Slovenija
1574 ogledov

Janša in Pompeo na štiri oči tudi o nuklearki v Krškem

Janez Janša Vlada RS Janez Janša
Ameriški državni sekretar bo jutri v Slovenijo prispel nekaj po 10. uri.

Velik logističen zalogaj

Prvi obisk ameriškega zunanjega ministra v Sloveniji po 23 letih je očitno zelo zahteven logistični zalogaj, saj je vladni urad za komuniciranje uradni program objavil šele danes popoldne, ko je bil dokončno usklajen.

Visoki ameriški gost bo iz Češke na ljubljansko letališče skupaj s soprogo Susan in z delegacijo prispel predvidoma ob 10.15. Na letališču ga bo sprejel slovenski zunanji minister Anže Logar in ga nato pospremil do Bleda, kjer se bo sestal s premierjem Janezom Janšo.

Najprej se bosta v Vili Bled na delovnem srečanju sestali delegaciji obeh držav, Pompeo in Janša pa se bosta nato sestala tudi na štiri oči. Za to je predvidenih 55 minut.

promet Slovenija V četrtek lahko pričakujete zapore prometa

Pogovor naj bi tekel o medsebojnem sodelovanju

Pogovori naj bi bili po napovedih Janševega kabineta namenjeni pregledu in krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, tako na političnem kot gospodarskem področju. Po napovedih State Departmenta je pričakovati tudi pogovore o morebitnem novem bloku nuklearke v Krškem, pa tudi o drugih aktualnih zadevah v mednarodni skupnosti, med drugim pogovorom o položaju na Zahodnem Balkanu.

Sicer pa je tokratna Pompeova pot po Srednji Evropi, ki vključuje tudi Češko, Avstrijo in Poljsko, namenjena predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Tako naj bi bili v ospredju Pompeovega obiska v Sloveniji pogovori o zagotavljanju varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije. V ta namen bo po koncu delovnih pogovorov z zunanjim ministrom Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti v omrežjih 5G.

Kratka novinarska konferenca

Janša in Pompeo naj bi nato v 20 minutah na skupni novinarski konferenci razkrila vsebino pogovorov. Zbrani novinarji bodo imeli priložnost zastaviti dve vprašanji - eno slovenski, drugo pa ameriški novinarji. Slednjih naj bi bilo s Pompeom sedem ali osem.

Zaradi pandemije covida-19 bo število mest na novinarski konferenci omejeno. Vladni urad zato napoveduje prenos novinarske konference. Sicer bodo na tej novinarski konferenci vladali strogi zaščitni ukrepi - obvezno bo nošenje mask, razkuževanje rok pred vstopom na lokacijo in vzdrževanje varne razdalje.

Vrtovec in Pompeo o energetiki

V kabinetu predsednika vlade so tudi zagotovili, da je bila celotna delegacija, ki prihaja iz ZDA, sicer države na rdečem seznamu držav z veliko stopnjo tveganja glede okužbe z novim koronavirusom, testirana že ob odhodu in nato še enkrat na Češkem. V spremljevalni ekipi je tudi zdravnik, ki vseskozi spremlja zdravstveno stanje delegacije, vključno z novinarji, so še pojasnili v KPV.

Po novinarski konferenci bo sledil še sestanek o energetiki, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Energetika naj bi bila med glavnimi temami tudi pogovora Pompea in slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki bo ameriškega gosta nekaj pred 14. uro sprejel na drugi strani Blejskega jezera, v Vili Zlatorog in ga pogostil s kosilom.

Vsega skupaj bo v Sloveniji 6 ur

Iz predsednikovega urada so poudarili, da si Slovenija želi z ZDA, strateško zaveznico in partnerico, poglabljati odnose na številnih področjih, še posebej na varnostnem, gospodarskem in znanstveno-tehnološkem. Želi krepiti tudi sodelovanje v prid stabilnosti in razvoja na Zahodnem Balkanu in drugje po svetu.

Spomnili so še, da je Pahor skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović v okviru pobude Brdo-Brioni leta 2015 v Zagrebu gostil takratnega podpredsednika ZDA Josepha Bidna, zdaj predsedniškega kandidata demokratov. Lani pa je v okviru vrha pobude Tri morja v Ljubljani gostil ameriškega ministra za energetiko Ricka Perryja.

Pompeo bo glede na program obisk v Sloveniji sklenil okoli 16. ure. Z ljubljanskega letališča naj bi se odpravil po fotografiranju z ameriško veleposlanico v Sloveniji Lyndo Blanchard, njeno družino, marinci in tudi pripadniki slovenske policije. V petek ga nato čakajo pogovori na Dunaju, v soboto pa še v Varšavi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 08:14 13.avgust 2020.

  JK2 je bil sklenjen v času pametovanja Pahorja in so provizije že razdeljene . Janša bo ostal zvest svojemu področju in bo kupčkal z vojaško opremo , osem kolesniki ,helikopterji,letali ....,ki jih baje nujno rabi SV . Kdaj se bo zbudilo ljudstvo ?

 • Lion007 07:54 13.avgust 2020.

  Kaj pa 2. Tir? A o tem ne bo govora?? Zanj se itak potegujejo Kitajci in CGP.

 • Lion007 07:51 13.avgust 2020.

  Mogoče pa bo nad Ljubljano neurje ⛈ ⛈, pa bo moralo letalo ✈ pristati na Dunaju in nato gre lahko kar nazaj v Washington.