Slovenija
3356 ogledov

Golob: V vojni lahko Slovenija na tem področju ogromno prispeva

Robert Golob Anže Petkovšek Robert Golob na novinarski konferenci Gen-I o poslovnih rezultatih leta 2021.
Na področju obrambe bi se Golobovi pogledi znali kresati z Meščevimi.

Robert Golob, predsednik Gibanja svoboda, je na današnji novinarski konferenci ponovno obsodil rusko agresijo nad Ukrajino, a pozdravil pogajanja med vpletenimi državami. Pozval je slovensko vlado, naj odločno pristopiti k vojni v Ukrajini - s humanitarno, finančno podporo, pa tudi z orožjem. Po njegovem mnenju bi morali beguncem zagotoviti čim lažji prehod, saj da Slovenija zanje ne bo primarna destinacija.

Slovenija bi morala pomagati državljanom v energetski krizi

Opozoril je na posledice sankcij, ki jih bomo čutili tudi slovenski državljani in gospodarstveniki. Vlada mora po njegovem mnenju storiti vse, da se izogne negativnim posledicam. Energetska draginja bo namreč občutna, je dodal. 

Zdaj je tudi, tako Golob, čas za uvajanje nove energetske politike. Slovenija mora postati bolj samozadostna, predlagal je, da bi se v energetskih prizadevanjih povezali v regiji "Alpe adria" (Slovenija, Avstrija, Italija). Po njegovi oceni bi morali prednjačiti obnovljivi viri energije ter nova generacija jedrskih tehnologij. 

Več bi vlagali v obrambo

Prevetriti bi bilo treba tudi obrambno in zunanjo politiko. Več bi morali vlagati v civilno zaščito in reševanje, saj "lahko v tem segmentu Slovenija ponudi največ", izpostavil pa je še kibernetsko varnost in digitalizacijo, saj da se "v tem času vojne bijejo tudi na digitalnem področju in Slovenija lahko tukaj ogromno prispeva".

Ograjo na meji bi Golob umaknil, saj da ne služi nobeni funkciji in ni pomagala pri zajezitvi migrantskih in begunskih tokov. Bi pa Golob povišal obrambni proračun, vendar po poti pametne specializacije, je pojasnil.

Po volitvah se bodo posvetili tudi dogajanju na RTV Slovenija. "Obsojam, kar vladajoča klika dela na RTV, kjer skuša narediti kopijo madžarskih medijev," je poudaril Golob.

Drugačno vodenje zunanje politike

Zunanjo politiko pa bi morali voditi na podlagi razprav v državnem zboru in s strokovnjaki, ne na podlagi "tvitov enega posameznika". Golob je dejal, da bi morali pozivati k miru, naslavljati preko ustreznih inštitucij, po principu zahodnih demokracij, ne pa hujskati k podaljševanju spopadov. Zatrdil je, da sam ne bo imel twitter računa, "da se bom izognil skušnjavi hitrih prstov".

Golob je obljubil, da bodo vsi kandidati za poslance ter program stranke predstavljeni 19. marca. Pri pripravi programa po njegovih besedah sodeluje 60 strokovnjakov z različnih področij, "nekateri se morajo zdaj skrivati, drugi tega pomisleka nimajo"

Varnostni strokovnjak in nekdanji minister za obrambo v času vlade LDS Anton Grizold, ki se je po dolgem času vključil v strokovne razprave znotraj kakšne stranke, pa je opozoril, da se je ruska vojska v zadnjih 15 letih povsem prevetrila in naredila pomembne korake na področju usposabljanja, elektronskega bojevanja ter psihološke vojne. Za svetovni mir je zdaj izjemno pomembno, da so sedli za pogajalsko mizo. 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Naklonsky 16:59 02.marec 2022.

    Butl:”Pozval je slovensko vlado..” Tip sploh nima pojma, kaj se dogaja. On bo “pozval”? WTF!

  • matermila 06:31 02.marec 2022.

    On ne bo imel twiter računa? Pa koga to zanima, osebek se pogovarja,kot da je že potrjen za PV.

  • suineg7878 22:03 01.marec 2022.

    Golob... še en globalistični poltron a zato mnogo bolj nevaren kot njegovi predhodni mini kloni Bratukova, Cerar in Šarec...