Slovenija
2202 ogledov

Janša: "Tukaj se nam prodajajo prazne škatle"

Janez Janša Profimedia Janez Janša
Na vprašanje o očitkih, da so za stanje v zdravstvu krive vse vlade od osamosvojitve, je Janša, ki jo vodil tri vlade, odgovoril, da stanje ni ves čas enako ter da je bilo v zdravstvu v tem času veliko stvari narejenih.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo danes javnosti predstavil analizo stanja slovenskega zdravstva, ki jo je najprej predstavil udeležencem sredinega koalicijskega vrha. Analiza bo podlaga za zdravstveno reformo, ki bo po napovedih pripravljena v letošnjem letu, zaživela pa bo v prihodnjem.

Kot je po koncu koalicijskega vrha pojasnil premier Robert Golob, je analiza pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli. Analiza je po Golobovih besedah postregla tudi z nepričakovanim podatkom - številka pacientov brez izbranega družinskega zdravnika je že skoraj 20 let višja od 100.000. "In meni je nenavadno, da se tega nihče ni zares lotil," je dejal.

Situacija ni nerešljiva

Pedsednik SDS Janez Janša je zvečer v Odmevih na TV Slovenija ocenil, da je sedanja situacija je "resna, ni pa nerešljiva." Vzrok za stanje v Ljubljani po njegovem ni odraz splošnega stanja v zdravstvu, ampak "specifični jubljanski vzroki, slabo vodenje zavoda, pa tudi občine." 

"Jaz si ne predstavljam, kako je lahko nekdo direktor zdravstvenega doma, javnega, državnega oziroma občinskega, mestnega, hkrati pa ima tudi - bom rekel - privatno zdravstveno ustanovo, kjer so pač neki drugi principi. Protikorupcijska komisija sicer baje ugotovila, da to ni nezdružljivo, mogoče z njihovimi pravili, ampak z zdravo pametjo pa je to seveda nezdružljiv," je dejal. 

Predsednik SDS je še ocenil, da se trenutna situacija ne more primerjati z vrhom epidemije covida-19, ki pa jo je slovensko zdravstvo obvladalo."Tisto je bila res huda krizna situacija in slovensko zdravstvo je to obvladalo enako kot sistemi v bogatejših državah, mogoče celo bolje kot nekateri. Situacija je dejansko resna, ni pa nerešljiva. In mene zelo čudi, da nekdo, ki je pred volitvami lani obljubljal, da ima vse rešitve - spomnite se tistih plakatov do specialista v tridesetih dneh - zdaj, po sedmih mesecih, pravi, da bodo šele sestavili neko časovnico za reševanje. Zato jim tudi pomagamo s to izredno sejo, ki bo v kratkem."

Zabojnike bo treba odpreti

Ključna problema v slovenskem zdravstvenem sistemu sta po njegovih besedah nekonkurenčnost plačila in korupcija v nabavah. Njihova vlada je tu po njegovih besedah naredila pomemben korak, spremenila je zakon o javnem naročanju v zdravstvu in ustanovila urad za referenčne cene, na podlagi česar se je vzpostavljal sistem, kjer se dajo nabavne cene primerjati. A je sedanja vlada to ukinila. "Očitno so ti lobiji, ki jim stanje, kakršno je, odgovarja, v tej vladi enako močni kot v večini levih vlad doslej in mene zelo čudi, da nekdo, ki je pred volitvami govoril, da ima vse rešitve in da je zdravstvo prioriteta, zdaj po sedmih mesecih sestavlja časovnico in kot uspeh razglaša to, da bodo vsi poslanci koalicije podpisali to časovnico. To je samo po sebi umevno, tukaj se nam prodajajo prazne škatle. Njihov problem pa je v tem, da slej ko prej bo te zabojnike treba odpreti in v teh zabojnikih bo morala biti vsebina in tukaj mi želimo pomagati, zato smo tudi sklicali to izredno sejo. Saj nič od tega, kar se zdaj na hitro dogaja, verjetno ne bi bilo, če mi pred desetimi dnevi ne bi zahtevali sklica izredne seje."

Za stanje v zdravstvu krive vse vlade?

Na vprašanje o očitkih, da so za stanje v zdravstvu krive vse vlade od osamosvojitve, je Janša, ki jo vodil tri vlade, odgovoril, da stanje ni ves čas enako ter da je bilo v zdravstvu v tem času veliko stvari narejenih. V zdravstvu po njegovih besedah tudi ni vse slabo, sicer bi bile posledice epidemije bistveno hujše.

Se pa Janša strinja s kritikami, da je mešanje javnega in zasebnega v zdravstvenem sistemu nedopustno in da je tukaj treba narediti ločnico. "Ne potrebujemo pa tega hibrida, ki je predrag, ki omogoča sistemsko korupcijo na eni strani, na drugi strani pa podplačan kader v javnem zdravstvenem sistemu," je poudaril. Prav v plačnem sistem sam v tem trenutku vidi ključni izziv, pri čemer je opozoril, da bo treba upoštevati tudi dejstvo, da za določene profile ne obstaja le nacionalni konkurenčni prostor, ampak evropski ali pa celo globalni konkurenčni prostor.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 9
  • bojan704 10:16 20.januar 2023.

    Pejd že v penzijo

  • Pierre 09:53 20.januar 2023.

    Ivan Janez Jajo - grobar te dežele tako kot Lojzek, Igor, Dimitrij, Rode & Co.

  • bobubob 09:11 20.januar 2023.

    Res, če se omejim na takoimenovano zdravstvo, vse vlade so tamkajšnjo mafijo podpirale, nekateri so kar javno z njimi celo preživljali prosti čas - ja, uničevali so še tisto kar je ostalo zdravega za predhodniki. Ampak Janša in njegova zadnja ...prikaži več vladavina pa je uničevala tudi zdravje ljudi, tako fizično kot psihično. Kaj takega si ni dovolil še nihče pred njim. Poleg tega je, namesto da bi se kot predsedujoči ukvarjal z umiritvijo razmer v Ukrajini, raje (z)lezel v ri*t bruseljski kamarili. Gnus!