Slovenija
31 ogledov

Hišne preiskave v Ljubljani in Murski Soboti

hišna preiskava SVLR
1/3
Anže Petkovšek
Po ocenah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je v kaznivih dejanjih, povezanih z uporabo proračunskih sredstev in zlorabo uradnega položaja, ki jih preiskujejo tudi na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, nastalo za več kot milijon evrov škode, je v izjavi za medije dejal pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.

Državni sekretar na ministrstvu za lokalno samoupravo Bojan Suvorov je potrdil, da se današnja preiskava nanaša na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015. Zatrdil je, da tako on kot sodelavci v službi preiskovalcem nudijo vso potrebno podporo za nemoteno izvajanje preiskave. Potrdil je, da so preiskovalci še v prostorih službe, kdaj bo preiskava zaključena, pa ni mogel napovedati.

Preiskavo potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade

Da so preiskovalci in policisti začeli s preiskavo v prostorih državnega sekretarja Horvata, ki se nanaša na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015, so potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

Dodali so še, "da je predsednik vlade Borut Pahor že 1. decembra 2010 naložil državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade dr. Andreju Horvatu, da mu le-ta do 6. decembra 2010 pripravi poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov ter javnih naročil v okviru izvajanja zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015. Zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov in posledično suma korupcije je kabinet predsednika vlade istega dne poročilo dr. Andreja Horvata posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za mnenje v zvezi z ravnanjem državnega sekretarja v navedenem projektu."

Horvat je tako kot državni sekretar opravljal le še naloge s področja regionalne politike, vendar ne v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori pomurski regiji. Pred dvema dnevoma je Pahor sprejel njegov odstop, na jutrišnji seji vlade pa ga bodo tudi razrešili.

Trinajst hišnih preiskav, dva pridržana

Na Generalni policijski upravi so nam zjutraj potrdili, da na območjih Ljubljane in Murske Sobote potekajo hišne preiskave zaradi suma organiziranega kriminala s področja kriminalitete in korupcije. Policisti s hišnimi preiskavami iščejo dodatne dokaze za potrditev suma nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvajajo 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma organiziranega kriminala s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V okviru navedenih hišnih preiskav je bila dvema osebama odvzeta prostost.

Preiskujejo posle, povezane s Pomurjem?

Preiskovalci so bili tudi v stavbi vlade, kjer ima prostore Andrej Horvat, ki naj bi ga preiskovali. Spomnimo, Horvata je obravnavala Komisija za preprečevanje korupcije zaradi domnevnega favoriziranja podjetij svojih prijateljev pri javnih razpisih za razvojni denar za Pomurje. Sporne naj bi bile pogodbe s podjetji Pristop, Pribinovina in Oikos. Ministrica Duša Trobec Bučan je takrat odredila revizijo pogodb, ki naj bi pokazala nepravilnosti. Ministrica je kasneje pogodbe zamrznila.

Zadevo je pod lupo vzela tudi protikorupcijska komisija zaradi domnevnega favoriziranja podjetij svojih prijateljev pri javnih razpisih za razvojni denar za Pomurje. Po priporočilu komisije je premier Borut Pahor Horvatu, ki je bil vodja komisije za razvojno podporo pomurski regiji, odvzel pooblastila.

Pristopa niso obiskali

V Pristopu so danes zanikali, da bi kriminalisti pri njih izvajali preiskavo. "Kriminalisti pri nas niso bili – ne vem, če bodo prišli. Najverjetneje ne in tudi ne vem, zakaj bi," je za STA dejal partner in solastnik Pristopa Andrej Drapal.

Ob tem je poudaril, da so posli Pristopa jasni in transparentni. "Mi smo na javnem razpisu s SVLR – ne z Andrejem Horvatom – podpisali zadevo, jo izvajali, dokler je ni SVLR popolnoma necivilizirano prekinil," je poudaril in dodal, da bo služba zato imela še "hude probleme".

S Horvatom so se v toku izvajanja pogodbe kot z vsebinskim koordinatorjem slišali in dobivali, kar je povsem normalno. Horvat je sicer po mnenju Drapala "odličen ekspert" in je deloval v marsikateri mednarodni skupini, čeprav ne s Pristopom. Sicer pa Drapal sklepa, da so kriminalisti v domžalskem podjetju Oikos, saj je "verjetno" to podjetje kdaj v preteklosti na projektih delalo skupaj s Horvatom.

SVLR pod drobnogledom protikorupcijske komisije

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR) je bila tudi pod drobnogledom inšpekcije urada za nadzor proračuna. Ta je ugotovila, da je SVLR kršila zakon o javnih naročilih, saj ni izločila nepopolne ponudbe podjetja Pristop. Inšpektor ni izrekel nobenih ukrepov, vendar pogodba še vedno ostaja zamrznjena, so takrat sporočili s SVLR.

SVLR je na podlagi javnega naročila s podjetjem Pristop v začetku novembra 2010 sklenila pogodbo za promocijo pomurske regije, da bi privabili tuje in domače investicije. Vrednost pogodbe je bila 598.200 evrov. S podjetjem Oikos pa je ob približno istem času sklenila pogodbo za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji v vrednosti 1.070.240 evrov.

Komentarjev 3
  • allstarr111 12:01 19.oktober 2011.

    Ma kaj natepavajo, če bi se šlo za 13 preiskav v zvezi s konopljo, bi bilo 13 pridržanih, tko pa samo dva, in še tadva bosta do 17 ure že v vernem zavetju doma.

  • gec 10:59 19.oktober 2011.

    tolahko na hrvaškem pričaš hrvoje,privat ha,ha,ha...

  • privat 10:24 19.oktober 2011.

    končno bravoooo policija....samo sodstvo je tudi problem v Sloveniji..