Slovenija
31 ogledov

Iščejo študente, a brez obveznosti

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju Saša Despot
Oglasi za delo. Potrebujejo ljudi s statusom, ne študijem.

Statusi. "Pri pregledu študentskega dela sem presenečeno opazil, da podjetje Adrianet, d. o. o., spodbuja študente k študijski brezbrižnosti," razlaga bralec. V oglas so namreč zapisali, da iščejo izključno študente brez študijskih obveznosti. "Se pravi, če decembra redno obiskujem fakulteto in sproti delam poročila, zaradi moje vestnosti izpadem iz prvega kroga?" se sprašuje bralec. V podjetju odgovarjajo, da gre za nesporazum.

Med prazniki so prosti

"V navedenem primeru podjetje išče študente za delo od 17. do 24. decembra, pred božično-novoletnimi prazniki, ko potrebujejo dodatno pomoč pri prodaji božičnih drevesc. Delo je kratkotrajno, želijo pa nekoga, ki lahko v tem obdobju dela vse dni, torej v tem času nima študijskih obveznosti," pojasnjujejo v E-študentskem servisu, kjer je bil oglas objavljen. Direktor podjetja, ki ponuja delo, Božidar Jurković pravi, da gre za specifično, intenzivnejše delo: "Glede na to, da to dejavnost opravljamo tudi na Hrvaškem, po naših informacijah obstaja več študentov, ki so takrat prosti in brez študijskih obveznosti." Dodaja, da med študenti ne diskriminirajo in jih ne delijo na tiste, ki so v tem obdobju delno ali povsem razpoložljivi. Na oglas se je javilo 40 kandidatov, ob dobrem delu ponujajo tudi nagrado.

Nekaterih del ne posredujejo

Na servisu ne razkrivajo, koliko delodajalcev od študentov zahteva, da nimajo obveznosti, a pravijo, da presodijo, ali je oglas primeren. "Če prejmemo delo z neprimerno vsebino, kjer je očitna diskriminacija oziroma neprimerni pogoji dela (na primer delo na vroči liniji, zahteve glede videza), podjetje na to opozorimo in dela ne posredujemo," pojasnjujejo. Ne posredujejo niti oglasov, pri katerih obstajajo zakonske omejitve za delo ali če so v podjetjih pogosti nesporazumi s študenti. Na Študentski organizaciji Slovenije (Šos) menijo, da je namen študentskega dela pridobivanje izkušenj in dodaten zaslužek: "Glavna obveznost študentov je študij, zato se mora študentsko delo prilagajati njihovemu urniku in ne obratno. V Šosu nasprotujemo tovrstnim objavam dela, saj nazorno kažejo na izkoriščanje študentskega dela." Menijo, da bi to lahko preprečili z omejitvami ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.