Slovenija
16837 ogledov

Gradbeni stroji bodo zabrneli poleti, na obvoznici nov bencinski servis

Ljubljanska obvoznica Anže Petkovšek Portal, ki sporoča omejitev hitrosti na ljubljanski obvoznici.
Zakaj severne obvoznice ob prenovi niso razširili? Tako se bo gradilo na obroču okoli Ljubljane ...

Leta 2007 je povprečni letni dnevni promet na najbolj obrmenjenem odseku ljubljanske obvoznice Brdo - Kozarje znašal 63.979, leta 2016 pa že 74.438 vozil. A prometnim zamaškom, ki smo jim priča zlasi v času prometne sezone, ko se kolona vozil vali proti primorski avtocesti, še nekaj časa ne bo konec. Širitev v šestpasovnico z dograditvijo dodatnega prometnega pasu na obeh polovicah avtoceste med razcepma Koseze in Kozarje naj bi namreč po pričetku gradbenih del, predvidenih v letu 2019 trajala dve gradbeni sezoni. 

"Za dograditev zahodne ljubljanske obvoznice v šestpasovnico je že sprejet državni prostorski načrt," pojasnjujejo pri Družbi za avtoceste. "V zaključni fazi je izdelavi je projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, v nadaljevanju sledi pridobivanje potrebnih zemljišč za dograditev ter soglasij. V prihodnjem letu je predvidena pridobitev gradbenega dovoljenja, sledi razpis za izvajalca del."

Pri hotelu Mons bencinski servis

Razširitev bo obsegala predvsem dograditev enega voznega pasu v obeh smereh, razširitev objektov na trasi in izgradnjo enostranskega bencinskega servisa v bližini hotela Mons. "Na približno 2,7 kilometra dolgem odseku Koseze - Kozarje naj bi razvrstilne pasove razširili za 8 do 10 metrov, vzdolž bencinskega servisa pa seveda več," razlagajo pri Darsu.

Gradbeni posegi bodo na priključku Brdo, zahodne priključne rampe iz smeri Šentvida proti razcepu Kozarje pa se bodo le prilagodile širitvi avtoceste, vzhodna stran priključka na nasprotni strani avtoceste pa bo zaradi drugačnega koncepta vodenja prometa popolnoma spremenjena. Razcep Koseze bil razširjen že ob zgraditvi avtocestnega odseka Šentvid - Koseze.

Na naših avtocestah je največ prometa na zahodni ljubljanski obvoznici (A2, Koseze–Kozarje), saj ga v letu 2016 v povprečju na letni ravni prevozilo skoraj 75.000 vozil na dan.  Za primerjavo: eden od manj prometno obremenjenih je na primer odsek avtoceste A3 med razcepom Gabrk in Sežano, ki ga dnevno v povprečju prevozi nekaj več kot 12.000 vozil, kar je le približno 3000 več, kot se jih v povprečju na letni ravni vsak dan zapelje prek avtocestnega priključka Postojna v smeri Ljubljane.

Dars

avtocesta Tako pravijo tujci Avto Kaj si tujci mislijo o naših avtocestah?

Koseze | Avtor: PIC (spletna kamera) PIC (spletna kamera)
Ocena skupnih stroškov širitve znaša 37 milijonov evrov, a končna številka bo znana šele po izdelavi projektov za pridobite gradbenega dovoljenja in izvedbo. 

Stroji pri Bizoviku že letos poleti

Pred tem se bo zgodila preureditev obvoznice med izvozom Bizovik in razcepom Malence proti Dolenjski, kjer bodo predvidoma še letos poleti vzpostavili tretji vozni pas. 

Za izvedbo del je Dars dobil štiri ponudbe, vredne med 2,061 in 3,347 milijona evrov.  "Najcenejšo je oddal konzorcij podjetja KPL, Prohaus in makedonski GD Granit AD (2,061 milijona evrov)," pojasnjujejo pri Darsu. "Poleg omenjene so pravočasno prispele še tri, in sicer od konzorcija podjetij Strabag in Trgograd (2,328 milijona evrov) ter od podjetij Kolektor CPG (2,343 milijona evrov) in CPG (2,347 milijona evrov)." 

