Slovenija
9122 ogledov

Jelinčič se ponuja za evropskega komisarja

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Predsednik nacionalistične stranke SNS Zmago Jelinčič, ki na nedeljskih evropskih volitvah ni dobil mandata za evropskega poslanca za njegovo listo pa je glasovalo 4,1 odstotka volilcev, je predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslal dopis, v katerem kot kandidata za evropskega komisarja predlaga kar samega sebe.

V SNS menijo, da je Jelinčič ustrezen kandidat za to funkcijo, saj da ima ustrezno izobrazbo, dolgoletne politične izkušnje v Sloveniji in mednarodnih institucijah, je pripravljen z vsemi močmi zastopati slovenske interese ter je "komunikativen, pri zagovarjanju stališč je pripravljen na kompromise, nikakor pa ne na popuščanja". Dopisu je Jelinčič priložil seznam in opis svojih delovnih izkušenj ter soglasje h kandidaturi. 

Kot je znano, je Jeličič zaradi vpletenosti v korupcijski škandal v korist Azerbajdžana, do konca življenja izključen iz Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. V Sloveniji je policija proti Jelinčiču uvedla postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ko naj bi od Gregorja Preaca, ki naj bil sprva nosilec Jelinčičeve liste, zahteval denar za stranko. 

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Doživljenjska kazen Slovenija Zaradi korupcijskega škandala Jelinčiču prepoved vstopa do konca življenja Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Zmago Jelinčič Slovenija "Seveda sem zahteval denar"

Iskanje novega komisarja

Po nedeljskih evropskih volitvah se je namreč začel politični boj za mesto evropskega komisarja. V koalicijskih strankah formalnih pogovorov o tem še niso začeli, bodo pa morda o tem govorili v četrtek na rednem srečanju koalicijskih partneric.

Med imeni, ki se omenjajo v zvezi s kandidaturo za komisarsko mestom, je med drugim izpostavljena evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki je bila v nedeljo izvoljena za nov mandat, in to z rekordnimi številom preferenčnih glasov. V SD svojega mnenja, da bi Fajonova lahko kompetentno opravljala komisarske naloge, ne skrivajo. Je pa ob tem slišati ocene, da premier Šarec ne bo pristal na to, da bi koalicijska partnerica SD imela tako pomemben vpliv na izbiro kandidata.

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Nov komisar Slovenija Apetitov za komisarsko mesto ne skrivajo

Šarec: Nekaj napetosti mora biti

Medtem v SDS, ki je s skupno listo s SLS v nedeljo osvojila največ poslanskih mandatov, menijo, da bi bil ustrezen kandidat njihov poslanec Anže Logar. Kot možna kandidata pa se omenjata tudi predsednika SMC in DeSUS, Miro Cerar in Karl Erjavec, poroča STA. 

"Kar se komisarske zgodbe tiče, verjamem, da ste radovedni, ampak saj veste, nekaj dramaturške napetosti pa vendarle mora biti," je bilo edino, kar je glede tega novinarjem doslej povedal Šarec.

Komentarjev 15
  • wingspan15 09:50 30.maj 2019.

    Smislaza humor pa plemenitemu res ne manjka. Mamica moja, kam smo prišli.

  • leonardo 08:21 30.maj 2019.

    ha,ha,ha,ha in stokrat haha. Jelko nasmejal si me že zjutraj!

  • Ehnaton 08:09 30.maj 2019.

    Če se je lahko z nami pošalil s svojo kandidatko za Bruselj predsednik vlade Šarec, se lahko to tudi Jelinčič, ki mu Joveva ne sega niti do kolen.

Sorodne novice