Slovenija
22 ogledov

Iz epruvete že en odstotek otrok

Louise Brown, po naravi nekoliko sramežljiva, bo praznik preživela povsem mirno. Žurnal24 main
Louise Brown danes praznuje 30. rojstni dan. Nič izrednega, če ne bi šlo za prvega človeka, spočetega iz epruvete. Danes se po tej poti vsako leto rodi na stotisoče otrok, vzniknil je pravi oplojevalni turizem.

Brownova danes živi v Bristolu na jugozahodu Anglije, je poročena in mati naravno spočetega 18-mesečnega sina. Bila je prva od milijonov otrok, ki so jim znanstveniki omogočili življenje.

Rodila se je 25. julija 1978, težka vsega 2,61 kilograma. Njena starša sta se devet let trudila spočeti po naravni poti, vendar je imela mati zamašene jajcevode. Že skorajda obupana starša sta se obrnila na Roberta Edwardsa in Patricka Steptoa, ki sta na univerzi v Cambridgu opravljala raziskave umetne oploditve.

 
 

Kako pa so te spravili v epruveto?

Pogosto vprašanje njenih sovrstnikov

 
Čeprav sta starša vedela, da gre še vedno le za eksperiment, pa nista vedela, da se dotlej ni rodil še noben otrok iz epruvete. Tudi ta podatek je kasneje vzbudil veliko vprašanj o etičnosti in moralnosti umetnega spočetja.

Danes vsak stoti iz epruvete
Znanstvenika sta umetno oplodila jajčece in ga vstavila neposredno v maternico. Devet mesecev kasneje se je rodila Louise. Čez štiri leta se je na podoben način rodila še njena sestra Natalie, ki je bila takrat že 40. otrok iz epruvete. Prav Natalie je leta 1999 kot prvi otrok iz epruvete tudi sama rodila.


Umetna oploditev jajčeca.

 
Do danes se je iz epruvete rodilo že 3,5 milijonov otrok. En odstotek vseh spočetij je danes opravljenih na umeten način, največ v Evropi, na Danskem recimo kar štiri odstotke. Umetno je bila oplojena tudi Omkari Panwar, sedemdesetletnica iz Indije, ki je letos kot najstarejša mati rodila dvojčka.

Zakoni omejujejo
Prav nestrokovne oploditve in pravi "oplojevalni" turizem, ki je vzniknil v nekaterih državah po svetu, danes najbolj skrbi znanstvenike. Opozarjajo, da se mnoge ženske domov vračajo po nestrokovno opravljenih postopki, ko niti ne vedo, čigavo jajčece so vstavili ženski ali pa jim pustijo v maternici po več zarodkov, zato se pogosto rojevajo dvojčki in trojčki. 

Vendar pa je oploditev v tujini za marsikateri par edina možnost. V Italiji na primer velja zakon, ki prepoveduje oplojevanje zamrznjenih jajčec, kar precej zmanjša možnosti uspešnega začetka nosečnosti. Tudi cene oploditev so na vzhodu precej nižje kot na zahodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.