Deloma bodo predvidoma potekala od sredine julija do druge polovice avgusta, ko je ljubljanski obroč najmanj obremenjen z dnevnimi migracijami, in bodo trajala 38 dni.

obvoznica Avto Lastnike vozil s 1. aprilom čaka nova dajatev

"V okviru V okviru teh del bodo na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice in delu južne (Litijska-Malence-Dolenjska cesta) izvedeni nekateri ukrepe za večjo pretočnost in prometno varnost," razlagajo pri Darsu. "Med drugim bo izveden posebni pas, ki bo vodil iz smeri predora Golovec na izvoz Ljubljana jug, ravno tako bo vzpostavljen tretji pas skozi galerijo Strmec na vzhodni obvoznici."

Obstoječi tretji pas za počasna vozila, ki iz smeri priključka Bizovik poteka proti predoru Golovec, se sedaj zaključi pred pokritim vkopom Strmec, od koder se potem naprej proti predoru Golovcu nadaljuje odstavni pas, pred predorom Golovec pa so že po obstoječi prometni ureditvi vzpostavljeni trije pasovi, ki vodijo tudi skozi predor. 

Vozniško dovoljenje 2018 Avto Če ste voznik, morate vedeti za te letošnje novosti na cestah!

Od Bizovika do Malenc trije pasovi

"Z razmeroma manjšimi gradbenimi posegi bo izvajalec del sedaj odstavni pas od galerije Strmec in tudi skozi njo ter vse do predora Golovec preuredil v tretji pas," razlagajo pri Darsu. "To pomeni, da bomo imeli potem od Bizovika do Malenc, gledano v smeri Dolenjske, neprekinjeno tri vozne pasove."

Obvoznica proti Bizoviku, gneča | Avtor: B. E. B. E.

Dodajajo, da je bolj kritičen z vidika sedanjih prometnih obremenitev v konicah krak razcepa Malence, ki povezuje vzhodno in južno ljubljansko obvoznico in ima v pretežnem delu urejena dva prometna pasova. Vendar pa se neposredno pred priključevanjem kraka na odsek južne ljubljanske obvoznice levi prometni pas zaključi, krak pa se prek pospeševalno-zaviralnega pasu priključuje na avtocesto proti razcepu Kozarje oz. izključuje na rampi Ljubljana - jug proti Rudniku.

"Po izvedbi teh del, načrtovanih za poleti, pa bosta na kraku, ki povezuje vzhodno in južno obvoznico, dva pasova," pojasnjujejo pri Darsu. "Skrajno desni vozni pas bi služil izključno za vozila, ki so namenjena iz predora Golovec na izvoz Ljubljana jug, levi pas pa bi se nadaljeval v pas za prepletanje vozil iz vzhodne ljubljanske obvoznice in dolenjske avtoceste."

prenovljena obvoznica Promet Avto Novi znaki, nove omejitve na obvoznici in avtocesti

Pri tem bo potrebno izvozno rampo priključka Ljubljana – jug izvesti dvopasovno. "Študija je pokazala, bo z izvedbo tega posega na območju prepletanja med jutranjo in popoldansko konico od 500 do 850 vozil na uro manj, saj bodo ta vozila na posebnem ločenem voznem pasu," pravijo pri Darsu. "Tukaj so predvideni nekoliko obsežnejši gradbeni posegi, saj je potrebno dograditi priključni nasip in na njem zgraditi vozišče."

Severno obvoznico prenovili, a ne razširili

Dars je sicer lani jeseni končal večjo obnovo severne ljubljanske obvoznice med Celovško cesto in Tomačevim, kjer gradbeni stroji ovirali promet celo poletje. Četudi je obremenitev tudi tega dela obvoznice z 64.600 vozili na dan znatna, se niso odločili za sočasno širitev. 

severna obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Podlaga je dograditev je, podobno kot pri zahodni obvoznici, sprejet državni prostorski načrt," na vprašanje, zakaj hkratno z obnovo niso šli v širitev pojasnjujejo na Darsu. "Ta je za zdaj sprejet samo za širitev zahodne."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • matija31 18:21 10.april 2018.

    Sam da bo gužva.

  • maresem 06:47 09.april 2018.

    Zakaj pa bencinski servis?? Preroki in razni guruji prerokujejo, da bomo že jutri vsi na elektriki?!

  • mihatirs 18:46 08.april 2018.

    pa prid še ti v močverje...aja sej res...rabiš met službo za več kt minimalca, da bi si eno kolibo prvišču tuki...tko da raj uživej v bajti na eni vasi, kjer pač nimate cest!