Slovenija
3649 ogledov

Janković o Mescu: "Njegove besede so polne netočnosti"

Zoran Janković Profimedia
Ljubljanski župan ne namerava zaustaviti gradnje kanala C0, prav tako meni, da financiranje vrtcev ne bi smelo biti na plečih občin.

Na današnji novinarski konferenci je župan Ljubljane Zoran Janković predstavil aktualna dogajanja v prestolnici, kjer je izpostavil še vedno perečo temo o izgradnji kanala C0. Poleg tega je pokomentiral povišanje cen vrtcev ter nesrečo na Rogu.

Kanal C0

Gradnja kanala C0 še vedno povzroča veliko razburjenja. 12 mestnih svetnikov je tako želelo sklic izredne seje, katere župan ni sklical. "Če bi bil nesramen, bi rekel, da če bi se teh 12 pobudnikov hotelo samo pogovarjati, bi si lahko plačali tudi čaj v gostilni. Seje ne bo," je dejal ter izpostavil, da to ni prvi poskus večinoma enakih mestnih svetnikov, da se gradnja ustavi.

"Trasa je bila postavljena leta 1991, takrat ni bil nihče proti. Prav tako smo imeli več pregledov Evropske komisije, kjer niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti. Leta 1991 je bila pripravljena tudi že priključitev Medvod in Vodic na kanal Ljubljana," je razložil ter dejal, da bodo tiste, ki gradnjo ovirajo, v okviru države preganjali tudi odškodninsko.

Dejal je še, da imajo za izgradnjo kanala tudi že večino dovoljenj. En del trase dovoljenja še nima, ker ni zemljišče. Tovrsten predel se nanaša na območje ob hipodromu Stožice, kjer manjka gradbeno dovoljenje za 106 metrov trase. Pri tem je izpostavil tudi varnost kanala. "Če bi se karkoli zgodilo, bi se kanal samo zaprl, v tem času pa bi zadevo lahko popravili ter nato kanal nazaj odprli."

Rešitve povišanja cen vrtcev še ni na vidiku

Župan Ljubljane je dejal, da na prihodnjih sejah še ne bodo obravnavali vedno višjih cen vrtcev. "Uporabili bomo enoten sistem za Ljubljano. Stroški bodo večji in pisali smo državi, naj te stroške pokrije, vendar država ni odgovorila," je povedal, "pri tem bi rad izpostavil ministra Luko Meseca. Njegove besede so polne netočnosti, ampak kaj drugega ne moremo pričakovati.

Luka Mesec | Avtor: Flickr Flickr
Pri tem je izpostavil ministrovo trditev, da so se občinam zvišale glavarine, pri čemer naj ne bi držala trditev, da nimajo denarja. "Lani smo dosegli glavarino 700 evrov, ki je pokrila stroške za nazaj za leto 2022, ko je bila inflacija 10 odstotna. Glavarina se je povečala vsem občinam, čeprav nimajo vse vrtcev. Glavarina se je s prvim januarjem povečala za točno 700 evrov in ne več kot je rekel Mesec. To je pokrilo za lani enake stroške, ne pa te nove," je razložil Janković.

Delovna nesreča na gradbišču na Rogu

Med koncem tedna se je na gradbišču na Rogu zgodila tudi delovna nesreča, kjer so bili štirje delavci odpeljani na zdravljenje zaradi zastrupitve z monoksidom. Sodeč po delovni pogodbi, delavci v tistem času ne bi smeli biti na gradbišču, saj je njihovo delo omejeno do pete ure popoldne od ponedeljka do petka. "Žal mi je zaradi delavcev. Pogovorili se bomo z izvajalci, saj je to kršitev pogodbe," je dejal župan ter zraven dodal, da je občasno potrebno dokončati določene faze gradnje, pri tem se je nanašal na dejstvo, da je tudi več delavcev med vikendi prisotnih na gradbišču Ilirije.

Zaradi močnega potresa, ki je prizadel dele Turčije in Sirije, je ljubljanski župan tudi zagotovil, da so vse javne stavbe v Ljubljani statično sanirane, kar pomeni, da so protipotresno zavarovane. Pri tem je tudi izpostavil, da je zdaj pravi čas, da bi bile tudi vse stanovanjske stavbe sanirane, ter da bi delež energetske sanacije šel tudi za statično sanacijo. Mestna občina Ljubljana je tovrstni predlog že predala Evropski komisiji, vendar so jih zavrnili, češ da gre za zadevo na državni ravni. Zadeva se nato naprej ni premaknila, čeprav Janković trdi, da je ta ukrep potrebno nujno sprejeti.

Aretacija Slovenk v Srbiji VIDEO Svet V Srbiji aretirali dve Slovenki Živalski vrt Ljubljana Pri nas! Slovenija Inšpekcija: Živalski vrt nima tega dovoljenja! zdravstveni dom Ljubljana Slovenija Ambulante za neopredeljene. Takšne so številke.
Komentarjev 6
  • Friderik1950 16:05 07.februar 2023.

    Ne vem, od kje in kaj je g. Jankovič, vem samo, da v izražanju prekaša večino Slovencev. Tako na primer rad uporabim njegovo razlagalno uvodno frazo 'Zelo preprosto', ki te že takoj vzpodbudi, da se potrudiš razumeti povedano, ker če ...prikaži veče ne si pa dutl. Tudi glede Meseca izredno inteligentno. Beseda netočnost opraviči tistega, ki izreče recimo namerno laž, saj je za izrečeno netočnost kriv lahko kdorkoli. Je pa res, da je pri Mesecu skoraj vse netočno. To pa je problem.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 15:41 07.februar 2023.

    Zoki, lopov rdeči, ti bi moral biti z drugim rdečim a prebarvanem lopovom Janšo skupaj v kehi...Bi se ob samotnih večerih lahko stiskala na pogradu in obujala spomine kako sta kradla že kot "omladinca"..Morda vaju bi obiskal še Snežić , v troje je lepše..

  • Luksi 15:35 07.februar 2023.

    Šerif je s tem kanalom prestopil vse meje, izigral je javnost, nadzorne organizacije, predvsem pa ogroža pitno vodo za vso mesto. To gradnjo bi morali nujno ustaviti, ker imami drugače lepo možnost, da bomo vodo kupovali v trgovinah...