Slovenija
8980 ogledov

Gradnja se je ustavila. "Izsiljevanje je bilo nesprejemljivo"

območje Novo Brdo zemljišče Stanovanjski sklad RS
Dela na projektu Novo Brdo E2 in E3 so se popolnoma ustavila. Stanovanjski sklad je odstopil od pogodbe.

"Stanovanjski sklad RS je bil, zaradi zaščite svojih interesov, prisiljen odstopiti od gradbene pogodbe z družbo Rafael, d. o. o. iz Sevnice. Izvajalec, ki smo ga izbrali na javnem razpisu, je grobo kršil in ni izpolnjeval pogodbeno prevzetih obveznosti, zaradi česar je prišlo tudi do popolnega zastoja del pri izvedbi zemeljskih del in varovanja gradbene jame na projektu Novo Brdo E2 in E3 v Ljubljani," je povedal mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

Stanovanjski sklad je sprožil tudi postopek za unovčenje bančne garancije za dobro izvedbo del. "Sporazumnega dogovora z izvajalcem nismo mogli skleniti. Njihovi predlogi in izsiljevanje so bili nesprejemljivi, saj bi to posledično lahko ogrozilo realizacijo in izvedbo celotnega projekta izgradnje javnih najemnih stanovanj na lokaciji Novo Brdo," je pojasnil Remec. Gradbišče že vsaj mesec dni sameva. Na njem se ne izvajajo nobena dela več. Na Stanovanjskem skladu zato menijo, da se je izkazalo, da izvajalec ni imel nobenega namena, da bi dela opravil vsaj v določenem razumnem dodatnem roku. 

Stanovanjski sklad bo tako v naslednjih dneh ocenil škodo, ki jo je utrpel, in od izvajalca zahteval, da jo povrne.

območje Novo Brdo zemljišče | Avtor: Stanovanjski sklad RS Stanovanjski sklad RS

Načrtovana gradnja 498 stanovanj

Stanovanjski sklad je julija lani sporočil, da so začeli z deli za gradnjo soseske Novo Brdo. Konec julija naj bi se začela zemeljska dela in varovanje gradbene jame Novo Brdo E2 in E3. Gradnja naj bi se začela oktobra 2018 in zaključila konec leta 2020. Na 4,8 hektara velikem zemljišču je načrtovana gradnja 18 objektov s 498 stanovanji, od tega 25 oskrbovanih stanovanj, in 522 parkirnih mest v podzemni garaži pod objekti. Stanovanja bodo velika od 30 do 80 kvadratnih metrov, etažnost objektov pa bo obsegala klet, pritličje, tri nadstropja in teraso. 

V načrtu so predvideli, da si bodo v novi soseski od severa proti jugu sledili pasovi grajenega ter notranji pasovi za peš poti in kolesarski promet. Večstanovanjski objekti bodo točkovno razporejeni, samostojni in manjših dimenzij (vila bloki), ki se bodo ob Poti Rdečega križa zaključili z vzdolžnimi bloki. 

V soseski naj bi ponudili višji standard bivanja, saj bodo v njej sobivale različne generacije (mladi, starejši, družine), čemur bodo prilagojeni objekti in stanovanja. Za dobro počutje stanovalcev je načrtovan vsebinsko raznovrsten javni program (npr. trgovine, storitve, knjižnica …) ter varen odprt zunanji prostor z novim zelenim sistemom, otroškimi igrišči in navezavami na obstoječa zelena obroča na vzhodu (Pot spominov in tovarištva) in zahodu (Rožni hrib in športna igrišča Zeleni gaj). V bližini sta priključek na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 5
  • Zan Marega 21:58 04.februar 2019.

    zokijeve lovke vsepovsod.vsi ti investitorji sodelujejo in plačujejo podkupnine zokiju.potem pa izsiljevanje in draženje gradnje.sama korupcija....

  • asmas1965 18:16 04.februar 2019.

    Zakaj se je gradnja ustavila???? je morda kdo vprašal izvajalca.če ima dovolj denarja za plačilo delavcev,ima dovolj nafte za stroje...kdo vse mu je dolžan.... STANOVANJSKI SKLAD RS... IMAM ZELO SLABE IZKUŠNJE Z NJIMI 6 mesecev ni bilo plačila dokler jim ...prikaži večim nisem zagrozil z izvršbo.Pa je bilo le par 100 eur. "Novinarji "oz avtorji tega članka..Preverite preden nekoga pribijete na križ. VSEM V PODUK "S DRUŽBAMI V DRŽAVNI LASTI NE SODELUJTE" razen če nimate vez in poznastev .to je moja izkušnja.

  • Skipi 15:31 04.februar 2019.

    Naj uganem na naslednji razpis se bo ponovno prijavil in po možnosti tudi zmagal. Taki firmi oz vsem njenim naslednicam bi bilo treba prepovedati vsakršno možnost na prijavljanje javnih razpisov ki so pod okriljem državnega denarja.

Sorodne novice