose v koaliciji, pa je odločno odgovoril, da ne. Delo ministrice je sicer ocenil kot strokovno in pozitivno.

Da ministrica po njihovi oceni svoje delo opravlja strokovno in predano, so sporočili tudi iz poslanske skupine SD. Kot so spomnili, se njihovo stališče od sredine novembra, ko so ji po razpravi o interpelaciji skupaj z obema koalicijskima partnericama podali zaupnico za nadaljevanje dela, ni spremenilo.

Ministrica je po njihovih navedbah izjemno podkovana, neomajna in poštena. "Pri vršenju dolžnosti ministrice za notranje zadeve so njene vrednote legitimnost in korektnost, kar je pogoj za družbeno koristno delovanje resorja. Njeno vodilo pa zakoni in ustava, kar zagotavlja ohranjanje zaupanja pri državljankah in državljanih, ki je ključno za uresničevanje poslanstva njenega ministrstva in vseh organov v sestavi," so zapisali v odzivu. Želijo pa si, da bi vsi akterji čim prej uskladili morebitna nesoglasja, saj je stabilnost izjemnega pomena za delovanje države, so še dodali v SD.

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Politizacija dela policije: Zakaj Bobnar molči?

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je sicer včeraj poudarila, da je treba ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo. Prve so zakonska dolžnost vlade, ki so jih ministri dolžni udejanjati, politično vmešavanje pa je nedopustno, je dejala. Kot je še izpostavila, je po zakonu o vladi vsak minister dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko.

O sporu med Golobom in Bobnarjevo je beseda tekla tudi na včerajšnji poslanski skupini največje vladne stranke, Klakočar Zupančičeva pa je še zatrdila, da do političnega vmešavanja v delo policije ali drugih državnih organov v mandatu te vlade ni prišlo. Po njenih besedah bodo zdaj najprej počakali na poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Na ministrstvu v Golobovem odzivu ne vidijo napake

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar v takšnem pozivu premierja Goloba ne vidi nič napačnega. Naloga politike je strateško usmerjati delovanje policije, "od pametne politike pa je pričakovati, da se samoomejuje pri uporabi svoje moči", meni. Lobnikar je tako ocenil, da je "povsem normalno, da predsednik vlade pričakuje tudi od organov v sestavi, da poročajo o svojem delu in tudi o okoliščinah, v katerih to delo opravljajo".

Kar pa je po njegovem mnenju pomembno pri zagotavljanju policijskega dela, pa je, "da je naloga politike strateško usmerjati delovanje policije, zahtevati od policije, da izvaja določene naloge, kot so na primer prioritete na področju zagotavljanja varnosti v družini ali v cestnem prometu". "Operativno pa je policija odgovorna sama, da izvede te naloge in potem o tem tudi poroča," je dodal. Politika po njegovih besedah "nikoli, ne prej ne danes, ne more odločati, kaj konkretno naj policija dela in kdo so ljudje, ki naj delajo te stvari".

Strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl poudarja, da je politično vmešavanje v operativno delo policije nedopustno. Ločnica med delom ministra za notranje zadeve in generalnim direktorjem policije je jasno določena z zakonom, poudarja. Minister za notranje zadeve med drugim sme dajati obvezne usmeritve in navodila policiji za izvajanje njenih nalog, ne sme pa se vpletati v konkretne operativne postopke, ki jih izvaja policija. To sicer velja za politiko na splošno, je izpostavil. Poziv predsednika vlade Lindavu ga ne preseneča, razume ga v luči očitkov Golobu, da se je politično vpletel v delo policije. Se pa mu zdi nenavadno, da vlada ni sledila predlogu notranje ministrice, saj so ti običajno predhodno usklajeni.

dezurni@styria-media.si

Robert Golob in Viktor Orban Slovenija Golob postavil ultimat. Do srede pričakuje pojasnila.
Komentarjev 9
  • bobubob 14:41 08.december 2022.

    Ko pride primeren čas, bo potegnjena iz rokava zdravih sil kot poseben primerek poštenosti, pokončnosti in neodvisnosti....skovala si je pač politični kapital in si zvišala vrednost v očeh svojih gospodarjev, pa čisto nič drugega. Eh, saj nismo cepljeni, da bi ...prikaži več verjeli vse, kar kdo napiše......

  • jezero 11:51 07.december 2022.

    Ministrice bi bilo škoda, če pa misli, da je ona nedotakljiva druga republika, se pa moti. Glavni šef je Golob.

  • Soljatar 11:49 07.december 2022.

    upam trditi, da bodo v roku enega leta začele puške letet v koruzo, te klovni ne bodo zdržali, že zdaj že komaj dihajo...Golobček je precej šibek človeček, ne zgeda ravno zdrav in vzdžljiv...