Slovenija
99 ogledov

"Imamo pet milijard razlogov za upor!"

Slovenija 07.12.12, protesti v ljubljani, ljubljana, tretja vstaja, foto: anze p
1/21
Anže Petkovšek
V petek se je v središču Ljubljane odvil nov protest. Shod je organizirala Koalicija proti korupciji, protestu so se pridružile tudi druge organizacije. Zbralo se je nekaj sto ljudi.

Okrog 17. ure je bilo na Kongresnem trgu le približno sto ljudi, slabe pol ure kasneje jih je bilo že okrog petsto. Ob nastopu prvih govornikov, 45 minut po začetku shoda, je bilo na osrednjem ljubljanskem trgu že med osemsto in tisoč ljudi

Policija z video nadzorom

Sprva so odmevali napevi proti ljubljanskemu županu: "Zoki, spoki" in "Pridemo na kavo", ki so se ponovili tudi kasneje, ob selitvi množice s Kongresnega trga. Kmalu je zagorela prva bakla, ob glasni glasbi se je skupini pridružilo vse več mimoidočih. Organizacija Protestival je na prizorišče prišla z velikimi lutkami smrti, ki simbolizirajo družbo, ki jo davi kapital.

"Imamo pet milijard razlogov za upor" in "Stres je v družbi zaradi bank, je**š sistem političnih strank" sta bila slogana, s katerim so se identificirali mnogi. Nedolgo zatem je policija protestnikom povedala, da jih snemajo. Odgovor na to je bilo vzklikanje: "Policija povsod, pravice nikjer!"

Opaziti je bilo transparente z napisi: "Dokler ne bo pravice, ne bo miru" in "Brez boga, brez meja, brez gospodarja". Na drugem transparentu, ki ga je bilo opaziti že med vseslovenskimi vstajami, pa je bilo opaziti napis "Našo prihodnost si bomo vzeli nazaj". "Stric iz ozadja je kapital" je bil še en v vrsti sloganov na transparentih, kot tudi "Svoboden človek ni enako svoboden trg" in "Prazne banke, prazna stanovanja". Organizacija Študentska Iskra je pripravila napis "ŠOU je 'zašou' v korupcijo". 

"Upor se mora nadaljevati"

"Na ulici smo, ker je potrebno biti tu in se boriti naprej. Upor se mora nadaljevati, ker kapitalizma nismo odstranili in je korupcija vse večja. Že eno leto sem na ulici in tu bom ostala," je povedala 23-letna protestnica Minka, ki dela v kulturi.

"Zahtevamo javne banke z javnim nadzorom! Na ulici smo, ker ne bomo dokapitalizirali elit, ki so nas pripeljale v krizo," je dejal protestnik iz Celja.

Shod proti korupciji in za javni interes | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Govorniki ogreli občinstvo

Pred 18. uro so na sceno stopili govorniki. Kot prvi je spregovoril Mitja Svete iz Iniciative za demokratični socializem, ki je med drugim povedal naslednje: "Hočejo nas prepričati, da bomo problem korupcije rešili tako, da jo legaliziramo, da vse privatiziramo. Krize niso povzročili delavci in javni sektor. To, kar nam ponujajo, je le nadaljevanje kapitalizma. Tuji lastniki ne bodo spremenili načina upravljanja."

Naslednji je pristopil protestnik iz Ljubljane, ki je sloganom "Zahtevati moramo odpravo kapitalizma" požel glasno odobravanje tedaj že precej večje množice, zbranih je bilo med 800 in 1000 protestnikov. "Res ne rabimo nobene evropske trojke, ker bodo domači neoliberalni biriči naredili njihovo delo," je bilo slišati z govorniškega odra.

"O korupciji govorijo tisti, ki si hkrati izmišljujejo nove metode varčevanja, ki bodo prizadele vse nas, ki že zdaj nimamo nič. Korupcija je le simptom sistema, ki jo omogoča. Ni anomalija, ampak je vpisana v temelje kapitalizma. Nove načrte varčevanja moramo strogo zavrniti. Ne zanima nas koalicija nove levice, ki bo vladala na isti način z istimi ljudmi. Zanima nas le koalicija izkoriščanih od globalnega kapitalizma. Organizirajmo se, kapitalizem je kraja!," je zatrdil govornik iz Antifašističnega bloka.

Po premiku še dodaten impulz

Ob 18. uri so se protestniki premaknili proti centru, pred magistratom so sledili novi napevi proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću: "Zoki, ne joki", "Gotov je" in "Mi ne diskriminiramo, vsi ste gotovi". Pred mestno hišo je zagorela tudi nova bakla.

Ob nadaljnem sprehodu po ljubljanskih ulicah se je skupini pridružilo še več ljudi. Na banke ob poti so ljudje lepili plakate z vsebino, naprejeno proti vladavini kapitala. Tudi na Zavod za zdravstveno zavarovanje so prilepili plakat z napisom "Zarubljeno".

Pred sodiščem je bila izražena množična podpora mariborskim vstajnikom s sloganoma: "Vsi smo izgredniki" in "Izpustite vse". Protestniki so se ustavili tudi pred policijo, kjer je vzklikanju "Izpustimo aktiviste, odpustimo policiste" sledil nagovor vstajnice, ki je med drugim povedala tudi, da "je vse vstajnike treba zaščititi. Ne pristajamo na logiko, da so ljudje kaznovani za upor. Zahtevamo konec pregona, ne rabimo oboroženih nasilnežev."

"Tanke na banke"

Pred Banko Slovenije je mnoge v množici popadla jeza. Na ogled je bilo postavljenih veliko plakatov, ki so opozarjali na tegobe ljudi. Ob znanih vzklikih "denar ljudem, ne bankam", so se prižgale nove bakle. Slišati je bilo tudi "Tanke na banke".

Po prihodu na Prešernov trg se je uradni del protesta končal, v središču Ljubljane pa je bilo ob razhajajoči množici moč slišati: "Ni še gotovo ...

Komentarjev 11
  • plansar 10:31 14.december 2013.

    Drzavo nam vodijo rdeci lopovi ,ne pa kapitalisti,zato je potrebno da se jih znebimo.Uvesti moramo nujno kapitalizem,ki je edini potreben za motivacijo in razvoj gospodarstva,druge poti ni.Demokraticnga socializma ni nikjer, svet ga ne pozna,in ne se pustiti naprej da nas ...prikaži več zavajajo rdeci lopovi.zato podprimo kapitalizem,inEU.

  • rhombur 23:19 13.december 2013.

    Morda nisem bil dovolj jasen - denar je šel v proračun in se vrnil nazaj kot socialna pomoč, plača javnemu uslužbencu, itd. Se pravi, smo ga pojedli.

  • maresem 22:26 13.december 2013.

    a si bil ti morda predolgo prisesan na mamine seske.... lulček neumni