Slovenija
4101 ogledov

Inšpekciji prijavljajo tudi otroke na igriščih

Otroci in covid Epa
Prejeli so prijave občanov, ki so opozarjali na druženje otrok na igriščih in druženje v zasebnih prostorih.

11 od 17 varuhov v prekršku

V tednu od 30. novembra do 6. decembra je bilo opravljenih 1921 inšpekcijskih nadzorov, izrečenih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 218 opozoril in ter 66 upravnih ukrepov, je na današnji novinarski konferenci vlade povedala Deana Potza iz Zdravstvenega inšpektorata.

Opravili so nadzor nad različnimi dejavnostmi in med drugim preverjali tudi varuhe predšolskih otrok. Ugotovili so, da je 11 od 17 varuhov izvajalo dejavnost v nasprotju z odločbo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), saj so dejavnost opravljali v neustreznih prostorih, v varstvu je bilo preveč otrok in podobno. Podali so tudi nekaj predlogov za izbris iz evidenc varuhov dejavnosti. Še naprej bodo nadaljevali s povečanim nadzorom dejavnosti predšolske vzgoje. 

Urad za kemikalije pa je ugotovil, da so v večstanovanjskih objektih razkužila na razpolago, vendar razkuževalniki niso bili ustrezno opremljeni s podatki o vrsti in lastnostih razkužila.

Preverjali tudi javni potniški promet

Nadzore so inšpekorji izvajali tudi v tistem delu javnega prometa, ki še deluje, torej taksiji, linijski prevozi in mednarodni prevozi. Nadzore so izvedli tudi na področju tehničnih pregledov in registracije, v delavnicah za tahografe in v organizacijah za preglede cistern in vozil za prevoz nevarnega blaga. 

Tržni inšpektorat pa je opravil nadzor pri 199 subjektih, od katerih so pri 53. ugotovili vsaj eno kršitev, skupno pa so zato izrekli 43 opozoril. V osmih primerih so subjekti opravljali dejavnost, kljub temu da je to z upravno odločbo prepovedano. Kot je dejala Potza, je bilo zaradi opravljanja trgovinske dejavnosti kljub začasni prepovedi izdana ena odločba o prekršku, za kar so izdali globo v višini 4400 evrov. Izdali so še tri opomine. Dva zaradi opravljanja dejavnosti kljub prepovedi, enega pa zaradi nezadostnega prostora na eno stranko.  

razprodaja Covid-19 Slovenija Trgovci na vlado naslovili še en obupan apel

Kršenje odlokov o združevanju

"Apeliramo na vse, ki apelirajo na nespoštovanje ukrepov, še posebno na družbenih omrežjih, kjer objavljajo fotografije druženj in vabila na zabave, naj tega ne počnejo," je poudarila Potza. To naj bi počela tudi podjetja, torej organizirala novoletne zabave pod pretvezo, da gre za izobraževanje. Sicer pa so prejeli tudi nekaj prijav občanov, ki so večinoma opozarjali na druženje otrok na igriščih in druženje v zasebnih prostorih ter na neuporabo zaščitne maske na javnih površinah in nedovoljeno prehajanje med občinami. Prejeli so tudi prijavo nogometne tekme, na kateri pa niso ugotovili nobene kršitve, tekma je potekala brez gledalcev, organizator pa je imel spisek oseb obeh moštev.

Mestni redarji so od sprejetja PKP5 obravnavali 1511 primerov in izrekli 416 opozoril, v 21 primerih pa so izdali plačilni nalog.

Ponujali kuhano vino

Inšpektorji so ugotovili tudi, da v določenih primerih osebni prevzem hrane ni potekal v skladu s priporočili NIJZ-ja, v enem primeru pa so na stojnicah mimoidočim ponujali kuhano vino, kar je z odlokom prepovedano.

Inšpektorat za javni sektor pa je izvedel nadzor pri svojih organih, kjer so ugotovili, da se ukrepi spoštujejo in so kršitve zelo redke.

Covid-19 Epidemija pri nas Zdravje Hude posledice pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • bodočipartizan 18:51 11.december 2020.

    Kam smo prišli ... na nivo nacistične Nemčije tik pred 2. svetovno vojno!

  • Janez 16:51 11.december 2020.

    Sramota da ovajajo, cinkarijo otroke, ki so cele dneve za računalniki. Smilijo se mi zaradi nesmiselnih ukrepov. Z otroki ravnajo kot z živalmi , ki jih gojijo v kletkah!!

  • mph 14:27 11.december 2020.

    Lovijo muhe, med tem sloni ...