Slovenija
6326 ogledov

"Seveda sem zahteval denar"

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Preac Jelinčiču zagrozil z "izkopavanjem preteklosti".

"Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in g. Jelinčiča, kar je bilo zmotno," v odstopni izjavi z mesta nosilca liste SNS za evropske volitve pojasnjuje Gregor Preac, publicist in popotnik, ki predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču očita kupčkanje, nepredvidljivost in morebitno podkupljivost, kar naj bi dokazal, ko je SNS glasovala za rebalans proračuna. Preaca čudi tudi, da je Jelinčič od njega zahteval, da v primeru, če bo izvoljen, od plače daje 500 evrov na mesec za stranko, 1000 evrov pa njemu.  

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Etični razlogi Slovenija Zmago Jelinčič ostal brez nosilca liste

"Vsi evroposlanci dajejo denar za stranko"

"Seveda sem zahteval denar, to je jasna stvar," pravi Jelinčič. "Vsi evroposlanci dajejo denar za stranko, saj kandidirajo zanjo. Glede tistrega jurja pa sem rekel drugače: jurja boš obdržal zase, ostalo daš nam. Bilo je jasno, da gre za šalo," pojasnjuje Jelinčič. Evroposlanci prejemajo 5963 evrov neto poslanske plače mesečno in okoli 20 tisoč evrov za stroške pisarne in plače asistentov. 

Ljubljanski kriminalisti so na podlagi medijskih objav glede zahtev Zmaga Jelinčiča, da naj bi od Preaca v primeru izvolitve zahteval delež od plače, zaznali sum storitve uradno pregonljivega kazenskega dejanja in proti predsedniku SNS začeli predkazenski postopek.

Odstavljen čez noč

Iz odstopne izjave Gregorja Preaca je razvidno, da od nosilca liste SNS ni odstopil sam pač pa ga je s tega mesta odstavil Jelinčič. Kot pravi Preac, mu je Jelinčič po tem, ko se je "ustrašil, da ne bo imel kontrole nad financami", "čez noč sporočil, da bo sam kandidiral kot prvi na listi SNS, med vrsticami pa, da me več ne potrebuje."

"Preac mi je rekel, da govori šest jezikov, zato se mi je zdel primeren za Evropski parlament, po preliminarnih pogovorih, ko sem mu rekel, da bi bil nosilec liste, sem ga predlagal predsedstvu, vendar so bili vsi proti, ker je premalo prepoznaven," pravi Jelinčič, ki je nato odkril še, da je Preac po izobrazbi gimnazijski maturant, kar se mu ne zdi zadostna izpbrazba za evroposlanca. Odločilen pa naj bi bil Preačev program, ki je po besedah Jelinčiča žalosten, zblojen in nekosistenten. "Prepričajte se sami," pravi Jelinčič, ki nam je posredoval osnutke. 

Grožnja z "izkopavanjem preteklosti"

Preac medtem Jelinčiču očita, da se ni držal dogovora, da je izkoristil njegovo ime in znanje,  ga prevaral, ga potisnil v obrambo moje integritete in poštenosti. "Zaradi mene lahko izjave zanikaš, omeniš kvazi sklep odbora stranke, in dalje ne bom komentiral, a če zaznam v tvojih izjavah kakršnekoli laži ali blatenja o meni, bom pač kolege v medijih prosil, da se lotijo izkopavanja tvoje preteklosti. Zagotovo je zanimiva," je Jelinčiču sporočil Preac, ki se, kljub temu, da je nameraval kandidirati na listi politične stranke, zase še vedno uporablja naziv novinar.  

Jelinčič kot nosilec liste računa na izvolitev

Jelinčič, ki bo zdaj sam nosilec liste, računa tudi, da bo SDS v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta imela enega poslanca. Projekcije pa SNS ne kažejo prav nobene možnosti. 

lokalne volitve 2018 Slovenija Presenetljivi rezultati: Brez poslancev bi ostali SMC, SAB, NSi in DeSUS
Komentarjev 7
  • Aro 14:27 26.marec 2019.

    JelinčiĆ ja ne sme v EU ali kako njeno institucijo, ker so ga tam obsodili zaradi podkupovalne afere v nekem Azerbajđanu ali neki drugi exotični državi, kjer je prevajal, kao :) iz slovenštine v ruštino.....

  • Avatar jezeran
    jezeran 13:02 26.marec 2019.

    ne vem kako mu je sploh uspelo priti v parlament. TA je lop.v že vse življenje, no ja saj so tudi drugi. Ne prideš notri če nisi

  • kapibara 12:56 26.marec 2019.

    Po naslovu sem mislil, da je to zahteval iz ELAN-a...? _ kako je pa končal njegov poslanec Borovič ??