Slovenija
8414 ogledov

Janković zgrožen nad dejanji Nataše Pirc Musar

Zoran Janković Profimedia
Ljubljanski župan je v sklopu novinarske konference komentiral nedavni poziv predsednice republike, naj ustavi gradnjo kanala C0. Kot je dejal, je enostavno ogorčen in zgrožen nad njenim pristopom.

Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci javno komentiral nedavni poziv predsednice republike Slovenije Nataše Pirc Musar, naj začasno zaustavi gradnjo kanala C0. Vzrok njenega poziva je bil, da naj bi se v tej kratki prekinitve razjasnila vsa dejstva, ki so trenutno jabolko spora med vpletenimi stranmi. V pismu županu je namreč zapisala: "Verjamem, da vam nikakor ni vseeno za zdravje ljudi, za kar ste že kot župan soodgovorni, zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinite gradnjo kanala C0."

Nataša Pirc Musar | Avtor: Profimedia Profimedia
"Razočaran sem in ogorčen nad tem pristopom, kajti predsednico sem volil, vendar je v tej točki njej izraz, naj skrbim za čisto in pitno vodo, le populističen izrek. Saj če tega ne bi delal, ne bi imeli pitne vode," je začel konferenco Janković.  "Za gradnjo kanala C0 imamo vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. Tega projekta ne more nihče ustaviti. Problem, ki je nastal se nanaša na dodatno zaščitno. Torej bi brez kinete lahko vse normalno gradili, to pa se zdaj s tem politizira v parlamentu," je še dejal ter poudaril dejstvo, da so v zadnjem letu in pol imeli že 19 inšpekcij, gradbenih kot tudi okoljskih, ki niso ugotovili nobenih kršitev.

"Predsednica zanika zakonitost te države"

Na predsednico republike je tako 17. marca naslovil pismo, teden kasneje pa je pridobil njen odgovor, da je prejela dokumentacijo. Trenutno za gradnjo kanala manjka gradbeno dovoljenje le še za 130 metrov kanala pri hipodromu Stožice.

"Od takrat se s predsednico nisva več slišala. Njen poziv zame je zanikanje zakonitosti te države in zanikanje stroke. Navajala je samo tiste, ki izražajo dvom. Gre se tudi za prevzem odgovornosti. Povečali smo število priključenih objektov na kanalizacijo in uredili 200 kilometrov nove kanalizacijske poti. Predsednica je le predsednica, njena beseda ima drugo težo kot od kogarkoli drugega."

Dodal je še, naj sama ustavi projekt, saj je ona vrhovni organ, obenem pa naj tudi prevzame odgovornost za greznice, ki še niso zaprte. "Naj vzame to odgovornost in kazen, ki je predpisana, naj vrne tudi sredstva. Dokler sem jaz v tej funkciji in v pravni državi, bom vedno spoštoval zakone."

Županov odziv na SDS

Med konferenco se je župan obregnil tudi ob poziv SDS k ustanovitvi parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika, ki bo danes ob 14. uri. "Teh SDS-ovih poskusov zadnjih 16 let je bilo kar nekaj. Bil sem tudi jaz v parlamentarni preiskavi glede Stožic. Kasneje je bila razprava o prisilni poravnavi," je povedal ter izpostavil, da je za SDS očitno največja težava priimek Janković. "Dokler sem jaz župan Ljubljane, SDS nima možnosti, da bi uspel na volitvah. Imajo svoj krog ljudi, ampak da bi prevzeli večino mestnega sveta ali funkcijo župana, to ne bo šlo."

Janez Janša SDS | Avtor: Profimedia Profimedia
Traktoristi ne bodo kaznovani

Med konferenco je naslovil tudi dodatek odloka, ki je bil nedavno sprejet, ki predvideva kazen za težka vozila, ki se pripeljejo v središče mesta. Previdena globa za prekršek je 160 evrov. V luči nedavnih protestov kmetov so nekateri protestniki to vzeli kot neposredni napad nanje, vendar Janković miri, da ta odlok ni bil sprejet z namenom, da bi ovirali proteste. "Mi že imamo ta odlok, da v mesto ni dovoljeno priti s težkimi vozili. Za to mora imeti oseba tudi posebno dovoljenje. Ta odlok je bil narejen tako, da ni bilo predvidene kazni, jaz sem samo dopolnil, da je še kazen," je razložil ter dodal, da sam ne vidi nobenih težav v protestih. "Če mislite, da bo MOL dajala kazen za 500 traktorjev, ne bomo," je še zatrdil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • bobubob 10:11 17.maj 2023.

    Se ta osebek nikoli ne vpraša, koliko občanov je zgroženo nad njegovimi rabotami v škodo skupnosti in še posebej v škodo nekaterih posameznikov? Zagotovo ne. Ker je 'nadmudrivanje' pri njih doma pač nacionalni šport. Pa kljub temu še vedno verjamem, ...prikaži več, da bi se ga pošteni Srbi sramovali, če bi ga bolje (s)poznali.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:38 16.maj 2023.

    Zoki mora izkoristiti še svoj zadnji mandat, da si nakopiči denar, ker pri takih projektih se mora pod mizami kar enega denarja pretočiti.

  • Luksi 20:15 16.maj 2023.

    Jaz sem pa zgrožen, kako se nekemu mafijcu dopišča, da bo zastrupil pitno vodo za celo Ljubljano. Vsem je jasno, da je izkoristil vse luknje v zakonu in, da ignorira vsa opozorila strokovnjakov, pa še vedno nihče ne ukrepa resno...